GENTSE WINTER 2021-2022 18 februari 2022 In deze achttiende editie – getiteld ‘Hevige wind’ – hebben we het over: Je blog in Hopnieuws. Vinyl en audiocassettes. Wolkendek. ’t Boerenhof. Vreemde straten in Wondelgem. Kaprijkestraat verrast. Mozaïek in trottoir. Meer

BLOG – Twee artikels van persblog.be staan in de nieuwsbrief ‘hopnieuws.be‘.
Het zijn niet toevallig bijdragen over de brouwerssector. Het ene verhaal gaat over Meiresonne met zijn brouwerij bij de Koepoortkaai. Het andere verhaal publiceerden we deze week, en gaat over de brouwerij Excelsior aan Steendam-Nieuwpoort.

Oudebareelstraat, Oostakker – Wandelen in de retail sector: Carrefour

Kasteellaan – Een wolkendek dat een hevige wind verried, hing boven de laan, genoemd naar het Spanjaardenkasteel, ofte ‘dwangburcht’. Die is sinds 1834 afgebroken.
Zuiderlaan – Idem dito, voor wat het wolkendek betrof, bij de Watersportbaan

Lucas de Heerestraat – De bewoner van dit huis stapelde een massa oude audiocassetten tegen het venster. Typisch een muziekproduct van de jaren 1970…

Sint-Pietersnieuwstraat, hoek Lammerstraat – Bij het venster van Music Mania liggen dan weer ouderwetse – zij het nieuw geperste – grammofoonplaten uit vinyl. Vintage heet dat!
Rekelingestraat – Steven De Smet, voormalig politiecommissaris, stelde in de Oude Vismijn zijn jongste boek voor: ‘Quantumveilig‘. Het is een gids voor iedereen die bezig is met veiligheid, om in de moderne, technologische, tijd binnen te stappen. Uitgeverij Lannoo
Frans Rensstraat, zijstraat van de Tolhuislaan – Een bijzondere woning – pic Beatrijs De Vos

Sint-Bernadettestraat – De sociale woonwijk wordt in de zomer van 2022 platgegooid. Nadat vele structurele problemen werden vastgesteld, niet in het minst: de water- en schimmelproblemen. Twee jaar geleden kwamen die acuut in het nieuws.
Een afbraak en heropbouw is volgens sociale huisvestingsmaatschappij niet aan de orde wegens te duur. Aktievoerders van ‘Bernadette blijft‘ waren een andere mening toegedaan.
En dan kwamen de protestakties en het kraken van panden. Tegen het jaareinde 2021 heeft men via een openluchtfeest met artiesten afscheid genomen van de blokken.
WoninGent en Stad Gent starten nu met de herontwikkeling an de wijk.
Gentstraat, Oostakker – Het restaurant ’t Boerenhof is gekend omwille van haar ligging bij het bedevaartsoord in “Lourdes”.
Je leert wat bij op de menukaart, niet enkel over spijs en drank, maar ook over haar geschiedenis. Die geschiedenis gaat terug tot 1945. Moeder Zoë startte een gasthof om bezoekers een eenvoudige maaltijd aan te bieden. Dat ging van een boterham, tot rijstpap, tot een snack of zelfs een stuk rood vlees.

Steengoedstraat – Kweepeerstraat, Wondelgem – In Wondelgem houdt men van grappige straatnamen! Zo is er een straat: ‘Steengoed‘! Zonder uitroepteken 🙂 En ook een: Kweepeerstraat.  Wie vertrouwt is met Urbanus’ stripverhalen herkent de naam van de akelige schoolmeester:  ‘Meester Kweepeer‘!
Kiekenbosstraat, Wondelgem – Ze kunnen er daar niet genoeg van krijgen, van hun grappige straatnamen!
Gasmeterlaan – Citroën 2CV Fourgonnette uit de jaren 1960.
Bekijk ook op deze blog: Citroën in de straten van Gent
Kaprijkestraat, bij Gasmeterlaan – Een steegje bij deze straat, heeft een hoekhuis met dit brocante klokje aan de gevel. Het tikt thuis allicht zoals nergens anders. Er staat links boven zelfs nog een kunstwerkje bij.
Kaprijkestraat – Aan de andere kant van de steeg hangt dan weer een welkomstbord, maar met een waarschuwing: gooi je afval hier niet op de grond! (pic uitklikbaar)
Kaprijkestraat – De straat, met steegje, loopt naar de Blaisantvest.
Sint-Pietersnieuwstraat, hoek Bagattenstraat – Dit oude appartementsgebouw heeft vijf bouwlagen en is uit 1917, naar ontwerp van architect Pol Ed. Hoste. Typisch voor de tijd van toen zijn de entresols.
De winkelpui is gemarkeerd door tweemaal een veelkleurige mozaïekvloer in de trottoir met het opschrift ‘Salve’, wat zo veel betekent als ‘gegroet’.
Estaminet Den Pot – pic Marcel Demuyter
Lees ook op deze blog: Van de kappersstoel naar de tekenplank

STAD/ Rand – We maakten een tocht doorheen Mariakerke en noteerden daarbij vlijtig welke kastelen en landhuizen er staan. 
Ontdek op deze blog: Kastelen en villas in Mariakerke
De foto is gemaakt bij Vyncke- Bovyn
Grensstraat, Wondelgem – Een bijzonder en veelkleurig huis, met een gevel bekleed met schijnbaar allerlei houten (deur)panelen.
Schoolstraat – Architect Jan Rooms (1864-1947) ontwierp heel wat huizen in Sint-Amandsberg, in het begin van de 20ste eeuw. In de Schoolstraat bouwde hij in 1902 drie huizen, waarvan hij één zelf bewoonde.

Sint-Michielsplein – Eerder deze week werd de Sint-Michielskerk beklommen door experten-inspecteurs. Ze hingen als bergbeklimmers aan touwen tegen de gevel. Eerder waren brokstukken naar beneden gevallen. Renovatie bleek na afloop geen urgentie. De foto’s zijn van de vrt.
Bekijk ook op deze blog: Sint-Michielskerk, een impressie

Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook