GENTSE ZOMER 2020 08 juni 2020  ‘Hoera, Horeca en Hoereca weer open! is de titel van deze tiende editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’.  

Pieter Vanderdoncktdoorgang – De meeste cafés zijn open; ook die waar “fijne vleeswaren” worden geconsumeerd. Hoera, ook de “hoereca” is open! Hoe je hier aan social distancing gaat doen, is een ander paar mouwen…

Pieter Vanderdoncktdoorgang
Hoereca” weer open

Koni(n)gin Elisabethlaan – Je verwacht niet dat de reclamebeletteraar van je voertuig een doctor in de Letteren is, maar toch… Het kan geen kwaad als je handelsadres correct gespeld is.

Wijngaard in de maak in onze stadstuin. Straks persen we hier niet de persblog, maar de druif 😉

Lammerstraat – Je zal maar ‘Hasta Manana‘ heten, de zondag een “go” krijgen, je klanten aan de telefoon “Hasta manana”, tot morgen wensen, om dan vervolgens ’s anderendaags voor de deur wegenwerken aan te treffen!
Koningin Maria Hendrikaplein. Voor het station op zondagochtend. De traditionele biomarkt is terug. De regelgeving m.b.t.  social distancing wordt minder en minder gerespecteerd. Velen vinden een mondmasker ook al overbodig. Tja, willen we zo snel mogelijk een tweede COVID-19-golf misschien?

Ook in de anti-racisme-protesten in eigen land, en in de wereld, merk je het gebrek aan voorzichtigheid. Wie zichzelf onoverwinnelijk waant, kan misschien wat respect opbrengen voor risicogroepen?

Onze artikels over Shopping Gent Zuid trokken het afgelopen weekend bij menigeen de aandacht. Lees op deze blog: ‘Wat is het probleem van Shopping Gent Zuid?‘ en ‘Shopping Gent Het loopt niet storm

Een lezeres heeft haar eigen analyse van de magere opkomst in Shopping Gent Zuid.
“Moni W.: “Maar nee, we zijn in ons kot gebleven en hebben daardoor minder uitgegeven aan impuls-aankopen, terrasjes en zotte goesting, zoals gaan eten terwijl thuis de koelkast vol zit.
Last minute reisjes, citytrips, uitstapjes, concert, bioscoop, theater: we zijn er allemaal mee gestopt. We zijn anders gaan leven en hebben daardoor op het einde van de maand meer overgehouden op ons budget. Komen we tot consumptie-bezinning of worden we terug shopaholics?
‘t Is afwachten, spijtig voor de handelaars die moeten leven van ons:” geld moet rollen”. worden we nu wel allemaal Nederlanders, “Nou seg, voor ons een emmertje water met vier rietjes en een sakje petat met zonder niets, lekkerrr gesellighh en niet duur. 😉”
Verbazingwekkend. Marc Vanpevenaeyge‎ van facebookgroep ‘Ge zijt van Oudenaarde als ge …‘ 
postte een foto die erg deed verbazen. Vanop de toren van de Oudenaardse Walburgakerk is Gent goed zichtbaar! Via ‘Dat és mijn Gent’-lezeres Nadia Cristofoli kwam de foto tot bij ons.
Werk van Armand Heins getiteld ‘Aan de Lieve’. In 1879 was hij een van de oprichters van de Cercle artistique et littéraire. Het vestigingsadres was Sint-Jansvest 12 en vanaf 1921 Recolettenlei 3.
Armand Heins (Hierboven werk: ‘Sint-Antoniuskaai’) zette de drukkerij van zijn vader in de Onderstraat verder. Vervolgens ging hij in Sint-Martens-Latem wonen, in de buurt van zijn artistieke vrienden: George Minne, Emile Claus en Cyriel Buysse.
Op een oude tekening van het Sint-Veerleplein staat de Pharaïldiskerk en – binnen het domein van het Gravensteen – een kapel. Beide zijn verdwenen. Onderaan zie je goed hoe het Wenemaershospitaal (1323) eruit zag. De tekening werd ons aangereikt door VD William, beheerder ven de facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘. Lees ook op deze blog: De kleine schatten van het Veerleplein
Miniscule kunst. Enkel het geoefend oog kan hen ontwaren… Tania De Mulder van facebookgroep ‘De kunstzinnige verbinding…‘ reageerde op ons bericht dat aan de Jan van Stopenberghestraat een miniskule Adam en Eva te zien waren. Tania: Er zijn een reeks gelijkaardige beeldjes verspreid in het stadscentrum… hierbij aan de Nederpolder“…
(Hierboven: pic Gert Defever) Veronique James op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘: “Er staan er ook in de Schepenhuisstraat.”
(Hierboven: pic Mieke Thienpont, Hoofdkerkstraat) De Grez Hilde in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent’: “Aan de overkant van de bib staan er ook”. Ze bedoelde: Platteberg.

(Hierboven: pic Gert Defever
Xavier Perneel op facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: “(…) De minibeeldjes zijn gemaakt door Isaac Cordal, een Spaanse s schilder/ beeldhouwer die in Brussel woont. Begin maart heeft hij er 15-tal geplaatst in de omgeving van Sint-Baafs tot aan de Graslei. De beeldjes zijn geïnspireerd op personages uit het ‘Lam Gods’. (…)”

In de tuin bij Meulesteedsesteenweg werd een parkiet gespot. Is de klimaatverschuiving nu nog meer manifest of is er een huisdier ontsnapt? 😉 Tim Wouters bracht het beestje in de facebookgroep ‘Vrienden van Meulestede
Keizerpoort. Vorig weekend. Vele weerstaan niet aan de drang om zich in het water te vermaken. Sinds de beelden die getoond werden van de betogingen tegen racisme, en eerder, van de chaos aan zee, is het duidelijk geworden dat velen zich van geen COVID-19-regels meer aantrekken. Nu, de overheid heeft in deze crisis niet uitgeblonken in communicatievaardigheid. pic Yves De Bruyckere in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent

Schuurken, Jan van Stopenberghestraat – De vorige zaak in dit voormalig elektriciteitsgebouw uit 1930 heette ‘Sticky Fingers’.
Opzij was er de ingang van ‘Club A.M.’. Langer geleden zat het jongerencafé ‘Tijuana’ in het gebouw. Thans zit daar nu ‘Pizza Dough’.
Het gebouw was een van de elektrische onderstations om de straten/huizen van elektriciteit te voorzien. Gelijkaardige stations werden gebouwd in: Dukkeldamstraat, Kattenberg, Bomastraat, Kwakkelstraat.
Zwijnaardsesteenweg. De leegstand van deze winkel heeft o.i. niets met COVID-19 te maken. Hij staat al langer leeg. Zou je aan de hand van het aantal dode vliegen in de pui kunnen achterhalen hoe lang die al leeg staat? 🙂
Zwijnaardsesteenweg
In het artikel ‘Buurt van theater, ‘Star Pils’ en ‘De Vliegenvanger’…’ schreven we dat het standbeeld “De Vliegenvanger” oorspronkelijk aan het Koning Albertpark stond. Dit klopt gedeeltelijk. Ons vooraanstaand ‘Gentse Geesten’-lid Jos Billen – auteur van de website Gent 1913 
– maakte er ons op attent dat het beeld er éérder stond dan dat het Albertpark werd aangelegd, met name: in de periode dat daar het Zuidstation gevestigd was.
Koningin Maria Hendrikaplein – Sint-Pietersstation – Eindelijk zijn ze er: de automaten met mondmaskers (en handgel)

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook