GENTSE ZOMER 2021 11 augustus 2021  De twintigste editie van deze rubriek is getiteld ‘Gent op de blog’ en leidde ons naar de volgende straten: Berkhoutsheide, Edelsteenstraat, Leebeek, Kikvorsstraat, Meibloemstraat, Ooievaarstraat, Zonnebloemstraat, Bijlokevest, Bijlokehof, Koningin Fabiolalaan, Koningin Maria Hendrikaplein, Lieven De Winnestraat, Sint-Pietersnieuwstraat, meer

Voortgang der bouwwerken – Er waren al grondwerken aan de gang – zo meldden we in een vorige editie van deze rubriek. Nu rijzen al enkele muren op, van wat een nieuwe sociale woonwijk moet worden langsheen het Onyxpad ter hoogte van Berkhoutsheide tot aan de Smaragdstraat in Nieuw Gent.
Edelsteenstraat, Nieuw Gent – Graffiti van het betere soort. Engelstaligen hebben het over een mural.
Langsheen het Onyxpad, aan de rand van zuidwestelijk Nieuw Gent, loopt de Leebeek. Die loopt ook in Zwijnaarde en in Sint-Denijs-Westrem. Was dit niet ooit een deel van de middeleeuwse Rietgracht rond Gent !
Frans De Potter over de Rietgracht rond Gent: “(…) deze waterloop, dien het magistraat van Gent rondom het grootste gedeelte der stad deed delven, omtrent het jaar 1300 (…).” via Google Books
Foto: stukje Rietgracht bij Tienmeterstraat in Sint-Amandsberg.
Kikvorsstraat, Nieuw Gent – De ontmanteling van de oude woonblokken is aan de gang.
De woontorens met namen als: Saturnus, Mercurius, Jupiter, Orion, Aurora en Milenka, worden vervangen door nieuwe sociale woningen.
Het heemkundig tijdschrift Ghendtsche Tydinghen organiseerde afgelopen weekend een grote ‘Gentse Boekenverkoop‘ in het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg.
De verkoop vond plaats in de kerk. pic Wim Provoost. Lees ook op deze blog: Van Oud Begijhof naar Groot Begijnhof
Dit verscheen een tiental dagen geleden in de krant De Standaard: De cycloop die in 2000 aan de Sint-Michielskerk stond voor Jan Hoet’s tentoonstelling ‘Over the Edges‘ is te koop. Sinds tien jaar staat die eenogige, naakte reus langsheen de E17. Lees op deze blog het verhaal van de reus.
Meibloemstraat, Brugse Poort – De sociaal-artistieke werking ‘De Meubelfabriek‘ zette afgelopen zaterdag haar poorten open om beginnende kunstenaars de kans te geven om hun creaties te  tonen en te verkopen. Het werd een erg bescheiden markt met minder dan een half dozijn tafeltjes. De markt wordt maandelijks gehouden onder de vlag ‘Go Local‘.
Ooievaarstraat, Brugse Poort – Boven de deur van dit hoekhuis is een Mariabeeld afgebeeld, en met de vermelding: “O.L.V. van Vlaanderen bescherm ons“.
Zowaar staat een zonnebloem in de Zonnebloemstraat! Dit is in de Brugse Poort.  Ze staat links van het caravannetje. Zijn (straat)naam waardig, dus!
Meer wonderen uit de Zonnebloemstraat, Brugse Poort – In de plaats van een klassieke elektrische deurbel, hangt hier nog een ouderwetse trekbel. (Denk aan het volkse gezegde: “belleke trek”).
In de Bijlokevest namen we een foto van een voormalig café. ‘A la ville de Paris‘ zo staat er op de gevel te lezen.

Koningin Fabiolalaan – Een Renault Caravelle – gebouwd tussen 1958 en 1968 – stond aarzelend voor café De Klok als wou de bestuurder er voor de deur parkeren. Even later reed hij weer weg. We kwamen toegesneld en net op tijd konden we die oldtimer nog in onze camera vangen. Lees meer over oldtimers in Gent

Koningin Maria Hendrikaplein – Biomarkt op zondag
Lieven De Winnestraat – hoek Twaalfkameren – voormalig café De Biekorf – staat al meerdere jaren leeg.
In september 2016 was daar nog ambiance naar aanleiding van het event ‘Gent Linkeroever‘.
Er zitten opnieuw kippen in het parkje van het Bijlokehof. Minstens vier of vijf decennia is het parkje bevolkt met “wilde” kippen.
In het Citadelpark vindt opnieuw ‘Citadelic‘ plaats, een jazz-gebeuren in openlucht. Van 13 tot 18 augustus. Foto: editie 2019
Voortgang der werken – Dit is de nieuwbouw aan het Bijlokehof – op het terrein van het afgebroken Apostellinen-internaat en eerder de katoenfabriek De Ruyck.
Bekijk onze foto uit eind 2017 van het verdwenen gebouw. Lees ook op deze blog: Laatste fabriek Coupure voor de sloop
Oud-medewerkers wijden een expo aan de verdwenen socialistische krant ‘Vooruit’. Dit, naar aanleiding van de 90ste verjaardag van het gebouw waar de drukkerij en de redactie was gevestigd, in de Sint-Pietersnieuwstraat. De expo vindt plaats in het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, om de hoek, in de Bagattenstraat. Van 22 augustus tot 22 oktober.
Van heden tot het eind van de maand wordt op de Bijlokesite muziek en theater in openlucht gehouden. Het volledige programma kreeg de koepelnaam ‘Bijloke Wonderland‘ mee. Initiatiefnemers zijn o.a. LOD muziektheater en Muziekcentrum De Bijloke, naast andere.
Nog op 13, 14 en 15 augustus in stadspaleis d’Hane-Steenhuyse: ‘Paleisconcerten’ in de binnentuin… Reserveren pic Historische Huizen
De vzw ‘Feestcomité Sint-Baafs’ – lees: de horecauitbaters – wil een “zittend” Sint-Baafsfeest organiseren op het plein aan de hand van gevarieerde muziekgenres, en dit van 19 tot en met 22 augustus.

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

 

 

Naar Facebook