EVENT – De Winterfeesten. Nu nog even de vorige Kerstmarkten


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Opnieuw geen Winterfeesten eind 2021

EVENT/ STAD  01 december 2018 – Volgend weekend pas, vanaf vrijdag, starten de Winterfeesten, incluis een kerstmarkt die zich uitstrekt van het Sint-Baafsplein tot en met het Sint-Veerleplein… Voor wie niet kan wachten en de sfeer van toen nù wil opsnuiven, brengen we hier een home-made video over de twee vorige jaren.

Wat niet wegneemt dat men in de Sint-Baafskathedraal vandaag al start… (Lees verder onder video)

Winterfeesten 2018 vanaf vrijdag 7 december tem zondag 6 januari

Allicht de meest onderbelichte bezienswaardigheid is de traditionele miniatuur-kerststal in de Sint-Baafskathedraal. Vanaf vandaag kan je die al gaan bekijken. Vergis je niet: de kerststal is dan wel in ‘miniatuur’, maar die is behoorlijk uitgebreid. Tijdens vorige edities nam die toch een ruimte in beslag van een paar pingpongtafels bij elkaar… De kerststal blijft daar tot en met 3 februari.

Sint-Baafskathedraal – huidige kerststal

Het Sint-Baafsplein is de plek waar de sliert van 150 commerciële kersthutten in de Kuip ontspruit. Zoals tijdens de vorige jaargangen staat er bij de ingang van de kathedraal voor de kleintjes opnieuw de kermismolen in de vorm van een bananenboom. De hut op het plein met de naam Chalet Chouffe is een winterfeestenbar.

Kermismolen in 2016

Onder de Stadshal aan het Emile Braunplein kan het niet anders of daar staat opnieuw de Schaatspiste die van de middag tot laat in de avond open blijft. Naast de hutten vindt men ook de pop-up Moose Bar bij de Stadshal – op hun facebookpagina aangegeven als “Schaapstal”.

Ijspiste in 2017

Voor de uitgaande jeugd gaat Moose Bar ook nog in de Overpoortstraat après-ski feestjes houden, en dit: nergens minder dan daar waar de Decadance eind november haar deuren sloot.

In Klein Turkije breiden het aantal kersthutten verder uit. Aan het einde van de straat doet “de serre van Klein Turkije” of “Ray” mee met het winterfeestenconcept onder de naam Husky Bar.

“Ray” in 2017 – tijdens opbouw

In de kapel van de Sint-Niklaaskerk, aan de kant van de Korenmarkt, ontvouwt zich voor de kleinsten een magische wereld. Ijs en een doolhof zijn de basisingrediënten. Dit zal ook de plek zijn waar de Kerstman zetelt: kinderdorp Land van W’ijs. Opgepast: de poort van de kerk gaat pas open vanaf woensdag 19 december!

Sint-Niklaaskerk – Kerstdoolhof in 2017

De kersthutten op de Korenmarkt worden letterlijk overschaduwd door het grote rad dat er vorig jaar ook stond – minder groot dan het jaar daarvoor, maar soit.

Het gaat van daar verder naar het Sint-Veerleplein. Dit jaar wordt de sfeer daar ‘interbellum‘ doordat er een oude paardenmolen en carrousel-tent op het plein staat. Een vintage bar doet de rest.

In het Gravensteen draait de klok dan weer ruim een millennium terug, naar de tijd van de Vikings. Het kasteel werd zoals de vorige jaren opnieuw omgedoopt tot WinterwonderkasteelDit kinderevenement start op pas 14 december.

Sint-Veerleplein in 2017
Gravensteen in 2016

En de Kouter? Dit jaar kan je daar weer een beeld van een rendier, gemaakt uit lichtjes, gaan bekijken. Dit jaar noteren we dat de kiosk een kerstkleedje krijgt. De Kouter wordt zeker weer een ‘groene long’. Het plein zal weer bezaaid zijn met kerstbomen. F.D.

Lees ook op deze blog:

Kouter: kerstbomen, kiosk & co

 

 

Kerstmarkt in beeld (2017)

 

 

Kerstmarkt in de Kuip (2016)

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017-2018 ARTIKELOVERZICHT