GENTSE ZOMER 2020 31 augustus 2020  “Als een gebeten hond (op zoek naar kleine stadsnieuwsjes)” is de titel van de negentiende editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’. 

Beverhoutplein – ‘Baudeloo’ antiek en brocante… tijdens de zondagse Prondelmarkt.
Baudeloo’ antiek en brocante

Prondelmarkt Bij Sint-Jacobs: muzikanten. Bekijk onze video over de Prondelmarkt
Groentenmarkt – café Galgenhuis – In deze kelder is de doorgang onder het Groot Vleeshuis voor platte schepen nog duidelijk bewaard. Lees ook op deze blog: Groeten van de Groentenmarkt en de Pensmarkt en Minder gekende aspecten van de Groentenmarkt

Sint-Elisabethkerk – Begijnhofdries – pic Klaas Mensaert. Lees ook op deze blog: Begijnhoffeesten: rommelmarkt en podium
Vorig jaar trokken we met de finalisten voor de Miss & Mister verkiezingen van de Ledebergse Feesten doorheen het stadscentrum. Van die finalisten zou Louna Moreels Miss Gent 2020 worden.
Bekijk ons verslag op deze blog: Exclusief – Op tour met ‘Miss Gent 2019’ en finalisten

Merel D’haenens: “Hallo ik wou even melden dat wij met de top 6 van Miss en Mister Gent op 13/9 het zwerfvuil gaan aanpakken op Ledeberg. Wij spreken af om 14 uur op het Ledebergplein om zo naar het Park De Vijvers te gaan.”
Niet in het Zuidpark ofte Koning Albertpark, zoals traditioneel elk jaar, maar wel in de tuin van de Sint-Pietersabdij vindt dit jaar ‘Jazz in ’t park‘ plaats. En dan nog in beperkte kring en op reservatie.

Campus Atelier aan de De Pintelaan – en eigenlijk aan de voet van ‘Nieuw Gent‘ – krijgt een verlenging van haar uitbating tot eind december 2023. Nochtans werd middels een gele aanplakbrief aangekondigd dat op deze plek de realisatie van woonerf ‘Maple Garden’ moest plaats vinden, zijnde woningen, appartementen, kantoren, handelsruimten, ondergrondse parking…
Wordt het woonerf dan toch niet gebouwd? Lees op deze blog ons verslag van eerder dit jaar: Gluren bij de buren – De Pintelaan

..

Würst‘ is weer weg. Eerst in de Nederkouter – nog in eigendom van Jeroen Meus – later overgedragen en daarna weer gesloten – popte de zaak recent weer op op de Groentenmarkt. Ook dit keer volgt de vroegtijdige sluiting.
Studioskoop aan het Sint-Annaplein is na even open geweest, weer dicht gegaan. Wat we ons echter afvragen is wat er met de plannen gebeurd is waarin vorig jaar in september werd aangekondigd dat de zaak te koop stond? Er wordt met geen woord meer over gerept? Lees op deze blog een cursiefje over Studio Skoop (en over Patershol)

Op 19 september vindt de Cultuurmarkt plaats op de Kouter. Lees ons verslag over de Cultuurmarkt 2019 op deze blog OPGEPAST: de organisator besloot te elfder ure om de Cultuurmarkt te annuleren

Op zondag 13 september is er een aangepaste Open Monumentendag met een mix van buitenactiviteiten en digitale belevingen. In Gent kan je o.a. op gevelsafari langs 200 opmerkelijke gebouwen. Een plan is gratis verkrijgbaar bij de Stadswinkel en infobalie Administratief Centrum Zuid. Reserveer!
Muziekcentrum De Bijloke opent feestelijk zijn splinternieuwe Concertzaal met het openingsconcert op vrijdag 4 september. Op zaterdag 5 en zondag 6 september worden vier ‘Bijloke Binnenstebuiten-sessies’ gehouden. Info

Bar Baudelo aan Minnemeers is een museumcafé met net dat ietsje meer. Het is een tewerkstellingsproject van vzw Kompas. Er is een groot terras in de tuin voor het Industriemuseum.
Lezeres An Nella in facebookgroep ‘Gent by picture‘: graffiti tegenover het Instituut Jozef Guislain, waar tram 1 passeert.

Lezeres Veerle Gevaert in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: “Heb nog de eerste Prinsenhoffeesten meegemaakt op de binnenkoer achter deze muur.” Hierachter was een binnenkoer waar Stad Gent ooit lijkkoetsen stalde. Lees erover op deze blog.
Aan de overkant stond het Huis Constant Van Thorenburg-Mestdagh, een wijnhandel, dat ook gesloopt is.

Bij Sint-Jacobs op afgelopen zaterdag – Prondelmarkt op zaterdag met violist. Mijn kop eraf als dit niet is: Mikhail Bezverkhny – die man die maandenlang speelde aan de Sint-Annakerk als protest tegen de herbestemming van de kerk!

Vlasmarkt – expo galerij VLASK

Vlasmarkt – hoek Nieuwland – Galeries Saint-John

Op facebookgroep ‘Gent Oud- heden‘ postte lezer Thierry Bonnaffé een prachtige oude schets. De uitleg is van Bob Schouls… 
A: de Leie, B: de Schelde. De kerk boven de Schelde : De St.-Pietersabdij. De omwalling is de 1ste omwalling anno 900 (6 ha) het gebouw aan L is mij onbekend.
Linksonder het punt L is waar Leie en Schelde samenkomen (vandaag Portus Ganda) en gebouw G is de Ganda-abdij (latere St.Baafsabdij). I is de Donjon vh huidige Gravensteen. B: waar nu het Zuidpark is. D de weg naar Brabant, de waterverbinding tussen Leie en Schelde , voor de omwalling is nu de Ketelvest. Je moet dit met een ruime blik bekijken want niet alles ligt op zijn exacte locatie.”

Woodrow Wilsonplein – Het winkelcentrum – Shopping Gent Zuid in het Urbisgebouw ligt er op vrijdagmiddag weeral eens verlaten bij. Lees op deze blog: Wat is het probleem van Shopping Gent Zuid?

Oester en aperitiefbar ‘De Blauwe Kiosk‘ op de Kouter is niet meer. Na 20 jaar wordt in de kiosk een andere uitbater aangeduid. De concessie was verlopen en de nieuwe concessie kost het drievoudige. Daarom besloot uitbaatster Rosita om “haar kap over de haag te gooien”.
De nieuwe uitbater komt op de proppen met ‘Aperitiefbar Obuchon’, die normaal op 1 september zal openen.

Bekijk de afscheidsvideo van Rosita …

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook