Numero Tweeëntwintig

GENTSE ZOMER 2022 11 augustus 2022 In deze tweeënentwintigste editie – getiteld ‘Numero tweeëntwintig’ – hebben we het over: Patersholfeesten, Wasserij der Vlaanderen, Sint-Bernadettewijk, ‘Bijloke Wonderland’, Lam Gods, Stadspaleis Legrand, meer…

Patershol – Van vrijdag tot maandag (12-15 augustus 2022) aanstaande lopen de Patersholfeesten. Bekijk alvast op deze blog hoe die verliepen in 2019 (De foto is uit 2019 op het Kaatsspelplein)
Of ben je nieuwsgierig naar de editie van 1977? Het STAM kijkt terug

STAD – Lezer Yves De Bruyckere meldde een merkwaardige vondst op facebookgoep ‘Dat és mijn Gent‘. In Brugge, op de ‘Zandfeesten’ ontdekte hij begin juli de gevelreclame van ‘Wasserij der Vlaanderen‘ te koop op de rommelmarkt voor €350. Dit heeft hij pas recent medegedeeld.
Deze zaak werd mettertijd iconisch. Gelegen in de Toekomststraat in Sint-Amandsberg wordt ze ingericht als ontmoetingsplaats voor de hippe buurt. (De foto is uit 2018)
Meer bepaald, volgens sogent: “Een plek waar creatieve en lokale ondernemers samenkomen met de buurt.” Dit zal voor 2023 zijn. – pic Yves De Bruyckere (Het ontwerp is van sogent)

Sint-Bernadettestraat, Sint-Amandsberg – De Bernadettewijk wordt vanaf half augustus gesloopt. “De volledige volkswijk gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor een tuinwijk anno 21e eeuw. Dat wil zeggen dat er compacter zal gewoond worden. Er komen een 250 tal woningen, waarvan iets meer dan de helft voor gezinnen met kinderen. Er zal voldoende groen zijn en de wijk wordt ook autoluw.” Dixit AVS. De actievoerders die er huizen kraken om de grote woningnood in Gent aan te klagen, moeten de panden verlaten. 
Bekijk ook op deze blog: De gekraakte panden van Sint-Bernadette
Godshuizenlaan – ‘Bijloke Wonderland‘ is er weer: het zomers kunstenfestival op de Gentse Bijlokesite.
Donderdag 11 t.e.m. zondag 28 augustus 2022. Wat te verwachten? Muziek, vertelwandelingen en literatuur.
Eerder dit jaar vonden op de site o.a. ‘Côté Jardin‘ en ‘Gent aan Zee‘ plaats. – pic Bijloke Wonderland
Sint-Baafsplein, Sint-Baafskathedraal – Een decennium geleden werd aan de restauratie van het ‘Lam Gods‘ begonnnen. Zoals vorig jaar voorgesteld, zijn de onderste panelen klaar. Echter moet volgend jaar nog aan de zeven bovenste panelen worden gewerkt. Om te beginnen moet de vernislaag er af. Tegen dat de restauratie klaar is, zijn we weer drie jaar verder. De restauratie gebeurt in het MSK. Op de foto: ‘Het Lam Gods’ in de Sacramentskapel in 2021
Snoekstraat – Op de rommelmarkt van de “visserijstraten” ontdekten we een kleinood dat niet meer van deze tijd is. Alleszins niet “woke“, zo’n collectebeeld voor de missies. Bij het insteken van een centje in het mandje, bewoog het hoofdje heen en weer… Het stond dikwijls op toonbanken van slagers en bakkers. Bekijk méér beelden van die rommelmarkt op de blog
Ham – Lezeres en persblog.be-medewerkster Bea De Vos stond aan een deur… een oude deur die hoort bij het gebouw dat ooit de zetel was van onderneming Picha & Frères…. Het bedrijf zou de vijvers in het Citadelpark en de eerste kuip van zwembad Van Eyck hebben aangelegd. Deze ondernemers huisden in de Ham. Het gebouw huisvest nu o.a. een filmclub.
We vermeldden ze vier jaar geleden al in deze rubriek

Brusselsesteenweg, Ledeberg – Zondagavond sloot het ‘Bermudafestival‘ dat het hele afgelopen weekend voor animatie zorgde in het Keizerpark.
Tussen Bermen, Ottergemsesteenweg – Zondagavond kwam een trein tot stilstand door een technische panne. Na een uur wachten, werden de passagiers – die van Knokke op weg waren naar Zaventem – via de berm uit de treinstellen gelaten. Ze waren met honderden, wat een ongeziene stroom aan mensen opleverde, die te voet op weg waren naar het station. De hulpdiensten waren massaal aanwezig.
OttergemsesteenwegCitroën HY
Bekijk op deze blog: Citroën in het Gentse straatbeeld
Tussen Heirnislaan en Lousbergskaai – Afgelopen weekend vond in de “visserijstraten” opnieuw een rommelmarkt plaats. Het was geleden van 2019. In de rand daarvan, werd in Café Botéco 
aan de Forelstraat, een feestje gebouwd op het terras…. De rommelmarkt hield twee dagen aan. Echter waren er beduidend minder deelnemers dan de laatste keer. De Forelstraat en de Karperstraat waren vrij van verkopers. De laatste dag was ook de Lozevisserstraat “leeg”.
Bekijk de beelden van de rommelmarkt op de blog – pic Marie Claire Pieters

Karperstraat – In genoemde straat botsten we op een cité die ons onbekend was. 
Lees op deze blog over cités in Gent: Ontdek ons boeket nog bestaande beluiken
CitadellaanVolvo Amazon. Deze wagen werd eerst voorgesteld in 1956. 
Lees op deze blog méér over oldtimers in Gent

NederkouterHet stadspaleis ‘Hotel Legrand’ staat te koop. Dit is het gebouw links van het Ibis-hotel.
De makelaar is lyrisch in zijn/ haar verkoopstekst: “De gelijkvloerse verdieping omvat drie mooie en volumineuze salons en een grote ruimte waar men een keuken op maat kan laten ontwerpen. 
(foto uit 2020) De statige trap werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld en leidt ons naar de eerste verdieping. We merken onmiddellijk de prachtige glaspartijen op die een spel van licht brengen doorheen de traphal.” Het project kadert in een groot renovatie/ nieuwbouwproject van naburige appartementen. Van ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘ onthouden we dat het tuinpaviljoentje aan de Leiekaai bij het stadspaleis hoort. “Gebouwtje op achthoekig grondplan met bepleisterde geveltjes in Lodewijk XVI-stijl vermoedelijk daterend van 1785.” Daar wordt in de advertentie geen melding over gemaakt. Opgelet: er staat daar nog een paviljoen. O.i. spreekt Inventaris over het meest linkse op de foto, gezien vanuit de Lindenlei.
Lindenlei – Zicht op achterkant van de Nederkouter: twee paviljoentjes ofte priëlen, één ter hoogte van de Tiebaertsteeg en een ander ter hoogte van de Zoutstraat.
Botermarkt – Hij is nog steeds in de maak: café-brouwerij ‘Artevelde’. Brouwerij Huyghe uit Melle is de bouwheer. De vergunning voor de verbouwing is al twee jaar geleden toegekend.
Deze foto is van juni 2021

Drongenplein – In de marge van Drongenmarkt vond zaterdag een aperitiefconcert plaats.
Bekijk ook op deze blog: ‘Drongen Markt’ op zaterdag  – pic Kapel Petit
Houtdok – Afgelopen zaterdag werd vanuit dit dok bootexpeditietjeszwerfvuilvissen‘ gehouden. – pic Natuurpunt Gent
VOLK – Ook HLN heeft hem ontdekt: Jacques Jacky De Doncker! Deze Gentenaar vervaardigt miniatuurversies van iconische Gentse gebouwen uit champagnekurken. We brachen hem hier al meer dan één keer aan bod. De laatste keer was dat in onze dubbelrubriek ‘Gentse Zomer’ op 09 april 2022. Eerder nog in dezelfde rubriek (‘Gentse Winter’) op 17 december 2021.
Oostakkerdorp – Van afgelopen vrijdagavond tot zondagochtend werd in het vernieuwde centrum van de gemeente ‘Bruudruuster Rock‘ gehouden. Er was massaal veel volk aanwezig. – pic Cindy Baeyens
pic Edje Ska & De Pilchards
pic Jan Edje Ska Vermeersch
pic Liesbeth Marckx
Onderstraat – ‘Maison 12‘ is een luxe vakantieverblijf, een atelier en een pop-up ruimte.
Bij de buren: Winkel Rozette. Daar zijn gadgets en gimmicks te koop.
Flandre profonde – Deze Buick Regal werd vervaardigd vanaf 1978. Bezoek onze rubriek Oldtimers in Gent en omstreken→

Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook