GENTSE ZOMER 2021 25 augustus 2021  De tweeentwintigste editie van deze rubriek is getiteld ‘Straatnieuws uit Gent’ en bevat onder meer:  aanvulling ijskelders, fake straatnaambord, ‘Ateliers Gaston’, ‘Sint-Baafsfeesten’, kunst uit afval, ‘Emperor’, boot aan Vliegtuiglaan, meer

Redersplein, Meulestede – Het hoekhuis op het plein met de Meulestedekaai is met de grond gelijk gemaakt.
Aan het begin van het jaar stond het er nog. Lezer Gert Defever meldde dat het om sociale woningbouw gaat.

Sint-Baafsplein – Het standbeeld ter ere van Jan Frans Willems, schrijver, rederijker bij ‘De Fonteine‘ en voorvechter voor de Nederlandse letteren, stond ooit met het front naar de huizen langs de weg. Pas later is het met het front in de richting van het KNS-theater geplaatst. Je ziet dit duidelijk op een oude foto van tijdens de Duitse bezetting.
In aanvulling op ons artikel over ijskelders noteerde lezer Gertjie Henderick in facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘ dat Kasteel Kervijn d’oudt Mooreghem in de Durmstraat in Mariakerke ook over een ijskelder beschikte. Het kasteel huisvest nu het advocatenbureau Van Steenbrugge.
Zwijnaardsesteenweg – Bedelen of schooien kan je blijkbaar ook door middel van het etaleren van een kunstwerkje dat je zelf hebt samengesteld met alles wat je op straat hebt gevonden
Vliegtuiglaan, zicht op Rigakaai – Er is een cruiseboot aangemeerd. Als je goed kijkt, zie je er achter de asielboot liggen.
Uit ons beeldmateriaal van 2015 maakten we een retrospectieve rond de ‘make of‘ van de filmopnames van ‘Emperor’, de film over Keizer Karel die nooit verscheen. Patrick De Graeve, beheerder van facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag‘ maakte een notitie over welke mogelijkheid er nog is dat de film ooit wordt vertoond… onderaan de bewuste pagina in deze blog
Op zaterdag vond je aan de Watersportbaan een wedstrijd voor kajakken. Op zondag: een triatlon. pic Erwin Franck
Nadat een paar rommelmarkten twee weekends geleden de spits afbeten, (zie vorige editie van deze rubriek) was het afgelopen weekend de beurt aan de Scandinaviëstraat, bij de Afrikalaan.
Lezer Gaston, van ‘Ateliers Gaston‘ aan de Lange Kruisstraat, stond recent in de gazet. Hij is als 65-jarige recent een pop-up atelier begonnen waar hij merkkledij bewerkt en herwerkt tot unieke stukken. Straf: hij leerde pas vijf jaar geleden naaien! (pic uitklikbaar)
Zilverhof – Gezellig tafelen bij het beeld met de hoek van de Pluimstraat… bij gebrek aan Prinsenhoffeesten? Bekijk hier de laatst uitgegeven feesten

Ook in Ledeberg, op de grens met Gentbrugge, in de Louis Van Houttestraat tot de Oude Brusselseweg, hielden de buurtbewoners vorige  zaterdag en zondag een rommelmarkt. De laatste dag werden ze flink uitgeregend.

 Hij hangt daar al minstens vijf jaar: het fake straatnaambord. Een zogenaamd zijstraatje van de Ottogracht… Wilhelm Rudolfstraat, genoemd naar een zogenaamd Oudmeester in de Toogfilosofie…?!
Walpoortstraat – ‘Pain Perdu‘ op dinsdag. Gezellig terrasje…

Vrijdagavond ging ‘Dansen in ’t park‘ in het Azaleapark opnieuw van start. En dat tot vorige zondagavond. Het was van 2019 geleden…

Kouter – Ook ‘Boomtown‘ is terug van weg geweest. Het festival vindt plaats in zowel de Handelsbeurs, de Opera, als het plein dat daartoe omheind is met ondoorzichtige schermen.
Toen we daar op dinsdagmiddag passeerden, waren de voorbereidingen nog aan de gang. Het festival loopt tot en met vrijdagavond.
De organisatoren over hun muziekprogrammatie: “Muzikaal ligt onze focus op jong talent, de rijke Gentse muziekscène en beloftevolle artiesten uit het buitenland.”

Bruudruuster Rock‘ is samen met het Oogstfeest (dat vanaf nu vrijdag tot en met aanstaande  dinsdag georganiseerd wordt) een vaste waarde in Oostakker.
Afgelopen weekend was het weer zo ver, ondanks de opgebroken straten in en rond het dorpsplein. Op zaterdag was Biezebaaze van de partij.

Niet de reguliere pleinorganisatoren van de GF, maar de cafébazen organiseerden voor het eerst de ‘Sint-Baafsfeesten‘, die startten op donderdag en vier dagen op rij verder gingen. De organisatoren beklemtoonden zo hard dat er geen concurrentie is met de organisatoren van de Gentse Feesten op plein, dat je zou beginnen geloven dat er mogelijk wél een haar in de boter zou zitten. 😀
Op vrijdag lieten de organisatoren Sergio en Coco Jr. op het publiek los. Op zaterdag o.m. Günther Neefs. Op zondag Little Chris.

x
Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

 

 

Naar Facebook