GW 2022-2023 – 18

GENTSE WINTER 2022-2023 26 februari 2023 Dit is de achttiende editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 18′. Hij bevat: bedreigd erfgoed, het leven in de cité, oude foto’s en meer

Krijgslaan – De start van ‘Omloop Het Nieuwsblad‘ (mannen) op zaterdagochtend.  
Bekijk een tourstart in reportagestijl op de blog: uit 2021  en uit 2020

Grote Huidevettershoek, Krook – In facebookgroep ‘Gent by picture‘ postte Faruk Koçak een mooi beeld van de Schelde bij de Krook. Bemerk op de achtergrond het “gat” onder de Brabantdam, alwaar de Schelde, overwelfd, onder het François Laurentplein loopt. Links (buiten beeld) ligt de Ketelvest. Lees ook op deze blog: Achter de stadsbibliotheek bij De Krook
VOLK – Wie de ruiter op deze prentkaart is, weten we niet. Claude Faseur van ‘Gent-Geprent’ postte die op facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘. Het onderschrift bracht enige verduidelijking: “Gedachtenis van de Braderij, augustus 12-13-14, 1939 Gent”. Een preciezere plaatsbepaling is er niet.

Jadestraat, Nieuw Gent – Erik Dekeyser postte op facebookgroep ‘Ge zijt van Nieuw Gent – UZ als ge…‘ foto’s van de aanleg van de wijk in 1976.
“Vanuit de huidige Jadestraat – zonder de appartementen – ziet men in de verte de kerk en is men bezig aan de opbouw van residente Emiel Vergeylen (Het Rode Gebouw). Deze braakliggende grond was het ideale speelterrein voor de kinderen: kampen bouwen, putten maken, vuurtje stoken…”
En dan volgt bij een andere foto een nostalgisch-filosofische vraag: “In maart 1977 konden de jongens nog spelen in de bosjes, maar niet lang meer. Wat is er van deze jongens tussen de appartementen geworden?” (foto: huidige wijk) Bekijk ook op deze blog: Nieuw-Gent voor ‘dummies’

Gentbrugse Meersen – Uit de oude doos: volkstuintjes ‘Werk van den Akker’.  ‘Verhalend Gentbrugge‘ is een meer recente facebookgroep over die gemeente. Marc Symoens en Noel Callebaut nemen je mee op hun georganiseerde verhalentochten doorheen de gemeente.
Lees in verband met volkstuintjes ook: Een kwalijke herinnering in Sint-Amandsberg…
Kattenberg – In ons artikel ‘Reliëf van Gent, haar “bergen” en dalen‘ wezen we op het groot belang van de heuvelkam Blandijn als verdedigingsbastion. We stelden dat ‘Plattenberg’ daar ‘Kattenberg’ geworden was en dat een geraadpleegde bron ook niet wist waarom. Een lezer weet wél waarom! Johan Muller: “Kattenberg verwijst niet naar het huisdier. Kat is uit militair oogpunt een hoop aarde die tegen de vestingsmuur ligt en daarop stelt men een kanon.”
Foto: De voorloper van de Leopoldskazerne
VOLK – Eerlijk gezegd, wij hadden het ook niet genoteerd… ‘Gids in Gent‘ was er als de kippen bij om in facebookgroep ‘Mijn Gent vroeger en nu‘ een gelukkige verjaardag te wensen aan Karel V! Dit is keizer Karel, en hij verjaarde vorige vrijdag, 24 februari! Op de foto zie je hem in een nis van het stadhuis.
Een vinnige lezer, Ronny Bonne, reageerde cynisch: “Gelukkige verjaardag? Een Gentenaar verheugt zich enkel op 21 september, de verjaardag van zijn overlijden 😉”. Lees ook op deze blog: Vlaanderen, Gent onder de Spaanse gesel 

Overpoortstraat – Rudi Devuyst pakte uit met een beklijvend bijschrift voor zijn foto van de straat: “Hoog tijd dat er een nieuwe Max Havelaar opstaat … in Gent … “Want: wederlegging der hoofdstrekking van myn werk is onmogelyk! … den Javaanschen olifant wordt in Gent mishandeld !!” (vrij naar … 😉 )” Dit deed hij in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘. Rudi maakte eerder al “cursieve” bijdragen voor deze blog, over de Stadshal en over het Hoefslagstraatje.
VOLK – Tekentalent Daniel Foucart tekende deze Gentse poorter. Zijn tekening stond in facebookgroep ‘Gent by picture‘.

Zwijnaardsesteenweg – De villa die onderdeel vormde van een aantal jaren geleden gesloten supermarkt naast de deur, mocht niet gesloopt worden. De plek waar de supermarkt (‘Smatch’) lag en de directie zat (villa ‘Buyck’ uit 1896) is in handen van ‘Upgrade Estate’. Er zouden 128 studentenkamers komen.
Ook de naastgelegen vroegere snookercafé ‘Arena’ en een drukkerij (alle, in een oude textielfabriek) wordt in het project betrokken, dat ook een handelsruimte en een nieuw park voorziet. Inventaris Onroerend Erfgoed stelt dat de erfgoedwaarde aanwezig is.
Winkelruimte en drukkerij in oude textielfabriek
Achterliggend: voormalig snookercafé ‘Arena’.

Kortrijksesteenweg 584 – Het art nouveau herenhuis, ontworpen door architect E. De Weerdt in 1900, is in bouwval. Inventaris Onroerend Erfgoed noteerde dat ‘erfgoedwaarde aanwezig’ is. Vorig jaar in december heeft het er nog gebrand
Is het nu klaar voor de sloop of voor de renovatie?
Werkgroep Sint-Pieters-Buiten‘ had die al in 2014 op de lijst van bedreigd erfgoed gezet, wegens de toenemende druk van promotoren. Het lijkt erop dat het te koop wordt aangeboden door ‘Realo‘. De ontbrekende beglazing (of noodbetimmering) boven, voorspellen niets goeds.  We vinden (voorlopig) geen bouwaanvraag.
De huizen links daarvan zijn onbewoonbaar verklaard. Wat komt daar in de plaats? Hoort dit allemaal bij één groot project?

VOLK – Onder de titel ‘Het leven van toen in de cité‘ staat op de blog een filmpje met oude beelden, gepost door ene Jozef Sterkens. De poster kan niet anders dan een “alias” zijn. De beeldenmaker die écht zo heette was een student in Gent aan het begin van de vorige eeuw.
In een commentaar onderaan de film van Youtube, waar we het filmpje oppikten, antwoordt de “alias” op een vraag van een bezoeker. Daaruit blijkt dat het filmpje afkomstig is van de BRT. Oorspronkelijk, toen we dit artikel samenstelden in 2016, hadden we die commentaar onderaan de YT-pagina niet gezien.
Terecht maakte lezeres Annie Deer ons daar attent op. 
Het filmpje betreft eigenlijk twee aan elkaar gelaste filmpjes, die elk op zich, verdomd veel lijken op de manier waarop Daskafilms verslagen maakte voor het bioscoopjournaal. Wie dit ook ooit uitgezonden heeft, zal toch die originele foto’s van Sterkens hebben gebruikt om die film te maken. Honderd procent zeker zijn we dit niet. (foto: beluiken aan de Visserij) Ontdek, op deze blog, ons boeket nog bestaande beluiken
De lezeres maakte ook de opmerking dat onze foto op facebook – ter aankondiging van het onderwerp ‘beluiken’ – wel uit een Gentse cité kwam, maar niet uit de periode dat bovengenoemde Sterkens de beelden heeft gemaakt. Dat is juist. Er was – godbetert – een kleine wasmachine te zien uit de jaren ’50, terwijl de beelden in het filmpje een halve eeuw ouder is. Bedankt voor het waakzame oog, Annie!
Koningin Maria Hendrikaplein – Het station op dinsdag.

Derbystraat, Sint-Denijs-Westrem – Guy Reynebeau, onder meer bekend van zijn ‘Speakers Corner’, postte afgelopen week foto’s van oldtimers op de beurs ‘Flanders Collection Cars‘ van vorig weekend. Op één van de foto’s stond een model van BMW uit de jaren 1930.
Op onze foto staat min of meer hetzelfde model, in een iets jongere (van na WOII). Echter is het een Oostduitse EMW . Kijk naar het logo op de neus. We namen de foto in Flexpo in 2016. Lees hoe het verging met BMW-fabriek in Oost-Duitsland… 
BLOG – Gezien er blijkbaar geen mogelijkheid is om de collega’s van de blog ‘De Kuip – Belgium‘ een bericht te sturen over e-mail of messenger… zal ik hier maar mijn grieven kenbaar maken. Ik vind twee foto’s van mezelf terug in hun artikel over de Hazewindstraat
De opnames zijn stills uit een filmpje dat ik daar enkele jaren geleden gemaakt heb. In het onderschrift staat de bron (persblog.be) niet vermeld. Dank om het alsnog te willen doen.
(Links ‘De Kuip – Belgium‘ en rechts persblog.be) De foto’s komen uit een filmpje dat als illustratie diende voor: ‘Hek aan “piesstraatje” stond open‘, een verhaal uit 2018.

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook