Gentse Winter 2023-2024 – 02

GENTSE WINTER 2023-2024 25 oktober 2023 Dit is de tweede editie van deze dubbelrubriek in het nieuwe “winterseizoen” (herfst en winter).

STAD/ VOLKKorneel Bostyn maakte het boek ‘Gent in kleur‘. Deze grafisch ontwerper kleurt oude zwart-wit beelden van Gent digitaal in. Eén oud beeld inkleuren, kan tot 20 uur werk inhouden, verklaarde hij in de gazet. De foto’s zijn afkomstig uit private en publieke archieven. Het boek kan worden besteld bij ‘Groep 24‘. – pic AVS
Hier zie je een ingekleurde foto van het Sint-Pietersplein tijdens de bezetting tijdens WO II.

Derbystraat, Sint-Denijs-Westrem – ‘Facts
liep afgelopen weekend in ‘Flanders Expo’. Dit evenement is er voor de fans van films, series, videogames, gezelschapsspelletjes, cosplay, superhelden, anime en andere popcultuurfenomenen. Je kon er ook acteurs ontmoeten en er fotoshoots mee houden.
Veel deelnemers van buiten Gent kwamen aan in het Sint-Pietersstation en namen vervolgens de tram naar Sint-Denijs-Westrem

Alfons Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg – Vorige zaterdag werd en voorlaatste opendeur gehouden in de ‘Gallische hoeve‘ in ’t Haeseveld. Bezoeken kan nog tot 31 oktober om 14h30 en om 16h00. Maak kennis met dit openluchtmuseum.
Sint-Pietersplein – Vanaf vorige zondag opende de ‘Wereld van Kina’ een ‘dinorama’. Dé blikvanger is de levensgrote replica van een skelet van een triceratops, een planteneter uit het ‘Laat-Krijt’. De ‘Wereld van Kina’ kreeg enkele stukken in bruikleen van het ‘Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen’ in Brussel. Daartoe hoort ook: stukken van een iguanodon en een mosasaurus. – pic Stad Gent
Een triceratops – pic wikipedia

Karel Lodewijk Ledeganckstraat – Vorige zaterdag opende het ‘GUM’ zijn ‘Dark Week‘ (nog t.e.m. zondag 29 oktober 2023). De expositie gaat donkere thema’s niet uit de weg: het dode lichaam, forensische geneeskunde, oorlog & conflict, experimentele onderzoeken …
Maak kennis met het ‘GUM’ op deze blog  – pic Eric Reynebeau
Koningin Maria Hendrikaplein – In het station. Snap shot. Hoge hakken en het schermpje.

EVENT – Opgepast. ‘Halloween‘ is op komst! (Graptje)

Meerhem – Boven de bocht van de Leie, in noordelijk Gent, wordt gesproken over ‘Waterrijk Gent’. Het gebied was immers dooraderd met uitlopers van de Leie en vormde lange tijd een havengebied. Dit wordt duidelijk aan de hand van de foto die door ‘Noenkel Bas’ op facebook werd gezet. Je ziet er Meerhem in de oude tijd (in een ingekleurde zwartwit foto).
Warmoezeniersweg – Bij de zomerbar Gazon‘ – nabij de ‘Ijsbaan Kristallijn’ – staat een afgedankte Cadillac die dienst doet als promotiewagen. Of het nu een ‘Coupe deville’ is of een ‘Fleedwood Brougham’, dat konden we eerlijk gezegd niet uitmaken. Anyone?
Ingang zomerbar ‘Gazon‘, nabij ‘Ijsbaan Kristallijn’. De bar heropent pas eind april volgend jaar.
/o_half_last]

OLDTIMER – Lezer Frank Lauwers postte op zijn facebookpagina een foto van een “retro” auto die hij in Brussel had gezien, vlakbij het Hortahuis.
Vier jaar geleden hebben we hetzelfde model gespot in Gent, aan het Koophandelsplein. Het is een ‘Nissan Figaro‘, een “vals” retromodel. We brachten hierover verslag uit in persblog.be/ Gense Zomerrubriek augustus 2019. Bekijk ook onze rubriek over oldimers in Gent en omgeving
‘Nissan Figaro’ 
Van dit retro-model werden slechts 20.000 stuks gemaakt, en dit, in hoofdzaak voor de Japanse markt! En hier stond hij dan: in Gent!
Redersplein, Meulestede – zicht op de nieuwe Meulestedebrug van welke de noordelijke brughelft gerealiseerd wordt. De huidige Meulestedebrug blijft voorlopig operationeel. Na de afbraak van de oude brug wordt op die plaats het zuidelijke brugdeel gebouwd.
Hier zie je de oude brug en de nieuwe brughelft op één foto. – pic Mohamed Garchi – Volg de fasen van werkzaamheden volgens de ‘Vlaamse Waterweg’.
Sint-Pietersplein – Op de ‘Dag van de Armoede‘, op twee dinsdagen geleden, was op het plein e.e.a. te doen… De focus lag op de kinderen. Evita Willaert op facebook: “Ik nam vandaag deel aan de solidariteitsactie van Gentse scholen op het Sint-Pietersplein. Voor zoveel kinderen is het zo’n evident verhaal om niemand achter te laten. Samen legden we papieren bloemen neer bij de gedenksteen die de wereldwijde strijd tegen armoede symboliseert.” – pic Dominicus Gent

 


  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook