Gentse Zomer 2024 – 14

GENTSE ZOMER 2024 11 juni 2024 Dit is de veertiende editie van deze rubriek in het nieuwe zomerseizoen. Met o.a. de places to be voor de komende festiviteiten: Godshuizenlaan, Serafijnstraat, Uilkensstraat, Romeinse Hof, Stadshal, Dendermondsesteenweg… EN met nieuwsjes over Gent

Stropkaai – Vanop de Louisa d’Havébrug. Zicht op splitsing van de Schelde in  Muinkschelde en Zeeschelde
Stropkaai – Zicht op Terplaten, kant Bellevue. Uiterst links zie je een deel van het ‘Upkot’ studentenhuis aan de Sint-Lievenslaan.

Stalhof, bij Overpoortstraat  – Zicht op de studentenhomes van UGent… De koepel die tussen de blokken verschijnt, is van de Sint-Pieterskerk.
Gent GemaptDigitale stadskaart  (pic uitklikbaar)

Tuinwijklaan, achter het station – Stoepbloemen!
Tuinwijklaan, achter het station
Godshuizenlaan – In de rand van het ontstaansverhaal van de Bijloke bekeken we een oude foto van de materniteit van toen en daarop zien we nog het standbeeld van Jan Palfijn.
Links staat nog het standbeeld van deze verloskundige. Met de werken aan het STAM (opening 2010) werd het beeld in een stadsdepot gezet en aldaar op mysterieuze wijze in 2012 ontvreemd.
Het Nieuwsblad van 18 februari 2012: “Begin december gingen dieven aan de haal met het levensgrote, honderden kilo’s zware, bronzen standbeeld van verloskundige Jan Palfijn.
Het beeld stond opgeslagen in een depot van de Wegendienst in Oostakker tot het zou worden teruggeplaatst op de Bijlokesite.”
“Het beeld werd weggenomen toen de werken aan het STAM begonnen.”
Veldstraat –  Het vroegere ‘Cinéma Majestic‘… Gert Defever maakte deze foto. We kunnen hier enkel aan toevoegen: ‘De Gentse senioren en hun cinema’s‘.

x

Gouvernementstraat, bij François Laurenplein – “Zondag kon je, mits reservatie een kijkje nemen in het vroegere ‘Provinciehuis’ aan het Laurentplein…”  Dixit Tania De Mulder
De eerste foto is van Francine Vernack. Deze is van Tania De Mulder

Novarumplein, Nieuw Gent – Op vorige zaterdag was er een buurtfeest … – pic Campus Atelier
Baudelopark – Tijdens de eerste weekhelft vond het ‘Citadelic Festival‘ plaats. Voor het eerst was dit in het park. Voorheen vond het jazzfestival plaats in bet Citadelpark… – pic Tania De Mulder

x

Maaltekouter, Sint-Denijs-Westrem – Op de parking van  ‘Ikea‘ vond afgelopen zaterdag een  rommelmarkt plaats.

De verkopers van dit klassiek fotografisch zicht op het bedevaartsoord Lourdes, hebben rechts een montage ingelast van … een Ikea-promo-toren. Goeie grap!

x

Politieke-Gevangenenlaan, Malem – Afgelopen zondag vond in Malem een rommelmarkt plaats.
Herdenkingslaan, Malem

x

Ijskelderstraat, buurt Wondelgemstraat – Vorige zaterdag beleefde de straat haar rommelmarkt… – pic Severin Boyanov

x

x

Godshuizenlaan – In de tuin van de Bijloke vindt ‘Côté Jardin‘ plaats op zondag 16 juni 2024. Volgens de organisatoren: de grootste muzikale picknick van Gent. De foto (2022) is van Tania De Mulder. Bekijk een oudere reportage op deze blog
Serafijnstraat – Kogelstraat, bij Dampoort – Op zondag 16 juni 2024 vindt er een rommelmarkt plaats. – pic google street view
Uilkensstraat, bij UZ – Op zondag 16 juni 2024 vindt er de jaarlijkse rommelmarkt plaats.
Romeinse Hof, bij Hogeweg, Sint-Amandsberg – Op zaterdag 15 juni 2024 is er een buurtfeest en rommelmarkt. – pic google street view

Van den Heckestraat, Ledeberg – Op zaterdag 15 juni 2024 organiseert ‘Home Emmaüs’ (dovencentrum) een straatfeest, met onder andere rommelmarkt.
Dendermondsesteenweg – Het Dekenijfeest gaat door op zaterdag 14 en zondag 15 juni 2024. Op beide data is er een rommelmarkt.  De foto is van vorig jaar
Emile Braunplein, Stadshal – Op zondag 16 juni 2024 zijn de ‘Gentse Fietskeukens’ en ‘El Laboristo VZW’ onder de Stadshal. Tussen 10u en 17u helpen ze je fiets te repareren.
Kramersplein, bij Sint-Pietersplein – ‘I love technology‘ is een tentoonstelling over ‘FTI’, gehouden door het Liberaal Archief (‘Liberas’) ‘FTI’ was de technologiebeurs van de jaren 80 en 90.. De Blogman (“ikke“) was in het jaar 1987 officieel tv-anker voor de uitzendingen op de beurs. De tentoonstelling loopt tot en met 16 augustus 2024Lees een verslag (incl. video met interview met de Blogman)
(pic uitklikbaar)

x

Wolterslaan – Meer dan zes jaar geleden herdachten we dat de Wolterslaan 100 jaar eerder werd aangelegd. Er kwam toen een fototentoonstelling met oude foto’s. De foto’s werden tegen de gevels aangebracht. Het gros van de foto’s dateerde echter uit de jaren ’70.
Mathias Wolters was een in Nederland geboren ingenieur (1793 – 1859). Zoon Gustave (1831-1914) was rector aan de universiteit van Gent.

 

 

x

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook