GENTSE ZOMER 2021 28 september 2021  De zevenentwintigste editie van deze rubriek is getiteld ‘De “Dampoorttunnel” komt er!’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Het Gentse schepencollege juicht. Vlaanderen investeert 465 miljoen euro in enkele grote Gentse infrastructuurwerken. Te beginnen met de ondertunneling van “de Dampoort”. Hopelijk wordt het verkeersinfarct op die plek voor eens en voor altijd opgelost. Hoeveel keer heeft men “de Dampoort” al niet heraangelegd? Twee: de verlenging van tramlijn 4 tussen Dampoort en Neuseplein. Wie het openbaar vervoer gebruikt, weet dat het niet evident is om van de Dampoort naar die hoek in de stad te reizen. Drie: de aanleg van de nieuwe tramlijn 7 tussen Parkbos en Dampoort. Hier wordt al heel lang over gepraat. Maar bon, hopelijk gaat men nu ook eens echt aan de weg timmeren. Vier: de herinrichting van de Heuvelpoort en de aanleg van het Museumplein tussen SMAK en MSK. Vier majeure projecten met stip! Geen klein bier!
Net zoals ‘Route 46’ in de Weldenstraat in Oudenaarde, is er nu in de Gentstraat in Oostakker het Amerikaanse hamburgerrestaurant ‘Uncle Sam’s‘ met de uitstraling van de jaren ’60 geopend. Geen Amerikaanse auto’s in Oostakker, wel een Volvo Amazone, een roze!
pic Uncle Sam’s
In Oudenaarde’s ‘Route 46‘ is dit de Ford uit ‘Starsky and Hutch‘, naast een oude schoolbus aan de deur en een limo op het dak.
Route 46
Op de oude tram lees je ‘Arsenaal‘. Vandaag hoor en lees je dat de ‘Arsenaalsite’ te koop is. Het één is het ander niet. Een historische spraakverwarring is dit, net zoals men het in de volksmond heeft over ‘Het Pand’ als men zowel Het Pand aan Onderbergen bedoelt, als het Caermersklooster aan de Vrouwebroersstraat in het Patershol.
Het Arsenaal is in de eerste plaats de stalplaats van de trams en autobussen aan de ene kant van de Brusselsesteenweg.
Aan de overkant, en uitstrekkende tot in ‘Moscou’, ligt het andere “arsenaal” dat eigenlijk de Werkplaatsen van de NMBS is. En dat laatste staat te koop
Lees op deze blog ook over de oude trams

‘Wiewieneke’ is een bakfietsende chanteur. Maak kennis met hem op onze blog
Rozier – Student, “gedecoreerd” met studentenlint, staat op wacht op de hoek van de straat Rozier en de Sint-Pietersnieuwstraat. Waar blijft die Stoet der Togati? Zou die dit gedacht hebben? Of zou hij al op wacht staan voor de ‘Student Kick Off’ op woensdag? Bekijk onze video van de Stoet der Togati 2021

Het Gents Openluchtatelier – zeg maar het handvol amateurschilders, met in hun nabijheid kramers van snuisterijen en souvenirs – wuift iedereen uit. Na vorige zondag zullen ze niet meer op de Groentenmarkt staan omdat het seizoen afgelopen is.
Cataloniëstraat bij Sint-Niklaaskerk – Fietstaxi. De triofietsen worden bestuurd door vrijwilligers, vaak nieuwkomers.

Korenmarkt – Terrasdrukte op vorige week dinsdag
Op vrijdagnamiddag was het Kramersplein druk bevolkt met studenten.

Refererend naar ons artikel over de oude gebuurtefeesten aan de Bommelstraat en Vlierstraat – 
dit is bij de Zwijnaardsesteenweg – bezorgde lezeres Dorine Veirman nog extra foto’s uit de jaren 1950. We zien buurtbewoners die zich opmaken voor het gedeelte van de verkleedpartij. Klik op deze link voor meer.
Brusselsesteenweg, Ledeberg – De oldtimer Fiat 126 kwam in 1972 op de markt als de opvolger van Fiat 500. Hij was niet echt een succes.
Bij de Vogelhoekstraat in Gentbrugge – een uithoek van Gent tussen de Jean Jaurèslaan en de Eduard Pêcherstraat – staat een bouwpromotor te trappelen om groen “op te kuisen” ten bate van beton: een herverkavelingsproject is op til.
Who the hell was Eduard Pêcher van de gelijknamige straat in Gentbrugge tegen de gemeentegrens met Melle? Anwtoord: ten eerste was het, ongelijk op het straatnaambord ‘Pecher’ zonder accent circonflexe, en ten tweede was hij oud Minister van Koloniën, geboren in Antwerpen, en die had niets met Gent te maken. Haal uw rode verf maar boven! 🙂
Tine, buurtbewoonster bij het UZ, haakte in op een artikel uit onze serie over bouwwoede in Gent, de veranderende skyline. Zijzelf en haar medestanders streven ernaar om erover te waken dat zo weinig mogelijk volwassen groen sneuvelt onder nieuwbouw. Uiteraard is er het plan van Ugent om bij De Sterre een bosje te rooien om er studentenverblijven op te zetten. (We schreven hierover in de vorige editie van deze rubriek). Dit nieuws haalde de nationale media. Maar Tine wijst ook op andere sites, in dezelfde buurt, die minder de aandacht kregen. Lees de details op facebook

Een week geleden, op maandagochtend. Lezer Dominique Thienpont zag de “schaapjes op het droge” aan de Kluyskensstraat bij de Bijloke.

Pro memorie. Eind 2019: de cultuursector moet een helderziende gehad hebben… Aangekondigde besparingen door de Vlaamse Regering zette de sector er toe aan om standbeelden van mondmaskers te voorzien. Om te symboliseren dat de sector het zwijgen werd opgelegd; niet om te illustreren dat de sector een paar maanden later “morsdood” gemaakt zou worden als gevolg van het COVID-19-virus, en dat tegelijk het dragen van mondmaskers verplicht zou worden (nadat er eerst over de noodzaak schimmig werd gedaan, voor de welbekende redenen). Wat een symbool!
Op de foto: het standbeeld van Lieven Bauwens in november 2019.
Hoopoort 33 – Inventaris Onroerend Erfgoed: “Het voormalige Goudsmedenhuis – ook ‘Huis Samson’ genaamd – deed dienst als gildehuis van de goudsmeden tussen 1481 en 1540. De gevel in gotische stijl is opgetrokken in Balegemse zandsteen (…)”. Het dateert van 1481. “Huis Samson deed dienst als gildehuis der goudsmeden tot 1540, toen Keizer Karel na de opstand van Gent de goederen van de nering der goudsmeden verbeurd verklaarde.”
Tuinwijklaan 83, op de hoek met de Voskenslaan – Een hoevetje, helemaal verborgen achter een hoge dichte haag. Ze is beschermd stadszicht.
Steenbekestraat, Gentbrugge – Bijzonder sociaal woonerf in de buurt van de Vogelhoekstraat. De bouwstijl doet een beetje denken aan de buurt van de Steenaardestraat achter het UZgent. Ook: aan de Tuinwijklaan achter het station, en aan Tuinwijk ter Heide in het Gentbrugse ‘Moscou’.
Op zaterdag was er een kleine rommelmarkt aan de Clemenspoort bij de Voskenslaan.
Het voorbije weekend was er feest op de Oude Bareel. – pic facebookgroep Anja.Gent over cultuur in Sint-Amandsberg
Eveneens op zaterdag kon je in de Meersstraat, het Balieplein en de Paul Fredericqstraat – dit is in de stationsbuurt – naar een grote rommelmarkt. Bekijk onze reportage op deze blog

x
Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook