Gentse Zomer 2024 – 25

GENTSE ZOMER 2024 24 september 2024 Dit is de vijfentwintigste editie van deze rubriek in dit zomerseizoen. Met o.a.: kinderzang onder de Stadshal, proffen in de Overpoortstraat, cultuur op de Kouter, autovrije zondag, ‘OdeGand’, kunst in Groot Begijnhof, wandelen met Jacques Bergmans… Méér

 

Emile Braunplein, Stadshal – Honderden kinderen zongen Europese hymne op vorige vrijdag. De tekst van de hymne werd aangepast naar het Gents door Lieven Tavernier,  bekend van de Kleinkunst. Hij schreef vanaf de jaren ’70 liedjesteksten voor anderen en trad ook zelf op met eigen nummers.
De liedjestekst van de hymne in het Gents publiceerden we in onze vorige editie (onderaan de pagina)

 

Overpoortstraat – Sint-Pietersnieuwstraat – Op vrijdag ging de ‘Stoet der Togati‘ weer uit. Hiermee werd het academiejaar 2024-2025 officieel geopend. Op vorige maandag startten de lessen. De Stoet werd verstoord door pro-Palestijnse actievoerders. Actievoerders hadden tijdens het vorige academiejaar al de ‘UFO’ bezet door er te bivakkeren in tentjes.
 ↓
 →

 

Kouter – Op vorige zaterdag werd de ‘Cultuurmarkt‘ gehouden. De toneel- en andere culturele gezelschappen, alsook musea konden er hun programmatie voor het najaar en winter aanprijzen. – pic MSK

pic Huis van Alijn

pic Nieuwe Melac Zwijnaarde

pic Minard

 

STAD – Tania De Mulder: “Zaterdag was het eveneens ‘OdeGand‘. Muziek in de stad. Ik volgde geen betalende routes, maar ging wel een kijkje nemen op Sint-Baafsplein en zag het ‘Koninklijk Fanfareorkest Volksopbeuring Massemen’ optreden. Even later was het de beurt aan de ‘Symphonic Mob’ onder de stadshal…”
pic Tania De Mulder

pic Tania De Mulder
pic Tania De Mulder

 

Coyendanspark, bij Sint-Baafsabdij – Tania De Mulder: “De ‘Coyendans-parade‘ kwam zaterdag even voor 14u. aan in het Coyendanspark…” De foto’s zijn van Tania.
Dit was vorige zaterdagnamiddag. Het betreft een feestelijke Carnaval Sauvage-optocht, een ‘Hieronymus Bosch‘-achtige stoet.
De parade is een initiatief van ‘Buren van de Abdij‘.

pics Tania De Mulder

 

STAD – Op zondag was het stadscentrum autovrij en werd het Zuidpark de kern van de (kinder)animatie. Francine Vernack: “Het Zuidpark werd omgetoverd tot een kinderparadijs, met mooie terrassen en aantrekkelijke standjes. Héél tof! Maar de fly-over … Er was geen muziek, geen animatie, geen vrolijk dansende mensen… een paar groepjes jongeren met picknick, maar vooral… fietsers. Voor mij als wandelaar, werd het “uitkijken of omver gereden worden”, zoals bijna overal in Gent…”
pic Francine Vernack
Zuidpark – pic Francine Vernack
Zuidpark – pic Francine Vernack

Tania De Mulder: “De fly-over was leuker bij edities waar een trapje voorzien was om van de ene rijrichting naar de andere te kunnen. (Sommige sportievelingen geraken, zonder, over de betonnen afscheiding, maar veel andere mensen niet)… En fietsers en voetgangers door elkaar, maakt het ook minder veilig Vorig jaar was fietsen op de fly-over niet toegelaten en eigenlijk was dat beter om te genieten van het uitzicht en de beleving, zeker met jonge kinderen…
Maar het werd wel een geslaagde dag! En de toevoeging met een parcours voor skaters (ook deels gebruikt door fietsers, kinderwagens) was een meerwaarde!” 
pics Tania De Mulder

 

Beelbroekstraat en omliggende straten, ‘Oude Bareel‘, Sint-Amandsberg – Afgelopen zondag vond er de jaarlijkse rommelmarkt plaats.

 

 

 

Engelbert van Arenbergstraat, Groot Begijnhof, Sint-Amandsberg –  Op zondag 29 september 2024 is het precies 150 jaar geleden dat de bouw van het Groot Begijnhof klaar was.
“Als sluitstuk van de 150ste verjaardag organiseren we op zondag 29 september 2024 een stoet van het oude Begijnhof aan het Rabot naar het Begijnhof in Sint-Amandsberg. Dag op dag, 150 jaar later, herdenken we de verhuis van de 300 laatste begijnen met een feestelijke stoet van 300 vrouwen door de stad. Bij aankomst worden de gerestaureerde wapenschilden van de hertog onthuld.” Dixit ‘Arenberg Stichting‘. Het uur waarop de stoet vertrekt (aan het Oud Begijnhof bij het Rabot) wordt niet zeer duidelijk gecommuniceerd.  Uit wat we afleiden van hun facebookpagina zou dit 14u zijn, bij het Oud Begijnhof bij het Rabot. 

Engelbert van Arenbergstraat, Groot Begijnhof, Sint-Amandsberg – Francine Vernack: “Zomerexpo salon 15 in het Groot Begijnhof. Nog tot zondag 29 september 2024.” Op zondag bestaat het Groot Begijnhof precies 150 jaar. Lees ook op deze blog: ‘Van Oud Begijnhof naar Groot Begijnhof’  
pics Francine Vernack
pic Francine Vernack
pic Francine Vernack

 

Muinkpark en omliggende straten – De ‘Muinkparkfeesten‘ – met haar grote rommelmarkt – vinden plaats op zaterdag 28 september 2024. Bekijk een reportage uit 2023 op deze blog
Meersstraat – Baliestraat – Paul Fredericqstraat, stationsbuurt – De jaarlijkse rommelmarkt van het zgn. “Baliepleintje” vindt er plaats op zaterdag 28 september 2024. Bekijk een reportage uit 2023 op deze blog

Sint-Pietersplein – Opnieuw vindt er een Vintage + tweedehandsmarkt‘ plaats. Ditmaal op zondag 29 september 2024
Bekijk een reportage uit 2023 op deze blog
Sint-Pietersplein – Kramersplein – Overpoortstraat – De studenten zijn weer in de stad. En op woensdag 25 september 2024 gaan die er weer vollen bak tegenaan met de ‘Student Kick-off‘.
Bekijk een oudere reportage op deze blog

 

Nieuwpoort 2 Bij St-Jacobs 15A – De ‘Galerie St-John’ organiseert tot 20 oktober 2024 een tentoonstelling van de werken van Jacques Bergmans (1891-1959) onder de noemer ‘Schilder van De Onzichtbare Stad
Een unieke verzameling van 26 stadsgezichten worden
samengebracht in één kooptentoonstelling. Je kan er kennismaken met de unieke kijk van Bergmans op bijzondere plekken in onze stad zoals die er zo’n 100 jaar geleden uitzagen en die vandaag nog altijd herkenbaar zijn. 
Galerie St-John‘ en de ‘Gentse Gidsen‘ presenteren een ‘Jacques Bergmans wandeling‘ op zaterdag 28 september 2024 om 18 uur. We doen een tijdreis naar het verleden en naar de iconische Gentse plekken die Bergmans geschilderd heeft. Je kan deze tweetalige (Nl-Fr) gidsbeurt bijwonen, enkel na reservering van een ticket van €5 pp  Je kan deze tentoonstelling ook apart bezoeken tot 20 oktober 2024, op donderdag tussen 14 en 18 uur, op vrijdag en zaterdag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur en op zondagochtend van 10 tot 12 uur of op afspraak.

 

 

 

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook