STRATEN – Wààr gebeurd, en op de muur geschilderd!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Twaalfapostelenstraat – Sint-Denijs-Westrem

WOII aan de Twaalfapostelenstraat, Sint-Denijs-Westrem

STRATEN – 19 augustus 2021 – Graffiti kan je dit niet meer noemen. Dit is, zoals de Engelstaligen zeggen, mural art.
En wat meer is: het vertelt een waar gebeurd verhaal! Hoe op de eerste dag van het nieuwe jaar 1945 Sint-Denijs-Westrem en Gent werden opgeschrikt door luchtgevechten!

1 januari 1945. Een hevig luchtgevecht barst los boven Gent.
Op nieuwjaarsdag 1945 bombardeerde de Duitse Luftwaffe het vliegvield van Sint-Denijs-Westrem. Het was een van de laatste grote luchtslagen van WOII. De Duitsers probeerden nog vliegvelden van de Belgen te vernietigen, alvorens te vluchten vooraleer de oprukkende geallieerden ter plekke zouden zijn.

Op het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem – dit is nu de site waar o.a. Flanders Expo staat – was de tijdelijke stationeringsplek voor Poolse Spitfire-gevechtsvliegtuigen. De piloten hadden net de opdracht voltooid om Duitse stellingen rond de Maas te bombarderen. Op hun terugkeer naar Sint-Denijs-Westrem verrasten ze de Duitse piloten die het vliegveld wilden plat leggen.

In een groot luchtgevecht boven Gent en omstreken schakelden achttien Poolse gevechtsvliegtuigen twintig Duitse Focke Wulfs-gevechtsvliegtuigen uit.

Op vraag van het ‘Cultuurplatform Sint-Denijs-Westrem’ en in samenwerking met ‘Cultuur Gent’ kreeg kunstenaar Samer Alagha de opdracht om de nagedachtenis aan dit luchtgevecht te vereeuwigen. Zijn muurschildering aan de Twaalfapostelenstraat in Sint-Denijs-Westrem is het resultaat.
Samer is geboren in Syrië, vluchtte het land uit, en woont sinds 2015 in ons land.

Bron: pancarte Stad Gent

Monument

Links van het terrein van ziekenhuis Maria Middelares, in de buurt van het Maaltecenter, staat een monument ter ere van de Poolse vliegeniers die toen de vijand versloegen: aan de Poolse-Winglaan.

De Twaalfapostelenstraat mondt uit bij de spoorwegovergang ter hoogte van de Kortrijksesteenweg.

Poolse-Winglaan – Dit monument herinnert aande Poolse luchtmacht die vijandelijke vliegtuigen vernietigde tijdens de bevrijding in januari 1945. 

Lees ook op deze blog:

De dagen voor de wapenstilstand bij de Schelde in Eke in 1918

 

 

“Echte oorlog is niet als in de videospelletjes”

 

 

Het oude Sint-Denijs-Westrem

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021