GZ 2023 – 13

GENTSE ZOMER 2023 22 juni 2023 Dit is de dertiende editie – getiteld ‘GZ 2023 – 13′. Met als onderwerpen: Henleykaai/ Eedverbondkaai,  Mageleinstraat, feesten en rommelmarkten, ’t Velootje, Zebrastraat, oldtimers, Minard tijdens de Feesten… meer

Emile Braunplein, Stadshal – Het voorbije weekend vond het ‘Maatjesfestival‘ plaats. Vers waren de maatjes niet. De maatjes of haring kwamen uit de diepvries, omdat de nieuwe niet kwalitatief genoeg zijn of waren. Dit “culinair” festival ging, zoals de traditie het wil, gepaard met optredens. Bekijk  op deze blog een optreden van ’t Spelleke van drei kluite’ met Pierke Pierlala tijdens de ‘Maatjesfeesten’.
Deze feesten  vinden in meerdere steden plaats. Ze zijn geenszins een uniek Gents gebeuren. Er hangt niet alleen een visgeur rond, maar ook een commerciële lucht. Het is ook een plek waar “de gestelde lichamen” zich graag laten opmerken en fotograferen. – De foto hierboven is van Stijn De Roo
Je zou haast denken dat hier op dit schilderij eveneens een ‘maatjesfestival’ avant-la-lettre plaats vond. We vonden het in de Kringwinkel aan de Getouwstraat. Bezoek de kringwinkel op deze blog

Zebrastraat – Tentoonstelling ‘Chosen‘ is een selectie uit de kunstcollectie van de ‘Stichting Liedts-Meesen’. Ontdek méér over de Zebrastraat op deze blog. De foto’s zijn van Tania De Mulder en Francine Vernack

Zebrastraat
Kramersplein – Op het plein staat een mobiele studio van ‘MNM‘. Het radioprogramma ‘De Blokhut‘ wordt er live uitgezonden.
De caféterrassen op het plein zijn allang een vaste stek voor studenten

Kalversteeg, Patershol – Vorige week werd café ’t Velootje nog maar eens gesloten door het Stadhuis. Acht jaar geleden interviewde persblog.be de zaakvoerder, Lieven, toen hij… in een periode zat dat zijn café ook dicht moest blijven… op last van de brandweer. De foto is van juni 2015
Korenmarkt – bij Cataloniëstraat en Sint-Michielshelling – Een “bierfiets“… met veel kabaal aan boord…
Krijgslaan, kruispunt Burggravenlaan – VW 1600 en VW kever. Eerstgenoemde werd in een “opgesmukte” versie gebouwd tussen 1969–1973. De kever heeft een grote achterruit, maar platliggende koplampen. Het is een model uit de jaren ’60.
Kijk eens op het dak van die 1600: zou daar geen Trappist van Westvleteren in het bagagerek staan?
Henleykaai – Gert Defever op zijn facebookpagina: “Over en Uit I. Laatste restant op de Henleykaai van de cementtegelfabriek Dutry-Massy, gesloopt in 2023.”
Gert Defever vervolgt met een huis in de Eedverbondkaai aan de overkant: “Over en Uit II. Na meer dan 60 jaar inkapseling geeft deze eeuweling op de Eedverbondkaai er binnenkort de brui aan. Recent verloor hij al zijn overbuur en dit verdriet zou hij niet meer te boven komen.”
Mageleinstraat, hoek Cataloniëstraat – Winkel ‘Paparazzi’ in de schaduw van het Belfort, op maandag.
Dampoortstraat – Graffiti. De foto is van Eric Reynebeau.
Romain Deconinckplein – De échte ‘Gentse Feesten’ spelen zich af in de ‘Minardschouwburg‘. Aldus de reclame. De affiches tegen de ruiten van de Minard laten er geen twijfel over bestaan. Het zijn de rasechte Gentse artiesten die de Gentse feesten màken!
Ze treden op in de schouwburg gedurende de periode van de Feesten: Koen Crucke en Luk De Bruyker (‘Ziede gij mij geire – Will Ferdy’s dagboek’), Wim Claeys (‘Nacht van de Vuile Liedjes’), Perfesser Gensch Peter Van Haelter (’t Fransch komt van ’t Gentsch’), en meer…
Mageleinstraat – Bij en in winkel ‘Belgian Treasures’ zijn katten en honden nooit ver weg. En ze staan er op afbeeldingen uitgedost als ware het koningen en koninginnen!

Emanuel Hielstraat, Gentbrugge – Volvo Amazon Kombi (break).  Hij kwam op de markt vanaf 1962. Bekijk méér oldtimers op deze blog.
Alfons Braeckmanlaan in 2021: een Volvo PV444 (19451965)

Dendermondsesteenweg – Op vorige zaterdag en zondag vond de jaarlijkse rommelmarkt plaats aan de Dendermondsesteenweg. Bekijk onze beeldreportage op deze blog
Van Den Heckestraat, Ledeberg – Op vorige zaterdag vond een rommelmarkt plaats. Hier zie je Marc, verantwoordelijk voor de plantenkweek (en -verkoop) bij het Instituut voor doven ‘Emmaüs’.
Sint-Pietersplein – In de tuin van de Sint-Pietersabdij bevindt zich een wijngaard alwaar diverse druivensoorten worden gekweekt. Leer meer over de abdij

Victor Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg – Op aanstaande vrijdag 23 juni 2023 start ‘Copacobana‘ op het terrein van de ‘Rozebroeken’ en loopt tot en met zondag 25 juni 2023. Bekijk een oudere editie van het festival.
Ledebergplein – Aanstaande vrijdag 23 juni 2023 vindt een avondmarkt plaats op Ledebergplein. De foto is van 2019.

Korenmarkt – In de Sint-Niklaaskerk vindt op zaterdag 24 juni 2023 de jaarlijkse ‘Artiestenmarkt‘ plaats. De artiesten stellen er hun indoor programma voor dat tijdens de ‘Gentse Feesten’ zal getoond worden. Deze foto is uit 2017.
Kaprijkestraat – Herman Pillaertpark, bij Gasmeterlaan en Blaisantvest – Op zaterdag 24 juni 2023 is er een rommelmarkt, samen met een buurtfeest.
Lange Violettestraat en aanpalende straten – De jaarlijkse rommelmarkt vindt er plaats op zaterdag en zondag 24 en 25 juni 2023. Bekijk de rommelmarkt van vorig jaar op deze blog. De foto is uit 2022.
Emiel Lossystraat, buurt Dendermondsesteenweg, Sint-Amandsberg – Een rommelmarkt vindt er plaats op zondag 25 juni 2023.
Uilkenssstraat, bij UZ – Een rommelmarkt vindt er plaats, samen met een buurtfeest, op aanstaande zaterdag 24 juni 2023.
Bellevue, Ledeberg – Er vindt een rommelmarkt plaats op zondag 25 juni 2023.
Vroonstalledries, Wondelgem – Onder de slogan ‘Mastellen in het park‘ wordt de ‘Dag van de Mantelzorg‘ gevierd op zaterdag 24 juni 2023.
Tennisstraat, Gentbrugge – De ‘GENToiSE FEESTEN‘ vinden plaats aanstaande zaterdag 24 juni 2023. Volgens de organisatoren: “Ze proppen 10 dagen Gentse Feesten samen in 1 dag, op 1 locatie.”

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook