Leopoldskazerne opende de deuren op ‘Open Monumentendag’


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT/ STAD 09 september 2024Op vorige zondag werd er ‘Open Monumentendag’ gehouden.  Reporters Tania De Mulder en Francine Vernack gingen op verkenning.

Tania De Mulder: “De Leopoldskazerne werd genoveerd en in gebruik genomen deels door de provincie, deels door defensie, deels door bewoning. Het middenplein, vroeger een kasseivlakte, werd een wilde bloementuin. Oude delen van de gebouwen werden hersteld…

En er werd bijgebouwd. Aan de kant van de bewoning valt dat nog mee: stenen. Maar aan de kant van de provincie vloekt met het oude gebouw… Beton en duur ook. Ik hou mijn hart vast voor het deel dat nog aangepakt moet worden… Ik vrees dat er nog meer beton op komst is. Maar het bezoek was wel boeiend… en de provincie beschikt over een mooie kunstverzameling…”

Bekijk een interessante brochure van de Provincie Oost-Vlaanderen, waarin de geschiedenis van het oude provinciehuis, alsook die van de Leopoldskazerne wordt uiteengezet, incluis uitbundig veel (oude) foto’s.

Hierna enkele quotes uit de brochure

“De Leopoldskazerne is een fascinerend stuk militaire architectuur in het hart van Gent. Strategisch gelegen op de hoogste plek in de stad, werd het complex opgetrokken volgens een autonome, militaire logica, afgezonderd van de omringende stad.

De kazernegebouwen werden beschermd door een hoge verdedigingsmuur met een gecontroleerde toegang. Letterlijk alles ademde beschutting, controle en kracht. Met zijn gesloten omheining, kantelen, hoektorens en schietgaten leek de Leopoldskazerne voor zijn reconversie op een versterkte burcht.”

“Al van bij het ontstaan van het provincies in de 19de eeuw, bouwde het bestuur een eigen kunstcollectie uit. Die was en is in de eerste plaats ter verfraaiing van de provinciale gebouwen. De collectie is dan ook geen museale verzameling, maar een organisch gegroeid geheel van een 2000-tal kunstwerken. De collectie geeft een ruim overzicht van de meest diverse vormen van kunstproductie, van design en kunstambachten, tot schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie.”

“Het eigenlijke Provinciehuis neemt zijn intrek in 45 de bataljonvleugel aan het hoofdeinde van het Paradeplein en de twee aansluiende zijpaviljoens. Enkele nieuwbouwdelen met circulatie en een kantoorvleugel langs de Kunstlaan rijgen de bestaande paviljoenen en de publieke functies rondom het begroende Provincieplein met de nieuwe hoofdingang langs de Charles de Kerchovelaan, aaneen.

Op de benedenverdieping zijn hoofdzakelijk publieke functies ondergebracht, met het restaurant, dat ook open is voor het publiek, als hart. Daarnaast vind je hier de polyvalente Provinciezaal, een auditorium en foyer, leslokalen voor ‘CVO Groeipunt’ en diverse kleine en grotere gespreksruimtes en vergaderzalen.

In het paviljoen van de voormalige mess van de officieren zijn de kantoren van de gouverneur, de provincieraadsvoorzitter en de vier gedeputeerden gevestigd. Op de benedenverdieping huizen de griffier en de directeurs, in een gezamenlijk landschapskantoor, de werkwijk managementteam.
Op de verdieping van het monumentale voormalige paviljoen van de Genie, op de hoek van de Kunstlaan, is de provincieraadzaal gevestigd. Daar komen elke maand de 36 raadsleden samen om het beleid van de Provincie Oost-Vlaanderen te bepalen.”

De foto’s in deze reportage zijn van Tania De Mulder en van Francine Vernack. De  uitgelichte foto bovenaan de pagina is van Francine Vernack

 

 

Bekijk ook op deze blog:

STAD – Heuvelkam Blandijn was belangrijk verdedigingsbastion

EVENT – Expo ‘Mijn legerdienst’

Officiële opening ‘Wintercircus’

STAD – Het Coliseum en meer fraais van Geo Henderick

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024