Gentse Zomer 2024 – 19

GENTSE ZOMER 2024 06 augustus 2024 Dit is de negentiende editie van deze rubriek in het nieuwe zomerseizoen. Met o.a.: ‘Te Duur’, boot-delen, Metzelerfabriek, ‘Ecowijk’…

Fernand Scribedreef, Citadelpark – Ook al is het grote werk, dat veel media-aandacht kreeg, achter de rug, nog steeds staan in het ‘MSKpanelen van het ‘Lam Gods‘ om verder te restaureren. Tijdens de week kan je de restaurateurs aan het werk zien. Tijdens het weekend worden de panelen zichtbaar opgesteld.

x

Bruiloftstraat – Tennisstraat, Gentbrugge – Aan het begin van de vakantie raakte bekend dat de vergunning om de zgn. ‘Ecowijk‘ – te bouwen op de voormalige voetbalterrein van de ‘Gantoise’ ofte ‘AA Gent’ –  eindelijk is goedgekeurd. Die goedkeuring sleepte jaren aan, niet in het minst omdat de buurtbewoners verzet aantekenden. Het ‘Ottenstadion’ werd in 2013 afgebroken. De afbeelding: de ‘Ecowijk’ op de tekenplank – pic sogent
De realiteit is dat de Bruiloftstraat in  Gentbrugge er al een decennium uitziet als op deze foto. De verkavelingsvergunning werd meermaals verworpen. De pyloon is nog van de lichtinstallatie van het ‘Ottenstadion’. Lees ook op deze blog: ‘Ottenstadion jaren ’80: vechten met de rijkswacht

x

Kaarderijstraat, Brugsepoort – De voormalige ‘Fonderie Cupro‘ wordt omgevormd tot 11 sociale woningen.

 

STAD – Wie dacht dat Te Duur‘ de boeken had toegedaan na het voeren van een petitie die een volksraadpleging in de stad mogelijk maakte, dacht verkeerd. Deze organisatie die opkomt voor de belangen van de huurder en de hoge huurprijzen aanklaagt, is bezig met een nieuwe actie.
Ze ijveren ervoor dat Stad Gent zo min mogelijk openbare gebouwen verkoopt. Ze volgen de uitvoering van een plan van de Stad om het aantal sociale woningen drastisch uit te breiden, nauwkeurig op de voet. Tot slot wordt het vergunningsbeleid van de Stad aan de kaak gesteld, dat toelaat om overal torens met studentenkoten te bouwen… i.p.v. sociale woningen.

 

Franse Vaart, Ledeberg – De ‘Metzeler’ fabriek met haar hoge schoorsteen ligt tussen de Franse Vaart en de Edward Pynaertkaai. Grote delen van de fabriek werden gesloopt in 2007. Het ‘Manchester’gebouw en de fabrieksschoorsteen bleven over. Er kwam een nieuwe woonomgeving met 86 appartementen en verschillende lofts, onder de naam ‘Cotton Island’. 
Onder druk van de buurtbewoners verhuisde ‘Metzeler’ in 2005 van de Pynaertkaai naar de Vliegtuiglaan. Hoewel ooit katoenfabriek, produceerde de fabriek rubberen dichtingen voor de auto-industrie.

 

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – “Zoals eerder aangekondigd, zoekt de Stad een erfpachter voor het oud gemeentehuis in Sint-Amandsberg. Op 19 augustus vindt een extra bezoekdag plaats. .
Individuen of organisaties die een maatschappelijke meerwaarde voor de buurt willen realiseren, zijn welkom. Het kan ook een (gedeeltelijk) commercieel project zijn. De beste kandidaat krijgt het gebouw voor minstens 27 jaar in erfpacht. Op voorhand inschrijven is nodig via offertes.vastgoed@stad.gent. Een voorstel indienen kan tot 15 september.” Dixit ‘Stad Gent‘   Lees ook op deze blog: ‘Sint-Amandsberg: verscheidener en “rijker” dan je denkt‘ 

 

Groentenmarkt – De foto werd genomen toen in 2022 voor het eerst werken werden aangekondigd. Daarna bleef het gebouw in gele ondersteuningsbalken staan. Nu kopt ‘Persruimte Stad Gent‘ opnieuw:  “Restauratie Groot Vleeshuis van start op 5 augustus, handelaars blijven open”. De werken duren twee jaar. Na de restauratie komt er een tijdelijk fietsonthaalpunt.
In het ‘Groot Vleeshuis’ kon in 1971 nog geparkeerd worden! Dit historische gebouw heeft nog andere bestemmingen gehad. De foto werd gepost door Erik Dekeyser op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘. Lees op deze blog: ‘Minder gekende aspecten van de Groentenmarkt‘ 
 – pic via Erik Dekeyser

 

Denderlaan, bij Wolterslaan – “De leegstaande directeurswoning in het Wolterspark wordt omgevormd tot een ontmoetingsplek voor zowel welzijnsorganisaties als bewoners.” “De directeurswoning deed tot 1968 dienst als labo werktuigkunde van de Universiteit Gent.”
Dixit ‘Stad Gent
Het zou er als op de tekening moeten gaan uitzien… – pic Stad Gent

 

Coupure Links – Eddy Levis op facebook: “Bijgekleurde foto van het ‘Rasphuis‘ (gevangenis). Daar bevindt zich nu de landbouwhogeschool. Het ornament boven de ingangspoort: “Maison Centrale Pénitentiare”, bevindt zich nu nog steeds in het museum voor stenen voorwerpen in de voormalige St.-Baafsabdij. Het gebouw had zijn naam ‘rasphuis’ te danken aan het feit dat de gevangenen ‘Brazielhout‘ moesten raspen voor gebruik in de verfbereiding.” Gevangenen werden inderdaad aan het werk gezet door entrepreneurs. Zo ook door Lieven Bauwens. Niet enkel is de foto zeldzaam, de uitleg is ook zeer verrijkend. De foto is van ‘Noenkel’

 

Nieuwe Vaart – Een boot voor iedereen… ‘Straal‘ is de naam van een Gents initiatief waarbij verwaarloosde boten worden opgeknapt. De finaliteit bestaat erin om die boten dan beschikbaar te stellen in “boot-delen“, zodat in principe eenieder er mee zou kunnen varen op Gentse wateren. De eerste boten liggen bij de Sassevaart. Je moet lid worden van de organisatie en je krijgt dan eerst een opleiding over sluizen etc.
Sassevaart – pics ‘vrt nws’

 

ZalmstraatSnoekstraatForelstraat… – De jaarlijkse rommelmarkt vond plaats afgelopen weekend, op zaterdag en zondag. Hij blijkt jaar na jaar toch een beetje van zijn glans te verliezen. Na Corona ging de ambiance er achteruit. Bekijk onze reportage op deze blog
Zalmstraat

 

Kaarderijstraat, Brugsepoort – Achter de ‘Filature de Royghem‘, ofte Rooigem, vond op zondag 7 juli een rommelmarkt plaats.
Kaarderijstraat

 

Keizerpark – Vorig weekend vond er het ‘Bermuda-festival‘ plaats. Het is een gratis evenement in het park dat overdag vooral jonge gezinnen aantrekt. ’s Avonds weerklinken er de “beats” in een mix van “techno“, “house” en meer.
pic Bermuda festival

 

Portus Ganda – Naar goede traditie werd op zondag 7 juli weer “in het water gesprongen voor betere waterkwaliteit” in de waterlopen. In de Schelde vond de ‘Big Jump Gent‘ weer plaats, een organisatie van het ‘Gents MilieuFront’ (‘GMF’). De foto is van Jan Vens 
pic Tania De Mulder

 

Patershol – De ‘Patersholfeesten‘ starten op vrijdag 9 augustus 2024 en duren het hele weekend lang. De Feesten omhelzen zowel de straten in het Patershol als Oudburg en ’t Sluizeken. Op zondag 11 augustus 2024 vindt er een rommelmarkt plaats.
Op de foto: in 2022 kon je op straat dineren tijdens de Patersholfeesten, langsheen de grote muur, op de hoek van de Rodekoningstraat en de Kraanlei.

 

Kramersplein – Bezoek aan de tentoonstelling I Love Technology‘ in het ‘Liberaal Archief’. De tentoonstelling is gratis en open op kantooruren, nog tot 16 augustus 2024. De tentoonstelling refereert naar de gloriedagen van de beurs ‘Flanders Technology’: in de jaren ’80 en ’90. De Blogman is er op scherm te zien, omdat hij in 1987 er een prominente rol speelde als tv-anker.

 

 

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook