EVENT – Gentse Feesten 2018 op dinsdag 17 juli – Op stap met oma


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT  18 juli 2018 – We maakt een wandeling op dinsdag met oma Lena, mijn moeder – twee dagen voor haar 82e, nota bene. We hebben haar een weekje op logement gevraagd tijdens de Gentse Feesten. Rembert De Smet zaliger heeft haar naam gezongen. Niet dat ze hem persoonlijk kende of er iets mee te maken had.

De wandeling begon aan de ambachtenmarkt waar juwelen en snuisterijen te koop zijn. Een touareg zit daar op zijn poep, omringd door zijn eenvoudige werktuigen, voor het oog van iedereen een kunstsmid te wezen.

Even verderop lokte de zwanezang van coverband Switch Corona die “Kleine Lieve Piranha” aan het zingen was. De juiste toon was gezet. Waw, de sfeer van de Gentse Feesten zat er meteen in. Het was alsof we door Luc De Vos himself werden verwelkomd.

Na dit geniet-moment vervolgden we onze weg naar de Sint-Michielshelling. Vanop de brug heb je een mooi overzicht van de installatie van Polé Polé op de Korenlei. De luidssprekers zwegen nog. Het zal rond een uur of vier geweest zijn. Te vroeg voor het spektakel, dat bij voorkeur een sterrenhemel als decor heeft.

We zakten terug af naar de Korenmarkt. We hadden nog even voor beginnende break dance jongeren, maar haastten ons daarna doorheen het lawaai van het podium aldaar, sloegen af naar de Hooiaard en naar de Pensenmarkt, waar het heerlijk ‘rustig’ was aan een tafeltje van café Het Gouden Mandeken. Relatief rustig, want er is daar toch ook heel wat passage. Enkel blies niemand daar muziek in onze nek terwijl we aan de coca (cola) zaten. 😉

Op de Groentenmarkt stonden de Cuberdonverkopers eens heerlijk géén ruzie te maken. Daar hadden ze het te druk voor. Er zijn er nu al minstens vier op het plein. ‘Carl-de-ruziemaker’ heeft zijn oude plek (bij Tierenteyn) al een hele poos moeten verlaten – hij was geruime tijd verbannen naar de Botermarkt – maar is al een tijd aan zijn come-back op het plein bezig vanuit een pop-up store aan het andere uiterste van zijn oude rivaal – waar hij slaande ruzie mee had – posteert. En zie, of beter ‘hoor’, daar was ABBA  ineens, gespeeld met de meest bizarre snaarinstrumenten. Gespeeld door gelegenheidsstraatmuzikanten, vermoeden we. “In a rich man’s world…

Aan de Kraanlei bij de Leie stapten we op de forse treden van het Huis van Alijn. In de binnentuin hing er een jazzy sfeertje.

Op de de Zuivelbrug was het genieten van de view. Even verderop aan de Meersenierstraat, voorbij café ’t Kanon, troffen we een zingend en gitaartokkelend Latinokoppel in de pui van een leeg winkelpand.

We spoeiden ons vervolgens over de Vrijdagmarkt, vluchtend voor het gedruis van de foor.

We zijn tot in de Baudelostraat geraakt, niet tot in het park. Ik wilde oma graag de dansers laten zien. De stijldansers en ook de wilde Afrikaanse dansliefhebbers. Maar de benen werden moe, en oma had haar derde been niet bij: haar wandelstok. Het zal voor een van de volgende dagen zijn.

We stapten stilletjes over de Vrijdagmarkt – het kermislawaai tuutend in de oren – naar de stille en zonluwe Serpentstraat. In de Onderstraat verpoosden we in bar De Steen, naast het legendarische Pink Flamenco – ooit stamkroeg van Kamagurka en opgeslorpt door eerstgenoemde bar.

Via de Belfortstraat slenterden we in de richting van het Sint-Baafsplein. We passeerden hardwerkende trommelaars à la Jamaïque. Een omstander kreeg er de vlam van in de pijp. Bij de buren vleide een Aziatisch meisje zich tegen een onbewogen witgekalkte mimespeelster à l’Italienne.

Op het plein namen we afscheid van de Feesten voor die dag… samen met… weerom… ABBA.

Daarna ging het in rechte lijn naar tram 4. Het was een gevulde dag voor een 80-plusser. Tenslotte waren we ’s ochtends al de dokken gaan bezoeken: van het Stapelplein over de Bataviaburg naar de Schipperskaai, de woonboten, de Nieuwe Dokken en DOK. F.D.

Lees ook op deze blog:

Gentse Feesten 2018 – Nagenieten van het laatste weekend

Gentse Feesten 2018 – Bal uit de Belle Epoque op de Kouter

“Gentse Feesten 2018 – “Polé Polé” over het water – op donderdag

Gentse Feesten 2018 op zondag – “Zondag, Arnodag”

Gentse Feesten 2018 op zaterdag – “Zeg eens meisje”

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT