Gentse Winter 2023-2024 – 14

GENTSE WINTER 2023-2024 13 februari 2024 Dit is de veertiende editie van deze rubriek in dit winterseizoen. Met o.a.: ‘Vitrines d’Amour’, cuberdons, ‘Flanders Technology’, Hooiaard-Pensmarkt, Nieuw Gent… Meer.

Papegaaistraat en aansluitende straten, “Linkeroever” – ‘Vitrines d’ Amour‘ vindt plaats tot en met 18 februari 2024
Naar jaarlijkse gewoonte is ‘Valentijn’ de aanleiding voor het initiatief. Langsheen een route op “Linkeroever” (links van de Leie) nemen 76 kunstenaars deel aan dit “festival van de etalages”.
Met dank aan Francine Vernack en Tania De Mulder.
Francine Vernack – pic Tania De Mulder

Meulestedesteenweg, Meulestede – Het sociaal restaurant – eerder in ’t Oud Postje’ – nog niet zo lang gevestigd in ‘CC Meulestede‘, ‘Café M‘, gaat dicht op 23 februari. Onenigheid met uitbater vzw ‘Toreke’ ligt aan de basis van de sluiting. De foto toont de achterkant: aan de Meulestedekaai.

ENTREPRENEUR – Vorige week dinsdag meldde de krant ‘De Standaard’:  ‘Hoe Gents zijn de neuzekes nog als ze in Brussel gemaakt worden?‘ Het antwoord: “Zeker, reageert Van den Driessche [Brussel’s overnemer]. “De cuberdons worden vandaag geproduceerd in het Oost-Vlaamse Eeklo. Dat blijft zo. We nemen de site en het personeel over, we hevelen de productie niet over naar Brussel. Het schip verandert van kapitein, maar het schip en de scheepslui veranderen niet. Ook de iconische ‘G’ op de cuberdons blijft behouden.” Op de foto: Groentenmarkt – cuberdonkar
Ledebergplein, Ledeberg – Het ‘Karnavel‘ vindt plaats op 24-25 februari 2024.
Bekijk een oudere reportage
Portus GandaAalscholvers. “De aalscholver is een grote, zwarte, visetende vogel. De soort broedt opnieuw in Vlaanderen sinds 1993 en kende daarna een sterke toename.” Dixit ‘Natuurpunt‘. 
– pic Tania De Mulder
EVENT – Op maandag 15 april 2024 opent in ‘Liberas‘ de nieuwe tentoonstelling ‘I love Technology‘, over de tweejaarlijkse technologiebeurs ‘Flanders Technology International‘ die liep van 1983 t.e.m. 1999 in Gent. Was je ooit zelf aanwezig op deze beurs (als bezoeker of standhouder) en heb je gadgets, technologische snufjes en/of leuke herinneringen die je wil delen tijdens deze tentoonstelling? Neem dan contact op via info@liberas.eu of telefonisch 09 221 75 05.
Lees ook op deze blog: Je bent jong en je wilt wat 
Illustratie: embleem ‘Flanders Technology 1983’ – pic tijdvoor80

Hooiaard – Danny Lagrou op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘: “‘De Stad Leuven‘, ’t Engels Peerd‘ en ‘De Kleine Spijker‘ op de Pensmarkt…” Thans is dit: ‘Het Spijker’ en ’t Gouden Mandeken’.
Mario van de Vorst toont op dezelfde facebookgroep een nog oudere foto. Toen waren er niet twee of drie, maar vier cafés in die rij: ‘In de Stad Leuven‘, ‘In het Engelsch Paard‘, ‘In den Pensenmarkt‘ en ‘In ’t Goude Mandeke‘.
In recente tijden: ‘Het Spijker‘ en ‘t Gouden Mandeken‘ – pic Emmy Legon
Contributiestraat‘Duizend Vuren’, waar is dat? De firma ‘Home Standing’, in de volksmond beter bekend als ‘Duizend vuren‘, werd en wordt gebruikt als plaatsaanduiding, m.n. aan de voet van de Begijnhoflaan, met de hoek van de Contributiestraat (bij de Coupure) en de Noordstraat. Deze update brachten we in ons artikel over volkse plaatsaanduidingen. Het verhaal was al eerder gebracht in onze rubriek ‘Gentse Zomer’ (zie foto).
KortrijksepoortOlifanten op straat als promo-stunt van circus ‘Malter’… Tom Thienpont postte de foto in de facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘. De “nieuwe” tram (de vorige was gemaakt uit hout) verraadt dat het al in de jaren ’70 is… De nieuwe Golf GTI – op het reclamepaneel – werd op de markt gebracht op juni 1976…
Het circus kwam origineel uit Duitsland, maar vestigde zich na vele omzwervingen in Heusden-Destelbergen en werd bekend als ‘Harry Malter‘. Nadat de eigenaar stierf werd de plek louter een dierentuintje met speeltuin voor de kinderen.  Onze foto: ‘Harry Malter’, Bosheidestraat, Destelbergen
Bijlokehof – Er zit weer schot in de zaak. Het ziet er naar uit dat er verder gewerkt wordt aan de nieuwbouwappartementen aan het Bijlokehof van welke de werken jaren geleden werden gestart, maar vervolgens halfweg stopgezet. De appartementen kwamen er op de plek waar ooit een textielfabriek stond en later een meisjesinternaat gevestigd was. Lees onze update over dit bouwwerk.
Heilig-Hartplein – Louis Schuermanstraat, Sint-Amandsberg – de ‘Pastory‘ fungeert, ondanks de werken – renovatie Heilig-Hartkerk – integratie Pastory – blijkbaar nog als evenementieel centrum.
Bekijk hun facebookpagina en ontdek
Wat is er nu van de werken aan de ‘Wasserij der Vlaanderen‘ in de Toekomststraat terecht gekomen? Ook dit had een centrum moeten zijn… in dezelfde buurt. ‘AVS‘ meldde in oktober 2022 al dat de werken stopgezet werden. “Na een klacht van een buurtbewoner is de omgevingsvergunning vernietigd, omwille van een procedurefout.” “Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf gaat niet akkoord en gaat in beroep.” Zit sindsdien de zaak nu in het slop?
‘Sogent’ zag een aantal jaren de toekomst als volgt: “Een plek waar creatieve en lokale ondernemers samenkomen met de buurt.”  – pic Yves De Bruyckere
In 2022 berichtten we nog over de vondst op een rommelmarkt van de originele gevelreclame van de wasserij.
STAD – Op vorige vrijdag en zaterdag werd het tweede deel van ‘Gent anders bekeken‘ door Thierry Bonnaffé, uitgezonden op ‘Eclips TV‘. Het televisieprogramma aan de hand van commentaren en beelden van de Gentse fotograaf/ filmmaker verhaalt over de geschiedenis van de Stad. Pittig detail voor ons: de naam van de Blogman/ persblog.be van deze blog wordt vermeld in de aftiteling als een van de bronnen die zijn geconsulteerd voor de totstandkoming van de uitgezonden reportage. Zowel in het eerste als in het tweede deel.
Aftiteling – tweede aflevering
Aflevering twee…
Henri Farmanstraat, bij Middendok’- Loods 13‘. We hebben de foto’s al gepubliceerd in 2021  

Duivestaartstraat, Rozebroeken, Sint-Amandsberg – Het eerste Sneeuwklokje! Althans, door ons gespot
Kikvorsstraat, Nieuw Gent – De langzame voltrekking van de vernieuwing… Er zijn meerdere projecten aan de gang in ‘Nieuw Gent’. De grote woontorens aan de Kikvorsstraat worden vervangen. Ook de Edelsteenstraat en de Smaragdstraat worden vernieuwd, samen met de Berkhoutsheide, alwaar een volledig nieuw project loopt.
Het project aan de Berkhoutsheide belichtten we al eerder in juni 2021, in augustus 2021 en ook in maart 2022
Aan de Kikvorsstraat zagen we in augustus 2021 de ontmanteling van de blokken een start nemen.
We schreven toen: “De woontorens met namen als: Saturnus, Mercurius, Jupiter, Orion, Aurora en Milenka, worden vervangen door nieuwe sociale woningen.” Bekijk in dit verband de informatie van de Stad Gent  
 ↓
 ↓

 

x

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook