Numero Drie

GENTSE ZOMER 2022 25 maart 2022 In deze derde editie – getiteld ‘Numero Drie’ – hebben we het over: Dierenasiel, Wintercircus, Arsenaalsite, Het Sleutelken, ‘zonneboot’, Plantentuin, scooter, volksfiguren, meer

(Foto hierboven) Sint-Pietersnieuwstraat – Zorgresidentie Onze-Lieve-Vrouw Ter Rive – Een “mural” aan de hoofdingang.

Noorderlaan, Watersportbaan – De krant De Standaard op donderdag: “Het dierenasiel aan de Watersportbaan maakt te veel lawaai. Dat is gebleken uit een meting.” De buurtbewoners waren vragende partij voor die meting.
Ze zijn volgens de krant “not amused“. Ze horen de hele dag tot de avond geblaf. En dit al sinds de komst van het – in de volksmond – “hondenasiel” drie jaar geleden. De woonwijk Malem wordt door een gracht gescheiden van het asiel.
Zwijnaardsesteenweg – Fietsenkerkhof
Lange Steenstraat – Tichelrei – “Vanouds zogenaamd brouwerij ‘Het Sleutelken’. (…) voorheen linker zijgevel palend aan de gedempte Schipgracht en gelegen aan het nu verdwenen Sleutelbrugsken, tussen de Lange en Korte Steenstraat (heden Grauwpoort). Vermoedelijk daterend uit 16de eeuw.” Bron: Inventarisch Onroerend Erfgoed
Thans heet het daar: ‘De Stokerij‘, een plek alwaar een Frans-Belgische keuken wordt geserveerd.

STAD – Afgelopen week kon je journaalbeelden zien over een vrachtbootje op Gentse binnenwateren dat op zonneënergie vaart… “Gents bedrijf stelt Europese primeur voor: ‘zonneboot’ die enkel op eigen energie goederen transporteert” zo meldde vrt.nws.
De bedoeling is om vracht van camions over te laden, om per boot de binnenstad te beleveren. Op de foto (vrt) ligt de boot aangemeerd bij de Krook.
In februari 2020 lazen we in de krant Het Nieuwsblad: “Voor het tweede jaar op rij subsidieert de Gentse Voedselraad vernieuwende projecten die het Gentse voedselsysteem verduurzamen. Zo zal een zonneboot dit jaar Gentse groenten leveren in het centrum.”
Niets nieuws onder de zon(nebatterij) dus…

Karel Lodewijk Ledeganckstraat – De Plantentuin van Ugent past strict genomen in het “erfgoed” dat Napoleon Bonaparte hier achtergelaten heeft. De oorspronkelijke tuin – in het Baudeloklooster – werd lastens hem aangelegd.
Lees op deze blog ook de reeks ‘Wat had Napoleon met Gent te maken?’

Sluizeken – Voor de gevel van koffiebar ‘Simon Says‘ – waar ook aan kamerverhuur wordt gedaan – merkte Franckie Georges Vermandel hem op: een “klassieker”: Lambretta, een scooter van Innocenti,
concurrent van Vespa.

VOLK – Acht volksfiguren die tot de verbeelding spreken. In het Gent van weleer liepen er excentrieke, karakteristieke en karaktervolle mensen in de stad. Of ze “zot” waren, hangt af van de visie die je als burger hebt op de maatschappij. Ontdek de portretten!
Krijgslaan, “Miljoenenkwartier” – Opzichtig kunstwerk voor de deur. – pic Bea De Vos
Ekkergemstraat – Cité. Meer over cités in deze blog

STAD – Vorige zondag, op de eerste lentedag, vond traditioneel de ‘Gentsche Gruute Kuis‘ plaats. Her en der zag je eenlingen of groepjes papier en plastic rommel opruimen. Zo ook Didier Peleman!

Brusselsesteenweg, Gentbrugge – “Arsenaalsite wordt een nieuw verweven stadsdeel met de klemtoon op economie”. Zo zegt Stad Gent. “De komende jaren verandert er heel wat op het Arsenaal. In afwachting van de definitieve invulling, start dit jaar de tijdelijke invulling.”
De firma ‘Revive’ zal die taak op zich nemen in de periode 2022-2025. Wat dit wordt, daar hebben we voorlopig nog het raden naar. Lezeres Huguette Joliet ging er op bezoek (en bracht ons bovenstaande foto).

Krijgsgasthuisstraat – “Ekkergem vormt met zijn Sint-Martinusparochie en zijn Sint-Martinuskerk een van de oudste parochies van de stad en bleef vele eeuwen een landelijk gehucht.” Aldus weblog Gent-Geprent. Pittoreske straatjes aldaar….
Zoals ook dit straatje: de Koolkapperstraat
STAD – “De Koninklijke Cano club van Gent‘ organiseerde op vorige zaterdag de Internationale Kajakmarathon. De start van de wedstrijd werd gegeven aan de Watersportbaan. Het parcours lag helemaal op de Leie. Heen en terug, bijna tot Sint Martens-Latem. De finish bevond zich in Gent, aan de Graslei ter hoogte van de Sint-Michielsbrug.” De foto’s zijn van de Koninklijke Cano Club Gent

Ledebergplein – Net zoals de meeste evenementen, moest het karnaval van Ledeberg twee jaar op rij uitgesteld worden door COVID-19. In tegenstelling, tot bv. de Halfvastenfoor, liet de organisatie al in januari optekenen in HLN: “Door de beperking van het aantal toegelaten bezoekers kunnen wij die niet organiseren. Dat geldt ook voor onze startavond op vrijdag 11 maart. Voor de stoet gelden ook tal van maatregelen waaraan wij niet kunnen voldoen.”
Echter, om de cafés op het plein te steunen, trokken de karnavalisten eerder deze maand verkleed op kroegentocht. Bekijk onze videoreportage van het karnaval in Ledeberg in 2019

Dendermondsesteenweg, Sint-Amandsberg – Traditioneel volgt het carnaval in deze gemeente – zij het enkele weken later – die van Ledeberg op. Ook die ging niet door. Het carnaval had daar normaliter afgelopen weekend moeten plaats vinden.
Bekijk onze videoreportage van het carnaval in Sint-Amandsberg in 2019

Sint-Pietersnieuwstraat – Op haar verjaardag, ‘Dies Natalis‘, wordt de jaarlijkse uitreiking van eredoctoraten aan Ugent gehouden. Vorige vrijdag werd dit gebeuren plechtig gehouden in de aula van de ‘UFO’, gevolgd door een stoet der togati. Zes eredoctoraten werden uitgereikt voor maatschappelijke verdiensten. Onder de eredoctors: Frans Timmermans, Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Sint-Pietersplein – De ‘Halfvastenfoor 2022‘ is volop bezig (tot en met 10 april) Bekijk onze videoreportage

Graaf van Vlaanderenplein – Lente in opmars!

Sint-Pietersnieuwstraat – Lammerstraat – “De renovatiewerken aan het oude Wintercircus in Gent zijn zo goed als klaar. De oude scène op de eerste verdieping is nu een auditorium, in de paardenstallen zijn vergaderruimtes ingericht.” Dixit en foto: vrt NWS.
In een centraal gegraven kelderruimte moet nog de pop- en rockzaal afgewerkt worden.
“Tot er een uitbater van de nieuwe ruimte gevonden wordt, komt er een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van het Wintercircus die gratis te bezoeken zal zijn.”
Lees ook op deze blog: Wintercircus, garage, oldtimers, concertruimte…

Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook