EVENT – “Polé Polé” over het water – op donderdag


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT  20 juli 2018 – “Polé Polé” betekent “zachtjes aan” in het Swahili. Het is op deze wijze dat we over de Leie hebben gegleden op donderdag, gezeten in een schuit, met een gids als enige crew voor onze walk on water.

Dat men een klein half millennium geleden, ter hoogte van Het Pand, over de Leie kon lopen zonder zijn voeten nat te maken, is een legende die verwijst naar de Beeldenstorm. Calvinistische Gentenaars bestormden toen – onder andere – dit Dominicanenklooster en kieperden duizenden boeken en manuscripten door de ramen in de Leie. Die lading zou tot boven de waterspiegel uit gekomen zijn…

One could walk on water just like Jesus… (Lees op deze blog het verhaal achter de Dominicanen in Gent

Een andere anekdote die de gids ons vertelde, ging over Keizer Karel. Hij zou 34 kinderen verwekt hebben. De gids vroeg zich luidop af hoe hij al die vrouwen heeft kunnen bekoren, aangezien de keizer, dixit de gids, spuuglelijk was. Maar ja, aanzien en macht hebben zeker een bijzondere aantrekkingskracht op sommige vrouwen…? Macht is een afrodisciacum!

De watertocht ging van Het Pand, langsheen de Graslei en Korenlei, naar de brug aan het Sluizeken. Daar werd rechtsomkeer gemaakt naar de Lieve – met haar Oude Vismijn en Gravensteen – voorbij de Lievekaai en het Prinsenhof, tot aan het Rabot. (Lees op deze blog over het Gravensteen & Prinsenhof en over de Oude Vismijn)F.D.

Lees ook op deze blog:

Bootje varen in de haven

 

 

Gent-Latem-Gent – over de Leie

 

 

Bootjes op de Lieve en Leie

 

 

Gentse Feesten 2018 – Nagenieten van het laatste weekend

Gentse Feesten 2018 – Bal uit de Belle Epoque op de Kouter

Gentse Feesten 2018 op dinsdag 17 juli – Op stap met oma

Gentse Feesten 2018 op zondag – “Zondag, Arnodag”

Gentse Feesten 2018 op zaterdag – “Zeg eens meisje”

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT