GENTSE WINTER 2021-2022 05 oktober 2021  De eerste editie van deze rubriek is getiteld ‘Gentse Herfst’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Afgelopen zondag werd er in Vlaanderen door VOKA ‘Openbedrijvendag‘ gehouden. Op het sociaal netwerk ‘Linkedin’ 
lazen we media professional Katrien Stragier bij VOKA die op bezoek was geweest bij het Gentse Larmuseau en daarover berichtte: “Onder de indruk van zoveel Gents vakmanschap bij Confiserie Larmuseau (…). En dat hun sneeuwballen, ijs en babelutten verslavend lekker zijn 😋. PS: Ze hebben een wedstrijd waarmee je een jaar sneeuwballen kan winnen…” Het bedrijf ligt in de Eeklostraat in Kolegem/ Mariakerke.
Slingerstraat, Drongen – Lang was het restaurant ’t Heilig Huizeken uit onze gedachten verdwenen. Toen we de foto zagen van Norbert Verschoore schrokken we ons een aap. Het gebouw aan de Leie is totaal verwaarloosd en verlaten! Volgens de laatste berichten zou het nu opnieuw een restaurant worden na renovatie.
Scheldekant, Destelbergen – Nog zo’n icoon: ’t schippershuis. Annie Van Dyck postte in facebookgroep ‘Ge zijt van Destelbergen als‘ 
met als bijschrift dat het open is. Allez, die dag dat ze het bericht postte toch.

Eenzaam en verlaten tussen de oude bedrijfsgebouwen enerzijds en anderzijds tegenover de Nieuwe Vaart ligt café RAST.
Expo filmaffiches in de Krook. Bekijk tientallen oude filmaffiches die één of andere film aanprijzen in één of andere Gentse cinemazaal – tussen 1938 en 1961 – hangen op de eerste verdieping van de stadsbibliotheek. En…lees evenzeer onze bijdrage over alle oude cinema’s in Gent
Bommelstraat – Vlierstraat – De Gebuurtefeesten van na de oorlog blijven lezers inspireren om ons foto’s uit die tijd en over dat feest, dat ontstaan was als ‘bevrijdingsfeest’ te bezorgen. Deze is van lezeres Agnes Crispyn. Ze staat zelf op de foto.
Vrijdagmarkt op maandag 27 september… Een blik over de schouder vanop het terras van Planet Yoghurt & Planet Pasta: het is herfst.

Bagattenstraat – De straatwerken zijn al maanden aan de gang. En niet te vergeten: in 2020 op dezelfde plek, aan de kant van de Sint-Pietersnieuwstraat, en in de Lammerstraat.
Lammerstraat in 2020
Koningin Elisabethlaan – Alfa Romeo Giulia uit 1971.
Meulesteedsesteenweg – Op zondagavond vond in het CC van Meulestede ‘Zie Ze Zingen op het Eiland‘ plaats. Op meerder pleintjes in de wijk passeert een lichtstoet, waarbij de deelnemers er samen met de buurtbewoners zingen. De Sint-Antonius-Abtkerk was het startpunt en ook de plek waar duchtig gerepeteerd werd. – pic Rudi Delhaye
Sint-Antonius-Abtkerk – pic Rudi Delhaye
Meulestede – pic Rudi Delhaye
pic Rudi Delhaye

Kouter – In de Handelsbeurs vond op donderdag ‘Allez, Chantez!‘ plaats. Het is een samenzangproject waarbij iedereen die graag zingt één keer per maand op verschillende vaste locaties zingt.

Voortgang der werken – Gaardeniersweg – parkeertoren Bloemekenswijk aan de achterkant van de Getouwstraat en Maisstraat, alwaar de Kringwinkel Ateljee van de Bloemekenswijk gelegen is.
Voortgang der werkenparkeertoren Hundelgemsesteenweg in Ledeberg
– pic Annie De Smaele

La Flandre profonde (Asper) – Twee weekends geleden gezien op een kleine oldtimermanifestatie: een, in Engeland gebouwde Ford uit 1947.

Een detail uit de Achtersikkel aan de Biezekapelstraat – pic Bea Lisa. Lees op deze blog: vander Sickelen’s leven nu in VS en Canada
Wie is hij die je ineens doet opschrikken terwijl je in ’t stad kuiert? De beiaardier vanuit zijn toren in het Belfort! Didier Ysebaert ging hem opzoeken en “des-anonimiseren” 😉
Nu we toch de anonimiteiten van personen aan het opheffen zijn, die wel publiek zijn, maar buiten de schijnwerpers vallen: wie is de veerman van Afsnee? Monique Jansen openbaarde het voor ons in facebookgroep ‘Gent by picture‘. Lees ook op deze blog: Afsnee: romaanse kerk, landgoed Buysse en grafzerk de Hemptinne
Wat een graffiti, noem het mural! Eric Reynebeau vond die in de Bernadettewijk. Sint-Amandsberg. SM?

Een jaar geleden. Uit onze editie van 5 oktober 2020: Karel Lodewijk Ledeganckstraat, het ‘GUM’ aan de Plantentuin opent de deuren. Lees op deze blog over het nieuwe wetenschapsmuseum van Ugent 

Tot 31 oktober kan je op zaterdag- en zondagnamiddag gaan kijken naar een selectie van tekeningen van afscheidnemende KASK-docenten, wegens pensioen. Eén van hen is Geert Clarisse die een selectie van 6O tekeningen uit zijn “Academische aanwezigheidslijst” toont. “Plaats delict“: Kleindokkaai 6. Dat is pal op de “Dampoort”, preciezer gezegd: het Octrooiplein.
De tekening is van Geert Clarisse’s ‘Tekendagboek‘: Hoera, een tentoonstelling van tekeningen! ’t is eens wat anders dan een (geeuw) boek van de bib!
Eigen lof stinkt… luidt het spreekwoord. Maar het is geen ‘eigen lof’, het komt van lezeres Hilde De Schrijver. Merci Hilde!
persblog.be bracht al 224 weken Gentse straatgeschiedenis in kaart. Ontdek onze weetjes en nieuwtjes in de dubbelrubrieken ‘Gentse Zomer’ en ‘Gentse Winter’ sinds 2016!
Koning Maria Hendrikaplein. Aan het Sint-Pietersstation, bij het parkje, staan jaar in jaar uit honderden, misschien duizenden, fietsen gestald. Met de herintrede van de studenten in de stad zal dit niet minder zijn. Lees ook op deze blog: Student Kick-off 2021

x
Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook