Numero vierentwintig

GENTSE ZOMER 2022 25 augustus 2022 In deze vierentwintigste editie – getiteld ‘Numero vierentwintig’ – hebben we het o.a. over: aanstaand weekend, rommelmarkten en buurtfeesten zat! 

Begijnhofdries, Sint-Elisabethbegijnhof – In het Oud Begijnhof vinden, naar lange traditie, de Begijnhoffeesten weer plaats. Dit, op vrijdag, zaterdag en zondag 26, 27, 28 augustus 2022.
Een traditioneel onderdeel van deze feesten is de grote rommelmarkt. Die is op zaterdag. Bekijk een eerdere reportage op deze blog

We vinden voor aanstaand weekend een overdaad aan rommelmarkten en buurtfeesten… We tellen er minstens een dozijn! Dit is ongezien voor één weekend. Noteer alvast…

Sofie van Akenstraat en omliggende straten – We hadden het hierboven al over de rommelmarkt van de Begijnhoffeesten op zaterdag 27 augustus 2022.

Achterleie, Huidevertterskaai, Blekerijstraat, Blekersdijk, Kongostraat en Ham – Op zondag 28 augustus 2022 vindt vanaf ’s ochtends een grote rommelmarkt plaats.

August Vermeylenstraat, Nieuw Gent – Rommelmarkt op zaterdag 27 augustus 2022.
Assels, Drongen – Rommelmarkt op zondag 28 augustus 2022.
Appelstraat, Brugsepoort – Rommelmarkt op zondag 28 augustus 2022.
Tennisstraat, Gentbrugge – Rommelmarkt op zondag 28 augustus 2022.

Marsstraat, Mariakerke – Rommelmarkt op zondag 28 augustus 2022. Dit is in de buurt van het domein Claeys Bouüaert.
Kastanjestraat, Brugespoort – Rommelmarkt op zaterdag 27 augustus en zondag 28 augustus 2022.

Wittemolenstraat, Doornakkerstraat, Engelstraat, Sint-Amandsberg Rommelmarkt op zondag 28 augustus 2022.
NeusepleinRommelmarkt in ‘Lokaal dienstencentrum De Thuishaven’ op woensdag 31 augustus 2022.
GentbruggepleinRommelmarkt op zaterdag 27 augustus 2022.

Oostakkerdorp – Van vrijdag 26 augustus 2022 tot en met de rest van de maand vinden de Oogstfeesten plaats.

Bennesteeg, zijstraat Sint-Niklaasstraat – De ‘Bennefeesten‘ gaan voor een tweede editie op vrijdagavond en zaterdag 26-27 augustus 2022.
Wat hier bijzonder is: een lange tafel, gevormd door een twintigtal tafels, samen goed voor 50m lengte. – pic Puur Gent

Drongenplein – ‘AfritDrongen Muziekfestival‘ gaat door op zaterdag en zondag 27-28 augustus 2022. De ingrediënten: familiaal eten en drinken en ambiance.

Emile Braunplein, Stadshal – Op zaterdag en zondag 27-28 augustus 2022 vindt het Indisch Feest plaats met haar Aziatische voeding en dans. Dit, na twee jaar afwezigheid.
Bekijk onze reportage over de jongste editie van de hand van Tania De Mulder.

VOLK – ‘Zatte Frans’ was een levende legende op de Korenmarkt in Gent, eind de jaren ’70 tot ergens in de jaren ’80. Velen herinneren zich zijn strapatsen. Hij liet zich bv. vaak door studenten omkopen om, in ruil voor gratis pinten, zijn broek af te steken op de Korenmarkt. Lees het hele verhaal
STADOns verhaal over de cinema’s van toen vermeldt in een overzichtslijst cinema ‘Metropole‘. Er werd echter geen melding gemaakt van waar die zich bevond. Wel: dit was op het Heirnisplein.
Toen lezer Johan Vandevelde zich de vraag stelde op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ zochten en vonden we nog een foto in ons archief…

VOLK/ STAD – Gert Defever bracht het ons onvrijwillig in herinnering: dat we een kort verhaal in de blog staan hebben over Constant “Pruuke” Dossche, de man die model stond voor de figuur die ‘de Schelde’ verbeeldt op de poort van de Oude Vismijn
Op zijn facebookpagina zet hij erbij wanneer model en kunstenaar leefden: “Constant ‘Pruuke’ Dossche (1807-1887), by Karel De Kesel (1849-1922)”. De foto is eveneens van hem.
Ons verhaal staat onderaan de bijdrage over de Watersportbaan. Hieronder staat het nu ook 
(pic uitklikbaar)
Flandre profondeVW kever van het einde der jaren 1960. Bekijk op deze blog: VW in het Gentse straatbeeld
Landjuweelstraat, Ledeberg – Opgemerkt: ‘Soeurs Sourire‘, een zaak voor seizoensgebonden meeneemgerechten. Of één van de uitbaters Dominique heet, moeten we nog achterhalen 😉
Azaleapark, Sint-Amandsberg – Dankzij het event ‘Dansen in ’t Park‘ werd vorige weekend weer “een beentje gesmeten” in het park. Dit, onder begeleiding van de dansinstructeurs van ‘Danshuis De Ingang‘, welke ook de initiatiefnemer is voor de jaarlijlkse gebeuren, dat nu hervatte na twee coronajaren. Proef van onze sfeerbeelden
August van Lokerenstraat, Ledeberg – Vorige zaterdag en zondag werd een rommelmarkt ter gelegenheid van de ‘Ledebergse Feesten’.
Een belangrijk onderdeel van de ‘Ledebergse Feesten’ is de Lichtstoet. Deze is een “erfenis” van de teloor gegane Ajuinmarkt.
Bekijk onze reportage van de Lichtstoet van de hand van Tania De Mulder
Zicht op Ledebergplein, waar de ‘Sfeertent’ stond tijdens de ‘Ledebergse Feesten’. De opname is gemaakt bij ‘Brasserie Achturenhuis‘, op vorige zondag. De Feesten duurden tot maandagavond.

Jacob van Artelveldestraat – Ankerslaan, Gentbrugge – Ook hier werd op vorige zaterdag een rommelmarkt gehouden.
Keizervest – Oldtimer Mercedes 190 SL, een klassieker van het eind der jaren 1950, op het Keizerviaduct. Ontdek onze rubriek over oldtimers in Gentse straten

Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook