CURSIEF – Ottenstadion jaren ’80: vechten met de rijkswacht


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

‘CURSIEF’  06 juni 2022 – Bruiloftstraat – Raf Verhaeststraat, Gentbrugge – Wat ooit de bezoekerskant van de Gantoise, van AA Gent, was ziet er nu erg verweesd uit, sinds het Ottenstadion is afgebroken. Ook het café Buffalo is allang dicht.
Enkel de poort bleef er – symbolisch, nostalgisch – overeind. Hier moest een state-of-the-art ecologische woonwijk met parkje komen. “Moest”, want die is er, een decennium later, vooralsnog niet.

Bruiloftstraat
Bestorming van het veld na de laatste_wedstrijd in het ‘Ottenstadion’ – pic wikipedia

De Blogman heeft hier gewoond tijdens de tweede helft van de jaren ’80 tot begin ’90, en heeft er op voetbaldagen onvergetelijke taferelen meegemaakt tussen ordediensten en hooligans. Dikwijls vormden rijkswachters te paard een haag aan beide kanten van de naar buiten wandelende bezoekersstroom. Vaak gooiden dan enkele plezanteriken voetzoekers tussen de poten van de paarden, waarna die opschrikten en gingen steigeren.

Dit was voor de rijkswachters het signaal voor een charge. Daarbij stoven de bezoekers uiteen. Een boosdoener –  achterna gezeten door de voortuintjes om aan de charge te ontsnappen –  eindigde op zijn buik in een vijvertje. Maar er werd soms ook flink gevochten. Op een keer, tijdens een lijf-aan-lijf gevecht, rolde het pistool uit de holster van een rijkswachter. Het lag secondenlang te grabbel voor Jan en alleman. De rijkswachter had niets in de mot. De omstanders wel.

Het duurde een paar seconden vooraleer de flik zich kon losmaken in het gevecht. En het duurde opnieuw een paar seconden alvorens hij zelf door had dat het wapen op de grond lag, waarna hij het recupereerde. Tijdens die enkele seconden stonden er likkebaardende hooligans met grijpgrage vingers klaar om het wapen op te rapen. Maar niemand durfde. Iedereen stond als gebiologeerd te kijken, en aan de grond genageld.

Gelukkig liep dit incident goed af.

Uit: persblog.be – © “Eén gans maakt de zomer niet”

Uitgelichte foto: Ottenstadion tijdens sloop – pic sogent

 

Lees ook op deze blog:

STAD – ‘Cursief’ over Slot van Laarne en Prinsenhoffeesten

STAD – Eddy, ‘cursief’ over Studio Skoop en over Patershol

Mario: de dag dat de zanger van ‘De Werkmens’ binnenkwam…

VOLK – Je bent jong en je wilt wat

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022