Gentse Zomer 2024 – 07

GENTSE ZOMER 2024 23 april 2024 Dit is de zevende editie van deze rubriek in het nieuwe zomerseizoen. Met o.a.: expo over ‘FTI’ in ‘Liberaal Archief’, ‘Turks Erfgoed’ in het ‘STAM’, Weldra stripmuseum in Gent,  ‘Marka’, Wondelgem en Mariakerke (?!), Lammerstraat… 

Kramersplein – de Blogman (van persblog.be) is op scherm te zien op de tentoonstelling in ‘Liberas’ (het Liberaal Archief) over herinneringen aan ‘FTI’ (‘Flanders Technology International’). De tentoonstelling heet ‘I love technology‘ en ging afgelopen week van start.
Ze toont wat innovatief was in de jaren ’80 en ’90, aan de hand van getuigenissen die vastgelegd werden op camera, waaronder dus die van de Blogman (foto’s:de Blogman recent en in 1987 op ‘FTI’).

Naast de televisiereportage vind je er foto’s, promotiemateriaal en objecten die met technologie uit de jaren ’80-’90 te maken hebben.. Je staat er van te kijken hoe de technologie van toen, vandaag hopeloos achterhaald is.
De tentoonstelling is gratis, permanent open tijdens de kantooruren, en loopt nog tot midden augustus 2024.
(Foto’s: De Blogman was ten tijde van ‘FTI 1987’ journalist bij technologie- en business tijdschriften. Hij hield op de beurs camera-interviews. Hier zie je hem met aspirant-astronaut  Dirk Frimout en met Minister-President Gaston Geens.)

Godshuizenlaan – Afgelopen zondagochtend werd in het ‘STAM’ een tentoonstelling geopend over Turks erfgoed in Gent
Eén op de dertien inwoners van Gent heeft Turkse wortels.
Sinds deze bevolkingsgroep haar intrede deed in de stad, is al een een derde of de vierde generatie aanwezig.
Een aantal jonge Turkse Gentenaars, geholpen door vzw’s, begonnen met het verzamelen van erfgoed van hun oma’s en opa’s. Dit zijn zowel objecten die ze in huis hadden, als verhalen die ze koesterden.

Wat vandaag te zien is in het ‘STAM‘ is een aanzet, benadrukken de intiatiefnemers. Het is enkel het begin van een niet-aflatende zoektocht naar, en verzamelwoede van, wat belangrijk was voor de eerste generaties inwijkelingen, en wat ze graag willen doorgeven aan de huidige en volgende generaties.
Lees ook op de blog: ‘Turkije aan de Leie‘ van Tina De Gendt 

Augustijnenkaai, hoek Lievestraat – Een museum van het stripverhaal zou tegen de zomer de deuren moeten openen in Gent.
Het ‘Comic Art museum’ zou onderdeel worden van een hotel. Zo meldde de krant ‘De Standaard’ vorige week vrijdag.
De Pintelaan, bij UZGent – Het alomgekende café ‘De Pinte’ dat decennia aan de voeten lag van de toenmalige bezoekersingang van het UZGent, is na jarenlange leegstand, herrezen tot een gerenoveerd appartementsgebouw…

Woestijnegoedlaan, Wondelgem – Bart D’hondt: “De meikermis nadert met rasse schreden. Vorig jaar verwelkomden we twee dagen lang enthousiaste oud-werknemers en directie van de oude zijdefabriek ‘Silkose’ en hun familie. Dit jaar maken we plaats voor de (ex-)jeugd van Wondelgem. Bezoek op 4 en 5 mei 2024 zeker onze tentoonstelling ‘Surboum-Tabula Rasa!’
En heb je thuis nog souvenirs aan die goede oude tijd liggen, één adres: het Museetje in de Woestijnegoedlaan.” De tentoonstelling vindt plaats in de ‘Heemkundige & Historische Kring Wondelgem vzw‘ in ‘Locaal museum Vroonstalle’. Bart is verbonden aan de ‘Vakgroep Geschiedenis‘ van UGent.

STADOns verhaal over Wondelgem en ‘Marka’ ontlokte bij lezeres Gertjie Henderick een tweetal anekdotes: “In de jaren 70 was er in de Bosstraat van Mariakerke een kunstgalerij ‘Marka’. Ze werd opengehouden door Dh. De Vos, vader van Lieven van ’t Velootje’ in het Patershol.
In de jaren ’70 – ’80 was er onder het dienstencentrum in het Tieghem de Ten Bergheplein een klein folkloremuseum met de naam ‘Marka’. Je kon het op zondag voormiddag bezoeken. Dh. Braekeleire was er de bezieler van. Hij heeft een straat in Mariakerke. Wij waren er lid van en hebben er nog voorwerpen aan geschonken.” (Het schilderij van de Wondelgemse Sint-Catharinakerk) is van Leon-Georges Buysse)
Graag vullen wij daarbij aan: De Koninklijke heemkundige kring ‘Marka vzw’ uit Mariakerke heeft als doelstelling de geschiedenis van Mariakerke levend te houden… Nochtans zou Mariakerke géén deel geweest zijn van dit vroegmiddeleeuwse ‘Marka’.

De Sint-Catharinakerk Wondelgem in een pentekening van Jacques Drubbel

Lammerstraat – Ons verhaal over deze oude verbindingsstraat tussen arm en rijk Gent ontlokte bij lezer Erik Dekeyser een commentaar bij de oude foto die we postten op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘: 
“Lammerstraat, met uiterst links: winkel van Lucien Gassée, (Gent 1914-1976). Hij bracht zijn jeugd door aan de Akkergemlaan (Einde Were). Gehuwd met Suzanne Maes, (Gent 1921-1977). Begraven in familiegrafkelder te Gentbrugge. Lucien was van opleiding glasblazer. Ze hielden [eerste] winkel met artikelen in kunstkoper op de hoek van de Hooiaard [op de hoek] met de Graslei (…) Zij hadden nog een tweede winkel in kunstgeschenkartikelen (glas, brons, porselein) in een fraai huis, een statige herenwoning uit 1851 met uitzonderlijk neo-Vlaamse renaissance-interieur met fraai bewerkte eikenhouten plafonds, schouwen, lambrizeringen en deuren, o.m. een schouw daterend anno 1884. Dit gebouw bevond zich op de hoek van de Lammerstraat 18 dat na hun overlijden in 1981 spijtig genoeg gesloopt werd. (…)” (De foto is van ‘Inventaris Onroerend Erfgoed’)
Zo ook reageerde lezer Ken Colaes die een foto zonder commentaar postte in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘.

Zo ook reageerde lezer Pieter Dhanens in facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘: “Het hoekhuis dat plaatsmaakte voor de ‘Kamer van Koophandel’ [thans ‘VOKA’] was eerder een speelgoedwinkel (…) en daarna ‘Cassee-Maes’. Het huis had (…) een heel mooie decoratie. Hoe kon dit alles verdwijnen met deze nieuwbouw?” – pic ‘De Architect’
Bij Sint-Jacobs – Walter De Buckplein – Vrijdagmarkt – ‘De 48 uur rond Sint-Jacobs‘ is een weerkerend initiatief van de handelaars aldaar. De volgende editie vindt plaats van donderdag 25 april tot en met zaterdag 27 april 2024 (De foto is van een eerdere editie)
Kasteeldreef, Mariakerke (terrein van Claeys-Bouüaert) – Gedurende het hele volgende weekend vind ’t Zomerlief Mariakerke‘ plaats. Het begint dus al op vrijdag 26 april en eindigt op zondag 28 april 2024. Op zondag is er een grote rommelmarkt. (De foto is van een vorige editie)
Martelaarslaan – In de ‘VIP-school’ vindt op zondag 28 april 2024 een stripbeurs plaats waar nieuwe en tweedehandsstrips verkocht worden en waar auteurs zullen signeren.
Lees ook op deze blog over striptekenaar ‘Yan Gevuld’ 

Van Rysselberghedreef, Citadelpark – De Rommel- en brocantebeurs van het ‘ICC’ komt er aan op volgende zondag 28 april 2024. Deze beurs is betalend: €4. (De foto is van een eerdere editie)
Sint-Pietersnieuwstraat, in de ‘UFO‘ van ‘UGent’ – Op zaterdag 27 april 2024 vindt tussen 10 en 16u een ‘vrijwilligersbeurs‘ plaats.
Chinastraat, bij Koopvaardijlaan – Een zgn. ‘Maker Faire‘ vindt plaats in ‘Bar Bricolage’ vanaf vrijdag 26 april tot en met zondag 28 april 2024. Slogan van de organisatoren: “Kom de meest creatieve projecten en ideeën van het moment ontdekken.”
Onderstraat – Tania De Mulder
“In het ‘Hof van Ryhove‘ loopt de tentoonstelling ‘Memeries‘ van de ‘Artistieke textielgroep Et Ceterea’ (en is zeker de moeite)”. Deze loopt nog tot en met zondag 5 mei 2024.
Belfortstraat – In ‘Ganda Art en Lifestyle‘ loopt nog tot 16 juni 2024 een tentoonstelling met werk van ‘Do Ribas’. De schilderijen in de tentoonstelling ‘Pasion y belleza‘ worden afgewisseld met sculpturen van Erwin Peeters…. Zo meldt ons Tania De Mulder.
Jongenstragel, bij Tweebruggen – Francine Vernack: “De mooiste kastanjeboom van Gent staat momenteel in volle bloei!”

x

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook