Wat we misten op de Feesten


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

‘Spiegeltent’ en ‘Scala van Milaan’

EVENT/ CURSIEF – 30 juli 2024Sinds COVID hebben we de ‘Spiegeltent’ niet meer gezien op de GF. “In het Baudelopark is de statige spiegeltent verdwenen, ook originele constructies zoals de schouwburgbalkons zijn niet opgesteld.” Met het laatste werd de ‘Scala van Milaan’ bedoeld. Dit werd al in 2022 opgemerkt door een toonaangevende krant tijdens de eerste editie na COVID.

‘Spiegeltent’

Spiegeltent in Baudelopark in 2018

Al sinds “mensenheugenis” was de Spiegeltent een vaste waarde tijdens de GF. We herinneren ons nog dat ze vlakbij het podium van het ‘Trefpunt’ stond. Ze diende toen dikwijls als verpozingplek voor artiesten en voor ontmoetingsplek voor de inner circle.
Zo zocht daar –om iemand te noemenLuc De Vos er met zijn gezin de luwte op temidden van een de feestendrukte, of in afwachting van een optreden op het podium van Trefpunt.
Later verhuisde de tent naar het Baudelopark.

 

Spiegeltent in het Baudelopark met Wim Claeys in 2018

‘Trefpunt’ mag vanaf 1997 het Baudelopark bij haar festivalterrein rekenen. Er komt daar een volwaardig podium met een eigen programmatie. Het wordt vooral een plek voor dans en circus. In 2018 deed de tent daar dienst als tv-studio voor ‘AVS’. Wim Claeys was er presentator.
De ‘Spiegeltent’ deed er ook dienst voor de debatten van Eric Goeman. Ook voor beginnend muzikaal talent…

29-7-2013 – Sarah D’hondt op YT

‘Scala van Milaan‘

Vergeten we ook niet de introductie van het iconische decor van de ‘Scala van Milaan‘, met haar 21 theaterloges, dat gemaakt werd naar aanleiding van 25 jaar Gentse Feesten – in 1995. Het is een exacte replica van de Milanese opera ‘Theatre alla Scala’ in Italiaanse rococostijl. Het stond eerst aan de overzijde van café ‘Trefpunt’, met de rugzijde naar de Sint-Jacobskerk. Later werd het ook verhuisd naar het Baudelopark.

De ‘Scala’ in het Baudelopark in 2017

In 2016 schrijft een toonaangevende krant over de glorieuze terugkeer van het Scala-decor in het Baudelopark. In 2019 stond het er nog, en dan kwam COVID.
In 2023 dook het decor ineens weer op waar het ooit eerst had gestaan: op het Walter De Buckplein bij Sint-Jacobs. Dit jaar was het er niet.

De ‘Scala’ bij Sint-Jacobs in 2023

Dit decor heeft ondertussen heel Europa rondgereisd. Het decor is/ was net zo iconisch voor de Gentse Feesten als de ‘Spiegeltent’, die evenzeer de wereld rondgaat. De verhuur van ‘Scala’ is voor ‘Trefpunt’ een extra bron van inkomsten. Zo schreef een populaire krant.

Ook dit nog: Vlasmarkt en Baudelopark

Baudelopark ofte hof
Vlasmarkt

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024