EVENT – Keizer Karel was een kleine tien jaar geleden nog in Gent*


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

*Film ‘Emperor’ – retrospectief

EVENT  20 augustus 2021Het was zomer in Gent in 2015… en iedereen probeerde een glimp op te vangen van de filmopnames van ‘Emperor’: een verhaal over Keizer Karel.

De film was opgevat als een ‘hollywood-spektakel’, maar heeft de cinema nooit gehaald.

In juli 2015 waren de Sint-Michielsbrug, de Korenlei, de Graslei, het Sint-Michielsplein en de vesten van het Gravensteen een tijd lang een openlucht filmset. Er werd een film gedraaid over Keizer Karel. Overige opnames gebeurden in Tsjechië, maar de openingscène met Keizer Karel moest in Gent gedraaid worden.

De filmrelease was gepland voor eind 2016 maar is nooit verschenen. De opnames werden gerealiseerd door ‘Corsan’: een intussen failliete Belgische filmproductiemaatschappij. Er werd nog gepoogd het bedrijf een doorstart te geven maar dat mislukte en de bijna voltooide film Emperor kwam in handen van de curatoren.

In onze video zie je achtereenvolgens de filmset op de Gras- en Korenlei, de figuranten die uit de lunch komen aan de Oude Vismijn, de set op de Sint-Michielshelling en de filmset in het Gravensteen.
By the way: het spreekt voor zich dat het Gravensteen niet de juiste historische locatie was in dit verband. Keizer Karel werd geboren in het Prinsenhof, maar dat bestaat natuurlijk niet meer.

Onze video’s van de ‘making of‘ van de filmopnames verschenen eerst in, wat we intussen het Archief 2015 van onze blog noemen. We maakten toen twee video’s die hier tot één zijn samengevoegd: Spanjolen van de Sint-Michielshelling en Filmopname “Emperor” in Gravensteen

INPUT FACEBOOKGROEP

Patrick De Graeve, beheerder van facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag‘ maakte een notitie over de stand van zaken… “Eigenlijk is de Emperor-film zo goed als klaar. Op het moment dat het fout liep zat de film in post-productie.
(…) Een kopie van de film ligt al jaren te wachten bij het Antwerpse post-productiebureau FLOW. (…) Corsan ging in 2016 failliet en liet een enorme ravage na. Het Antwerpse productiehuis inde grote bedragen bij kmo’s en kleine zelfstandigen. Zij investeerden bedragen van 50.000 tot 4 miljoen euro en kregen de belofte van een aanzienlijke winst. Het bedrag konden ze aan 150% aftrekken van de belastingen.
De Bijzondere Belastinginspectie begon echter een onderzoek en Corsan ging failliet. De put die achterblijft zou zo’n 200 miljoen euro bedragen. (…) Jarenlang leek het alsof de film nooit de bioscoopzalen zou halen. Nu zijn er echter toch aanwijzingen tot beterschap. Er zouden meerdere productiehuizen interesse tonen om de rechten voor de film over te kopen. (…) Enkele bekende filmwebsites hebben intussen de info over de Emperor-film aangepast. Eén Brits-Amerikaanse website (filmaffinity.com), spreekt zelfs over een release in 2020. (…)”

Lees ook op deze blog:

De opstand van Gent tegen Keizer Karel

 

 

‘Rondgang van de Stroppendragers’

 

 

Ode aan de Sint-Michielshelling

 

 

Prinsenhoffeesten? De geschiedenis van het Hof

 

 

Gravensteen, een impressie

 

 

Van Gravensteen naar Prinsenhof

 

 

Film ‘Café Derby’ – retrospectief

 

 

EVENT – Archeologiedagen Sint-Baafsabdij/ Ridderspelen

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021