De vermoedelijke oergravin van Vlaanderen in een tentoonstelling


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK/ EVENT 05 oktober 2024Lag Judith eeuwenlang onder de kasseien?‘ is de vraag die we ons stelden in het gelijknamige artikel in deze blog. Het was 15 maart 2023. De aanleiding: de heropening van UGent-onderzoek op de botten die bij de aanleg van de ondergrondse parking onder het Sint-Pietersplein in anonieme graven werden gevonden. Dit was 2006.

Nu is er een tentoonstelling.

Sint-Pietersplein – Opgraving van anonieme graven bij aanleg van ondergrondse parking in 2006

De wetenschappers opperden toen dat er in de anonieme graven mogelijks menselijke resten bij waren van Judith van Vlaanderen, dochter van de Franse koning Karel de Kale, achterkleindochter van Karel de Grote, vrouw van de eerste Vlaamse graaf ‘Boudewijn I met de Ijzeren arm‘. (Lees op deze blog: Boudewijn met de IJzeren Arm schaakt Judith)

Skelet Judith? Er blijft een vraagteken…

De actoren leefden in de tweede helft van de 9de eeuw.
Het onderzoek was al een kleine 20 jaar geklasseerd, maar werd heropend na de uitzending van de tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen’, tijdens het voorjaar 2023, waarin Tom Waes presenteerde.

Lees een UGent-artikel over het wetenschappelijk onderzoek en onthou over dit thema (citaat uit genoemd artikel): “De antropologische en historische analyse van skelet S127 ondersteunt de hypothese dat zij Judith zou kunnen zijn, maar niets heeft haar identiteit volledig kunnen bevestigen.

Boudewijn I en Judith – pic wikipedia
Re-enactment van Boudewijn en Judith

De tentoonstelling loopt tot 19 januari 2025 in de Sint-Pietersabdij.
Wetenschappers geven er – via een audiosysteem – uitleg over het onderzoek. Visueel worden er bijzondere onderwerpen getoond, samen met de reconstructie van de in 2006 gevonden skeletten.
Het basistoegangsticket kost €13. Kansentarief met UiTPAS Regio Gent € 2,60.

Karel de Kale, de vader van Judith en koning van West-Francië, op een illustratie in een psalmboek uit de negende eeuw. Hij draagt de attributen van zijn koninklijke waardigheid: kroon, scepter, mantel en wereldbol.

Mogelijk schedel van Judith

Het uitvergrote beeld bovenaan deze pagina werd verspreid door UGent. Mogelijks beantwoordt deze afbeelding aan het aanzicht van Judith. 

 

Bekijk ook op deze blog:

VOLK – Lag Judith eeuwenlang onder de kasseien?

STAD – Boudewijn met de IJzeren Arm schaakt Judith

STAD – De “duistere” middeleeuwen in Gent

STAD – Meer monumenten: de kroniek van de Sint-Pietersabdij

STAD – Napoleon en de gedeeltelijke afbraak van de Sint-Pietersabdij

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024