Het Conservatorium en haar torenzicht


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina


Muziek Mel Torme, I’m comin’ home

Zie ook fotoalbum onderaan de pagina

STAD 09 september 2016De Koninklijke Academie voor    Schone Kunsten (KASK) en het Koninklijk Conservatorium vormen samen de School of Arts van de HoGent. De Campus Hoogpoort – Nederpolder herbergt het Conservatorium en is gevestigd in een historisch gebouw, omschreven door   inventaris onroerend erfgoed als ‘Grote Sikkel’ en de ‘Achtersikkel’. Het torentje van de Achtersikkel leent zich tot het nemen van panoramische foto’s van de stad.

Terug naar hoofdpagina

De namen De Grote Sikkel en    De Achtersikkel, zijn afgeleid van de patriciërsfamilienaam Van der Zickelen, die in de 14de eeuw zowel De Kleine   Sikkel als De Grote Sikkel en    De Achtersikkel bezat.

In 1531 werd het complex door erfenis in twee verdeeld: De Grote Sikkel aan de Hoogpoort en   De Achtersikkel aan de Biezekapelstraat.

De Achtersikkel werd in 1573   gekocht door de Abdij van Eename als refugiehuis, en verkocht in 1797 als nationaal goed. Vanaf 1848 had de vrijmetselaarsloge er zijn zetel. Op het einde van de 19de eeuw kocht   de Stad Gent het hele complex – samen met het huis ‘De Zwarte Moor‘ – naast de Cour Saint     Georges. De gebouwen werden gerestaureerd tijdens de eerste jaren   van de 20e eeuw en ingericht als   muziekconservatorium. Het ontwerp kwam van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe, die ook onder meer betrokken was geweest bij De Cirk. (Lees het verhaal van De Cirk aan de Zebrastraat op deze blog).

Terug naar hoofdpagina

Architectuur volgens inventaris onroerend goed. “De Grote Sikkel aan de Hoogpoort    bestaat uit twee statige trapgevels bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen en volgens archiefstukken gedateerd 1481.”

“De Achtersikkel aan de    Biezekapelstraat omvat verscheidene gebouwen uit verschillende     perioden en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de straat afgesloten door een ijzeren trek.”

“De oorspronkelijke gebouwen van de Achtersikkel omvatten:   in het noorden een rood bakstenen torentje met vierkante muuropeningen, uit het eerste kwart van de 14de eeuw, geflankeerd door een gekanteeld gebouw, verbonden met een schuin eraan palende oostelijke vleugel met arcaden uit het begin van de 16de eeuw. →

Hoogpoort - Conservatorium
Hoogpoort – Conservatorium – zogenaamde Achtersikkel

Terug naar hoofdpagina

Hoogpoort -- Conservatorium - zogenaamde Grote Sikkel
Hoogpoort — Conservatorium – zogenaamde Grote Sikkel

 Terug naar hoofdpagina

Nederpolder - Hoogstraat - zogenaamde Kleine Sikkel
Nederpolder – Hoogstraat – zogenaamde Kleine Sikkel

Terug naar hoofdpagina

Torenzicht op Sint-Baafskathedraal - links Sint-Annakerk
Torenzicht op Sint-Baafskathedraal – links Sint-Annakerk

In de oksel bevindt zich een ronde toren van kalkzandsteen uit de 15de eeuw, in de tweede helft van de 16de eeuw verhoogd met een octogonale renaissancebovenbouw (voorheen op de lambrisering binnenin gedateerd 1566). Aanleunend tegen de toren, bevindt zich een gotische kapel op de bovenverdieping uit het einde van de 15de eeuw, geschraagd door een kleine galerij, waartussen er een diepe waterput zit. De gekanteelde gevel met vier bouwlagen, geleed door waterlijsten die de kruiskozijnen aflijnen en om het hoektorentje lopen. De kruis- en bolkozijnen zijn afgewerkt met negblokken onder een strekse ontlastingsboog.” F.D.

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Het Conservatorium en haar torenzicht in het fotoboek
Conservatorium en buurt

klik rechts op foto voor meer beelden

 

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT

 

Lees ook in het Archief 2015 van deze blog: