GENTSE ZOMER 2019 – Giene metteko, moar nen Buffalo


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
Huidige editie – 04

.GENTSE ZOMER 2019 – 01 mei 2019  In deze editie: ♦ Buffalostraat ♦ Het Rariteitenkabinet ♦ Gent’s micro-nieuws ♦ Rij eens van Gent naar Mongolië ♦ Het Kakafonie-kabinet – XXL ♦ De Cornelen: raar gevogelte

Buffalostraat

Scribent dezer heeft twee zonen wier voornaam met een A begint en die allebei in Gent geboren zijn: Arne en Aron = AA Gent! Zij duimen voor de Beker! (Op de foto: bij Musée de l’Auto – Lees op deze blog: Gent’s verloren erfgoed: Mahymobiles)

..Buffalostraat -..fake straatnaambord ..kondigt.Bekerfinale AA Gent – KV Mechelen aan. Ga kijken op een groot scherm op het Sint-Pietersplein. Start: 14u30

Raf Verhaeststraat – Bruiloftstraat, GentbruggeEind de jaren ’80 tot begin ’90 woonde scribent aan de achterkant van het oude voetbalstadion: het Ottenstadion. En dit  bij de bezoekersuitgang, dichtbij café Buffalo in de Bruiloftstraat op de hoek van de Raf Verhaeststraat – café, dat gesloten werd na de laatste match tegen Standard in 2013. Het was er vaak tumult. En scribent stond daar graag zo dicht mogelijk op te kijken.

Bruiloftstraat, Gentbrugge – achterkant Gantoise – foto 2017

Rijkswachters (thans Federale Politie) te paard vormden dikwijls een haag bij de bezoekersuitgang om te intimideren. Als tegenreactie kreeg je dan vaak hooligans die voetzoekers tussen de poten van de paarden gooiden, zodat die opschrikten en soms gingen steigeren. Rijkswachters te voet gingen dan die hooligans te lijf. Tijdens een schermutseling tussen een rijkswachter en een hooligan, waarbij beiden op de grond lagen te worstelen, verloor de flik zijn dienstwapen – dat daar ineens zo bloot op de straatstenen lag. Alle ogen van de omstanders waren er op gericht. Het duurde een paar seconden vooraleer de flik zich kon losmaken in het gevecht. En het duurde opnieuw een paar seconden alvorens hij zelf door had dat het wapen op de grond lag, waarna hij het recupereerde.  Tijdens die enkele seconden stonden er likkebaardende hooligans met grijpgrage vingers klaar om het wapen op te rapen. Maar niemand durfde. Iedereen stond als gebiologeerd te kijken, en aan de grond genageld.  

Raf Verhaeststraat, Gentbrugge
Bruiloftstraat, Gentbrugge

Op andere keren zetten de rijkswachters te paard een achtervolging in op wegrennende hooligans. Die laatsten koersten dan soms door de voortuintjes zodat de rijkswachters niet dichtbij hen konden komen.  Tijdens zo’n vlucht maakte scribent het mee dat een opgejaagde hooligan een paar hovekes verder plat op zijn buik in een vijvertje belandde. 

Bruiloftstraat – Tennisstraat, Gentbrugge – “Zes jaar is het intussen geleden, dat de laatste bal getrapt werd in het Jules Ottenstadion. Er is minder overlast, maar we missen de sfeer” luidt het bij een bevraging van buurtbewoners door HLN. Er heerst een andere problematiek nu. In de plaats van het Ottenstadion werd het bouwproject ‘Ecowijk‘ voorgesteld. “Maar de afspraken zijn niet nagekomen” klagen de buurtbewoners. Het plan namelijk aangepast. Er zouden appartementsgebouwen komen die verdiepingen hoger waren dan voorzien, etc. Miserie! Miserie! Miserie!

Ecowijk, Gentbrugge – pic sogent

Het Rariteitenkabinet

Antwerpsesteenweg – Sint-Amandsberg – Nikske fetishisme! Deze roze meisjesonderbroek aan het raam is een protest tegen een mogelijke afbraak van de buitenzone van het zwembad van de Rozebroeken. Midden de vorige maand ging het Stadsbestuur in de tegenaanval.

Antwerpsesteenweg – Sint-Amandsberg – Rozebroeken

Overpoortstraat – Rincon Espagnol is zowel een wassalon als een traiteur voor afhaal-paella. Het doet een beetje denken aan Wasbar op de hoek van de Korenmarkt en de Hooiaard dat tussen haar wasmachines een restaurant uitbaat. Het is in elk geval eens iets wat anders dan de handelszaken die hun activiteiten combineren met een café, zoals kappers en zelfs een schoenwinkel in de Steendam. Lees op deze blog: Mag het een beetje méér zijn?

Overpoortstraat – Rincon – wassalon en traiteur

Goudstraat – Gentse Feesten 2015. Aan de ingang van de Cirq-site: een kruising van John Massis en Tarzan. Bij Cirque kan het nooit onnozel genoeg zijn. Zoals die keer dat ze aan de poort van hun feestplek de bezoekers stonden af te blaffen… Reden: je zou eens aan de lijve ondervinden wat het is om een asielzoeker te zijn! Of die keer, vorig jaar in september, toen ze bij het Koophandelsplein de bezoekers aan STRAF! eerst een straf meegaven die moest uitgevoerd worden alvorens  die naar binnen mochten. 

Goudstraat – Cirq-man – Het zal je kind maar wezen…

VOLK – Het reisseizoen is weer aangebroken. (Voor wie het niet gezien mocht hebben op de sociale media) HIJ: een 55-plusser met hoedje, die zelfs op zijn vakantie aan de Belgische kust zijn werk meeneemt in zijn “mallet“. Een droomscenario voor sommige politieke partijen.  ZIJ: Dame met hondje die haar vleselijk patrimonium draagt als ware het calvariebergen… Lees ook op deze blog: Dagboek van 55-plus werkzoekende

Belgische kust – Hondje, hoedje, “mallet

VOLK – In ons huis in “Sweet Home Alabama” kregen Scribent en zijn zussen – met de grote vakantie van 1968 in het vooruitzicht – een Franstalig hondje cadeau: “Milou”. Dit is Frans voor “Bobby”. Hij blafte niet “woef” maar “awouffe”. Scribent’s vader had in zijn thuis de krant La Libre Belgique gelezen, waar toen de Avonturen van Kuifje een dagelijkse strip had. Niet dat we het daar hoog in de bol hadden. De reden: Scribent’s grootmoeder was Française, sprak Vlaams maar las het niet. Ainsi-soit-il…

“Sweet Home Alabama”Milou et nous

Gent’s micro-nieuws

Emile Braunplein , Stadshal – Politie oefent met overvalwagens voor het geval tijdens de   Bekerfinale onlusten uitbreken? Allicht niet. De Bekerfinale vindt plaats in het Koning Boudewijnstadion in Brussel en de supporters bij   het groot scherm op het Sint-Pietersplein zullen  allicht geen schermutselingen zijn. Het betrof allicht een gewone oefening.

Visitatiestraat, Sint-Amandsberg – De Zeppelin is terug, zij het in de vorm van het jaarlijkse feest aan het Oud Gemeentehuis van Sint-Amandsberg. Lees op deze blog over o.a. Het verhaal van de zeppelin en Reginald Warneford in: Spitaalpoortbeluik, Warneford- en Tienmeterstraat

Visitatiestraat – Zeppelin volksfeest 3, 4 en 5 mei 2019

Sint-Pietersplein – Tijdens ‘Student Street Soccer’ speelden studenten op donderdag het vervolg van de voetbaltoernooien van de dag ervoor. Onder de dreiging van een fikse bui. Lees op deze blog: Studenten voetballen op het Sint-Pietersplein

Sint-Pietersplein – ‘Student Street Soccer’ op donderdag

Sint-Pietersabdij – Op de binnenplaats van de Sint-Pietersabdij vallen heel erg bijzondere fietsrekken te ontdekken, die stuk voor stuk door scholen in elkaar geknutseld zijn. Eentje is in de vorm van een oude fiets met reuzegroot voorwiel…

Sint-Pietersplein – Sint-Pietersabdij – Bijzondere fietsrekken

Sint-Veerleplein, Gravensteen – Op 5 mei kun je in het Gravensteen terecht voor een waar middeleeuws feest. Dans als een jonkvrouw of volleerd ridder, ga aan de slag met pijl en boog en ontdek tijdens een spannende zoektocht de personages uit ‘Johanna en het Gravensteen’. Bovendien maak je kans op een leuke prijs.

Sint-Veerleplein – Geldmunt – Ridder aan de poort. Foto 2018

OverpoortstraatStudenten zijn weer nadrukkelijk aanwezig in de straten. Na de Paasvakantie was er weer een heuse instroom.

Overpoortstraat – Studenten zijn terug

Kortrijksepoortstraat -Achterkant – Prieel in 2019 – pic Anita Nita Hoste

Kortrijksepoortstraat-Zoutstraat – Aan de achterkant van de straat aan de boorden van de Leie, staat een prieel met zicht op de Lindelei. Op die Leie-berm – die ver naar achter ligt ten opzichte van de straat – wordt overigens duchtig gebouwd.

Prieel in 2016 – Overkant: Lindelei

Zwartezustersstraat – Een oude muurreclame voor een koffie- en eethuis siert nog altijd een vooruitstekende muur in de straat.

Zwartezustersstraat – Oude muurreclame

Kasteellaan, Dampoort – Een goed jaar na de start van de werken opende op 25 april de fiets- en voetgangerstunnel onder de spoorweg aan de Dampoort. Wie te voet of met de fiets vanaf de binnenstad richting Sint-Amandsberg wil of omgekeerd, kan dat voortaan op een veilige manier.

Kasteellaan – Nieuwe fiets- en voetgangerstunnel – pic stad.gent

Rij eens van Gent naar Mongolië

VOLK – We botsten aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem figuurlijk op een oranje Lada 2102 uit de beginjaren ’80. Deze bleek te behoren bij Jeroen, Bram en Seppe: drie Gentse broers uit Gentbrugge, Zwijnaarde en Merelbeke die een team vormen voor de Mongol Rally. Ze vertrekken op 22 juli en noemen zichzelf The MangoliaDie rally doen ze voor het goede doel, in een stokoude Lada break. Samen met meer internationale deelnemers. Elk team zamelt geld in voor het goede doel. Voor een deel van de giften mogen de deelnemers de genieter zelf invullen. De broers hebben gekozen SOS Kinderdorpen – meer specifiek voor een project in de Mongoolse stad Darkhan, ten noorden van de hoofdstad Ulaanbaatar.

VOLK – mangolia.be – Jeroen Bram en Seppe Mongol Rally – Start: 22.07.2019
Kortrijksesteenweg – Sint-Denijs-Westrem – De Lada break

Het Kakafonie-kabinet – XXL

Sint-Pietersnieuwstraat – We werden op donderdagavond met zijn allen in het bad getrokken middels Het Groot – “warrige” – Voorzittersdebat, in de Theaterzaal van Vooruit, georganiseerd en gemodereerd door Carl Devos en Nicolas Bouteca (Ugent), dat op live cam te bekijken viel, maar waar niemand wijzer van werd. Hadden we in de aflopende politieke legislatuur een “kibbelkabinet”, dan was het Groot Voorzittersdebat zowaar een mega-versie daarvan. Mochten alle voorzitters deel uit maken van hetzelfde kabinet, dan zou het zeker ook een ‘kakafoniekabinet’ zijn. Van kwaad naar erger dus. Indien je na deze lectuur daar nog zin in zou hebben: herbekijk het debat hier

Sint-Pietersnieuwstraat – Vooruit – Groot Voorzittersdebat

De Cornelen: raar gevogelte

VOLK – Ons typetje ‘Corneel van het Bureel’ kreeg een naamgenoot: ‘Corneel van Oosterweel‘. Het is een mascotte in de vorm van een nep-vogel die nog het best te vergelijken valt met een flauwe versie van ‘Meneer De Uil’ uit de Nederlandse kindertv-reeks ‘De Fabeltjeskrant‘ uit de jaren ’70. Dit schreef ook een bekend columnistDit las Scribent nadat hij het zelf had neergeschreven. Die Corneel-vogel moet je door de Oosterweelwerken (in Antwerpen) leiden. Onze ‘Corneel van het Bureel (van de Botermarkt)‘ heeft alvast zijn ogen afgeschermd middels een door een aan langszijde gevouwen A4-vel om de afzichtelijkheid van deze rare vogel niet te moeten aanschouwen… Op zijn beurt laat het legendarische Humo-typetje Cornelius Bracke – van de rubriek ‘Het wordt teveel voor Corneel’ – bijna zijn bek openvallen van verbazing bij het zien van deze exoot. De Corneel van vlees en bloed is echter Gents acteur en regisseur Bob De MoorLees op deze blog: Terzijde & Terzake Vermomd als het humo-typetje bracht hij in 2011 het beste uit 25 jaar van de ‘Humo Corneel’naar een tekst van Guido Van Meir met een vanzelfsprekende naturel alsof het personage van meet af aan op zijn lijf geschreven werd.

De voorstellingen vonden plaats in de oude bibliotheek, meer bepaald in de Achilles Musschezaal… waardoor de link naar de Corneel-vogel van Oosterweel in de sterren geschreven stond???

De Fabeltjeskrant – Meneer De Uil: “Oogjes dicht en snaveltjes toe” – pic Wikimedia Commons

Volgende editie -05

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT