GZ 2023 – 22

GENTSE ZOMER 2023 27 september 2023 Dit is de tweeëntwintigste editie – getiteld ‘GZ 2023 – 22’. Je vindt er een aanbod van rommelmarkten en (buurt)feesten voor het volgende weekend, verslagen over voorbije evenementen… en ook nog andere nieuwsjes.

BLOG – ‘GG Flits’, de nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen’ vermeldde in haar jongste editie ons artikel over de gallische grafheuvels van de Sint-Bernadettewijk.
Corneel Heymanslaan – In het hart van UZ-campus komt een nieuw ziekenhuisgebouw, waarbij alle zorgactiviteiten centraal gebundeld worden. In 2029 bestaat het UZ 70 jaar. Men hoopt tegen dan de eerste patiënten in het nieuwe gebouw te mogen verwelkomen. Tegen 2040 zou de herinrichting van de campus afgerond moeten zijn.
VOLK – Met haar actie ‘Karmaclan‘ verzamelde ‘Cirq vzw‘ tijdens de ‘Gentse Feesten’ €27.000. Tien organisaties die zich inzetten voor een goed doel werden begunstigde. In de krant ‘Het Nieuwsblad’ staan de organisaties opgelijst. Xavier Cloet, de bekendste Cirq-man, dankt u.
Coupure Rechts – De voormalige veeartsenijschool – ofte Faculteit Dierengeneeskunde, onder studenten “Paardenpieten” genoemd – wordt de komende jaren gerestaureerd en omgevormd tot een kunstencampus met middelbaar en avondonderwijs. Er zullen zeker 3.000 mensen les kunnen volgen. Lange tijd kon ‘Nucleo’ er exposities houden. We berichtten over deze nieuwe bestemming al in een eedere editie van deze rubriek uit eind 2020.
Toen nog ‘Nucleo’ – eind 2017
Veldstraat – Vorige week zetten we opnieuw de oude vestiging van de ‘Grand Bazar‘ in de Veldstraat in de kijker. We plaatsten hiertoe een bericht op facebook, zoals we dit steeds plegen te doen, bij wijze van “promotie”. Uit de vele reacties op facebook groeide bij ons het besef dat die ‘Grand Bazar’ niet enkel een paradijs voor kooplustigen was,
maar ook onderdeel was van een bepaalde gezinscultuur, een belevingswereld, een plaats waar ook de kinderen met moeder (en vader) naartoe trokken waarbij de affectieve band werd gestimuleerd. Voor het kind was een bezoek ook een ontdekkingstocht. Zoveel blijkt uit de reacties… – De eerste foto is van Gertjie Henderick
Kortrijksesteenweg – Is dit een kit car“? Dit zijn auto’s die in een pakket bij de koper komen en die dan door die laatste moeten worden geassembleerd.
We kwamen in het verleden al eens een “kit car” tegen in Gent… Zoals de ‘Spartan roadster‘ op de Antwerpsesteenweg in 2017.
Oktrooiplein, Dampoort – Een ‘VW Karmann Ghia‘… De Duitse carrosseriebouwer Karmann bouwde tussen 1955 en 1974 – op last van Volkswagen – een half miljoen stuks van de Europese modellen.
Het Italiaanse designbureau Ghia ontwierp de modellen. Er was ook een model dat enkel in Brazilië werd gemaakt.
Gouvernementstraat – De provincie Oost-Vlaanderen en de Belgische staat zetten het provinciehuis te koop. Het gebouw dateert van 1955 en is een beschermd monument. De diensten van de provincie verhuizen eind dit jaar naar de Leopoldskazerne.

x


STAD – Op zondag 1 oktober 2023 wordt ‘Openbedrijvendag‘. gehouden. Op hun website: kies uit de te bezoeken bedrijven op postcode en controleer of je je bezoek al of niet moet aankondigen. De organisatie is van ‘VOKA’.
Marseillestraat Redersplein, Muide-Meulestede – Een mini-rommelmarkt, waarop enkel de bewoners kunnen inschrijven voor een standje, vindt plaats op zaterdag 30 september 2023. Kort na de middag wordt er tevens een optreden gehouden.

Karel Lodewijk Ledeganckstraat – Van zaterdag 21 t.e.m. zondag 29 oktober 2023 houdt ‘GUM‘ een zgn. ‘Dark Week‘. De expositie heeft als thema’s: donkere thema’s niet uit de weg: het dode lichaam, forensische geneeskunde, oorlog & conflict, experimentele onderzoeken en morele dilemma’s … Gidsen nemen je mee in de catacomben van het museum en naar de donkere verhalen achter collectiestukken. Maak kennis met het ‘GUM’ op deze blog
Papegaaistraat, hoek Twaalfkameren – De ‘vzw Papegay’ organiseert een garageverkoop op zondag 01 oktober 2023. Het startschot is 11u. Het doek valt om 16u.

 

Mariakerkeplein – Het eerste weekend van oktober – van vrijdag 29 september tot zondag 01 oktober 2023 – vinden de ‘Mariakerkse Feesten‘ plaats.
Bekijk het programma. Er is op zaterdag een rommelmarkt. ’s Avonds wordt in de sporthal de ‘Streekbierenavond’ gehouden. 


Sint-Pietersplein – Vorige vrijdag. Naar traditie ging de plechtige opening van het UGent-academiejaar gepaard met een academische zitting in de Aula van de Volderstraat.
De professoren wandelden er naartoe vanuit de Sint-Pieterskerk. Bekijk onze reportage op deze blog
Muinklaan en omliggende, Muinkpark – Op vorige zaterdag vond er een rommelmarkt plaats. Bekijk onze videoreportage op deze blog

Handelsdokkaai – Net zoals vorig jaar – toen voor het eerst – werd hier vorige zondag een rommelmarkt georganiseerd. Bekijk onze videoreportage op deze blog
Beelbroekstraat en omliggende straten, Oude Bareel, Sint-Amandsberg – Zoals elk jaar vond hier een rommelmarkt plaats. Dit was vorige zondag. Bekijk ons beeldverslag op deze blog

Balieplein en omliggende, stationsbuurt – Op vorige zaterdag vond er een rommelmarkt plaats.
Bekijk onze videoreportage op deze blog

 


  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook