GW 2022-2023 – 01

GENTSE WINTER 2022-2023 29 september 2022 In deze eerste editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 01’ – hebben we het o.a. over: de Winterfeesten, Gent in de internationale media, Muinkbrug, café ‘Bierologie’ wordt café ‘Bed’, wat er aan events geweest is en wat komen gaat.

Veldstraat – Vanuit het reuzenrad namen we in december 2016 een panoramische foto. De Stad kondigde aan dat de Winterfeesten, c.q. “Kerstfeesten”, weer in vol ornaat zullen plaats vinden, zoals we ze kenden van voor de Coronaperikelen.
Sint-Dorotheastraat, Sint-Amandsberg – De Renault 4 is een legendarisch wagentje dat in onze contreien in de jaren 1970-1980 heel dikwijls geassocieerd werd met de B.O.B. – de ‘Bewakings- en Opsporingsbrigade’. Dit was een onderdeel van de vroegere rijkswacht (thans Federale Politie). Agenten in burgerkleding reden de uitoefening van hun  taak vaak in een witte, zgn. “geanonimiseerde” R4. Bekijk méér oldtimer Renault’s in Gentse straten
Meersstraat, hoek Paul Fredericqstraat – Hier staat nog een authentiek, ouderwets buurtwinkeltje.
We zagen er eerder ook nog één aan de Voskenslaan die intussen dicht was. In 2020 schreven we: “Zo zul je ze niet lang meer zien in het straatbeeld… Hier een voormalige kruidenier, annex beenhouwerij…”
STAD – De toonaangevende krant de ‘Washington Post‘ zwaait in haar editie van 23 september met lof over Gent. Mieke Thienpont, voorzitter van de ‘Gentse Gidsen’ begeleidde de journaliste doorheen de stad. Ze staat in het artikel vermeld!
Ook recent – in het bijzonder: eerder dit jaar – werd op de Franse tv – ‘France 3‘ – een toeristisch portret over Gent uitgezonden. Lees: ‘Gent was Franser dan Nancy, Nice, Strasbourg‘. Sara Bossaert van de ‘Dienst Toerisme Gent‘ en Jean-Louis Vandevoorde van de ‘Gentse Gidsen‘ ontvingen de journalist.
In 2014 verscheen een lovend artikel over Gent in een Amerikaanse blog. Lees: ‘Gent door de ogen van een Amerikaan
– pic John Aravosis
De beroemde reisgids ‘Lonely Planet‘ prees in 2011 al de stad Gent aan bij haar lezers.
Vijfentwintig jaar geleden dan weer, in 1997, ontdekte de Hollandse tv – ‘NCRV’ – onze stad.
Kasteellaan – Het heeft “eeuwen” geduurd alvorens het rechterdeel van deze toegangspoort werd geverfd, zoals het linkerdeel. Allicht betreft het hier twee verschillende eigenaars, want de gevel van het rechterhuis is mee geverfd. De laatste jaren stond de poort er half geverfd bij, zoals je hier ziet op onze foto van drie jaar geleden. Eerder hadden we dit grappig zicht al gesignaleerd op deze blog, in het bijzonder in onze rubriek ‘Gentse Winter’ op 13 november 2019
Aan die Kasteellaan geeft de poort toegang tot een huis met aan weerszijden een identiek rijhuis in neorococostijl. Inventaris Onroerend Erfgoed vermoedt dat deze dateren uit het laatste kwart van de 19e eeuw.
Baliestraat – Paul Fredericqstraat – Meersstraat – De rommelmarkt van vorige zaterdag had te lijden onder het slechte weer.
Biest, “Paviljoen”wijk” Sint-Amandsberg – Ook deze rommelmarkt op zaterdag was erg dun bezaaid met rommelaanbieders en dito kopers. Het weer viel tegen.
Muinkpark en omliggende straten – De rommelmarkt op zaterdag – die drie jaar was weggeweest – herbeleefde niet haar hoogdagen omwille van het tegenvallende weer. Bekijk onze reportage op deze blog.  – pic Francine Vernack
Brusselsesteenweg, Gentbrugge – Rommelmarkt Arsenaalsite. Een zonnestraal en een lekkende wolk. Dat zijn samengevat de weercondities vorige zondag. Ook boven de Arsenaalsite, waar een grote rommelmarkt werd gehouden. Bekijk onze reportage op deze blog.
Beelbroekstraat, Sint-Amandsberg – Rommelmarkt Oude Bareel. Onder een zonnetje dat, naar gelang de zondagochtend vorderde, steeds meer de zomer in herinnering bracht, verliep het buurtfeest en de rommelmarkt op een gezapige, gezellige manier. Bekijk onze reportage op deze blog.
Hazelaarstraat, Brugsepoort – Ook hier vond een rommelmarkt plaats op zondag…
– pic Buurtgewoel
Keizerpark – Een eenzaam tentje van het GALM-festival vorige zaterdag. – pic Francine Vernack
Kantienberg – hoek Muinkkaai – De Muinkbrug is tot het eind van het jaar gesloten wegens werken.
Sint-Amandstraatcafé ‘Bed’ – voorheen café ‘Bierologie’.
Sint-Amandstraat – De foto is uit 2018. Het café stond al leeg van 2020.
Sint-Pietersplein – Sint-Amandplein – Overpoortstraat – De ‘Student-Kick-Off‘ – die gisteren, woensdag, plaats vond – is zo een beetje de laatste afspraak in de massa straatevenementen in Gent. Hierna is het aanbod dunner gezaaid.
Het giga-podium op het Sint-Pietersplein…
Antwerpenplein, bij Dampoort – Wat rommelmarkten betreft is er wel nog die van ‘Sogeha‘ tijdens het volgende weekend: zaterdag en zondag 8 en 9 oktober 2022. De foto is uit 2021. (Eerst stond hier 1 en 2 oktober, maar dit was helaas fout)
en er is natuurlijk nog Klinkeroever‘ dat drie jaar weg geweest is. 
Het aanbod was erg divers en loopt op vele locaties op zaterdag en zondag 1 en 2 oktober 2022. Alle events vinden plaats aan de linkerkant van de Leie. Vandaar de naam…
  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook