Gentse Winter 2024-2025 – 11

GENTSE WINTER 2024-2025 20 december 2024 Dit is de elfde editie van deze rubriek in dit seizoen. Met nieuwsjes en weetjes over Gent: Kerstmarkt! Winterfeesten! Eten in ‘Hartetroef’. Bloch. van Hembyse. Emile Braunplein & Sint-Baafsplein & Korenlei vroeger… Méér

STAD/ EVENT – Ingrid Verhelst publiceerde op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge….‘ een mooi cursiefje, getiteld ‘Kerstboomgeur’. Daarin wordt echter gesteld dat er geen ‘Kerstmarkt‘ meer zou zijn in Gent, maar een ‘Wintermarkt‘. En dit omdat de eerste benaming te weinig inclusief zou zijn.
Dit is een misvatting die – vooral binnen die facebookgroep – hardnekkig tiert. Er is wél een ‘Kerstmarkt’, je vindt onder die benaming een link naar de officiële website van de Gentse toeristische dienst: ‘Visit Gent‘. En die ‘Kerstmarkt’ hoort dan weer binnen het concept van de ‘Winterfeesten’.

 

Helig-Hartplein– In de voormalige parochiekerk ‘Heilig-Hart‘ gaan lunchen is een aanrader. Speciaal kader, gezellig en goede service! De naam: ‘Hartetroef‘.
 →

 

Korenlei – Bart Van Lancker postte in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ een oude foto van ‘In motion’ – in die typische kleuren van toen – van de Korenlei aan de kant van de Grasbrug. Het moet rond 1960 geweest zijn. Vergelijk met een google-view prent van nu.
pic google street view

 

Emile Braunplein – Via Karim Asrih kunnen we op een video van ‘Charlie Tours’ genoemd ‘Mijn Gent‘ zien hoe in 1960 het tweede huizenblok op het huidige Emile Braunplein werd afgebroken. Op die “ruïnes” staat nu de Stadshal. Eerder, in 1906, werd een eerste huizenblok afgebroken, waar nu ‘The Green’ is.
Lees ook op deze blog: ‘Meer dan 10j geleden veranderde het Braunplein van aanblik‘  – pics film Charlie Tours

 

Getouwstraat – Ook in de ‘Kringwinkel‘ vind je kerstgerief...

 

Sint-Baafsplein – Danny De Schepper vroeg zich in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ af of het plein ooit bebouwd was. Dit, bij het zien van een oude foto.
Dit ontlokte commentaar van Guy Dupont van het ‘Archief Gent’ ook wel bekend als ‘De Zwarte Doos‘. “De foto is in 1880 genomen. Aan het belfort hangt een affiche van de feesten voor de Cinquantenaire: ’50 jaar België’. De huizen naast de lakenhal werden in 1897 afgebroken voor de aanleg van het Sint-Baafsplein.”
Lees in dit verband ook over de verdwenen Regnessestraat  – pic: Regnessestraat – pic openjournals.ugent.be

 

VOLKJacques Bloch – eigenaar van de bakkerij en patisserie met tea-room ‘Bloch’ is op 96-jarige leeftijd overleden. Decennia was de familiezaak een begrip in de Veldstraat, in Gent en daarbuiten.
Ze heette voluit ‘Patisserie Alsacienne Bloch‘. De wortels van de familie gaan terug tot de Elzas. Eerst heette de zaak ‘Boulangerie Viennoise’, maar tijdens de oorlog klonk de verwijzing naar Oostenrijk niet zo goed. Zeker niet gezien het een Joodse familie betrof.
De naam van de zaak leeft nog voort in een bakkerij op de Sint-Pietersnieuwstraat, zij het onder andere eigenaars.
Er was ook een tijd, omstreeks 2017, dat de bakkerij haar viennoiserie – zeg maar koffiekoeken – aanbod vanuit een oldtimer Citroën HY-camionette. Hier: bij het station
Patisserie Bloch behoorde tot de zgn. “Gouden Driehoek” aan het kruispunt van de Veldstraat/ Volderstraat, en dit samen met sigarenwinkel ‘Caron’ en boekhandel ‘Welkenraedt’. Lees op deze blog: ‘1970s-’80s. Er waren toen nog zekerheden in het leven‘ 
Historica Tina De Gendt schreef een boek over de familie: ‘Het verhaal van de familie Bloch; Een Joodse familie op de vlucht tijdens WOII

 

STADKoningin Elisabeth van Engeland stuurde eind de 16de eeuw een brief aan de Gentse volksleider Jan van Hembyse. Die brief dook op in een veilinghuis in Schotland. Stad Gent kocht hem en sinds vorige dinsdag is hij op het stadhuis toegekomen. In de brief vraagt de koningin om een eerlijk proces voor de katholieke adel die al meer dan een jaar gevangen zat in de stad.  Gentenaars kunnen nog tot april 2025 een replica bekijken in het stadhuis. Bron: Stad Gent  
De volksleider was tevens een rebellenleider die inging tégen het Spaanse bewind. Hij raakte verwikkeld in een machtstrijd met zijn compaan en rivaal Frans de la Kethulle van Ryhove. Het was in laatstgenoemde’s woning, ‘Hof van Ryhove in de Onderstraat, dat gevangenen werden opgesloten.
Lees ook op deze blog: ‘Gent, Calvinistische stadstaat tussen 1577 en 1584‘ 
– pic: Achterkant Hof van Ryhove – pic stad.gent

 

Latemstraat, Sint-Martens-Latem – ‘Horus Gallery‘ opende het voorbije weekend een kersttentoonstelling… 
pics Tania De Mulder

 

Augustijnenkaai – Het ‘Comic Art Hotel‘ dat eerder dit jaar de deuren opende, biedt – zoals de naam het laat vermoeden – heel wat op het vlak van stripverhalen en -figuren. Je kan een nacht boeken in de kamer gedecoreerd met prenten van je favoriete strip… voor de prijs van slechts €229.
Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Het Oud gemeentehuis wordt een buurthuis met eetcafé. Tijdens de zomer maakten we melding van de zoektocht van de Stad naar een herbestemming van dit erfgoed.  

 

 

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook