Sint-Denijs – Droom gaat op in rook, aan de voeten van de Paus


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Film ‘Café Derby’ – retrospectief

EVENT  13 december 2021 – ‘Café Derby’ is zowel een onstuimig als een gevoelig verhaal. Het draait om het onbezonnen enthousiasme van vader Georges (Wim Opbrouck) en over zijn neergang. Het is tevens een metafoor voor de transitie van kind naar puber van dochter Sara (Chloë Daxhelet). In haar eerste langspeelfilm vertelt Gents regisseur Lenny Van Wesemael in grote lijnen over haar eigen jeugd.

Wim Opbrouck in de hoofdrol: vader Georges. Op de achtergrond Monic Hendrickx in de rol van echtgenote Renée

‘Derby’ verwijst naar de Derbystraat in Sint-Denijs-Westrem, waar in 1985 nog een vliegveld lag op de plek waar nu ‘Flanders Expo’ staat. In 1985 kwam Paus Johannes-Paulus II – Karol Jozef Wojtyła – naar België en hij deed ook Gent aan. Op het vliegveld wachtten 150.000 pelgrims hem op voor een openlucht misviering. Dit is de kadering en de setting van de film ‘Café Derby’.

Georges en zijn gezin openen een café bij het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem…
Het nakende bezoek aan het vliegveld door de Paus, zou duizenden bezoekers op de been brengen: alle potentiële klanten…

Als marktkramer Georges (Wim Opbrouck) een café kan huren aan de rand van het vliegveld, en verneemt dat de paus er zal landen, is hij razend enthousiast. Als een bezetene start hij met de voorbereidingen voor het houden van een minimarkt voor zijn deur, in de veronderstelling dat de massa volk die de paus zal komen begroeten, er voorbij zal komen. Maar dit is zonder de veiligheidsplannen van de gemeente gerekend. Uitgerekend deze foute inschatting leidt tot Georges’ ondergang.

Bij Renée slaat regelmatig de vertwijfeling toe over het ondernemersinstinct van haar man
Door zijn onbesuisdheid zet Georges zichtzelf in de val. Hij sleurt zijn gezin en zijn  zakenpartners mee in zijn ondergang.

De dag dat de paus zal arriveren, heeft de gemeente dranghekkens laten plaatsen die het weggetje aan ‘Café Derby’ afsluiten van het vliegveld. Georges probeert ze weg te halen, maar komt hierdoor zwaar in aanvaring met de politie. Hij ziet zijn hele investering, en die van de zakenpartners, in rook opgaan. Het resultaat is enkel een berg schulden.

Georges is vader van vijf kinderen. Het jongste, Sara, een kind aan de vooravond van haar puberteit, is zijn oogappel. Sara kijkt op haar beurt vol bewondering op naar haar papa.

Vader Georges…
Dochter Sara

De avonturen van haar papa zijn Sara’s sprookjes. Door zijn onstuimig gedrag bewijst Georges dat hij ondanks zijn leeftijd zelf kind is gebleven. Elke nieuwe dag begroet hij met een enthousiaste, ondernemende, blij-naïeve gemoedsstemming. Hij is ook een creatieveling: hij schildert landschappen.

De gemoedstoestand van Sara wordt goed in de verf gezet. Deze fungeert als een spiegel voor de emoties die doorheen de film lopen, meer bepaald: deze die verband houden met de lotgevallen van de papa. Als de papa mislukt in zijn opzet – hij gehoond wordt en uiteindelijk onverwacht sterft – transformeert Sara tegelijk van kind tot puber. Ze neemt mentaal afstand van de vaderfiguur en moet hem uiteindelijk laten gaan.

pic cinevox.be

Er is verder ook de interactie van de protagonist met zijn vrouw, Renée (Monic Hendrickx), die hem herhaaldelijk op zijn onbesuisdheid wijst, wat tot ruzies leidt. Even verlaat zij zelfs het echtelijke dak als ze het onrealistische gedrag van haar man niet meer aankan. Op een gegeven ogenblik brengt Renée een nieuw idee aan: de marktverkoop van een kruid op basis van lindebloesems van eigen kweek. De verkoop loopt eventjes goed, totdat Sara het onvrijwillig verknoeit. Dit gegeven is de catharsis voor het uiteengroeien van vader en dochter. En uiteraard zijn er de nevenverhalen, die ontstaan uit complexe menselijke verhoudingen. Vooral deze van de oudste dochter Barbara, die samen met haar stiefmoeder het café draaiende houdt op de momenten dat Georges gaat verkopen op de markt.

De film ademt per definitie de sfeer van de jaren tachtig, zo bv. de hits van toen, de auto’s en het fenomeen ‘Leading Success People’ (LSP) van welke de moeder – o ironie – een adept is. ‘Café Derby’ is zowel filmisch als qua verhaal een fantastische film. Maar ook een trieste film. Filmregisseur Lenny van Wesemael maakte een autobiografische film en baseerde zich vooral op een voorval waarin haar vader de hoofdrolspeler was.

Dit verhaal verscheen eerder in ons ‘Archief 2015’

Derbystraat – Flanders Expo
Derbystraat – Ikea

Je herkent de situatie van vroeger (vliegveld en militaire gebouwen) niet meer. Het café is ook afgebroken.

“Noot uit Wikipedia: “De opnames liepen van 21 juli 2014 tot 29 augustus 2014 en er werd gefilmd in een café in Wondelgem omdat het bestaande café Derby reeds gesloopt werd alsook op het vliegveld van Goetsenhoven nabij Tienen

Lees ook op deze blog:

De film ‘Emperor’ – retrospectief

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021