EVENT – Seleskest 2017 kleurt de straten


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT – 12 juni 2017Dekenij Heilig Kerst – veur de Genteneire és da: ‘Seleskest’ – zorgt elk jaar voor de organisatie van haar grote rommelmarkt en aanverwante in de Sleepstraat en de Sint-Salvatorstraat. Dit gebeurt in samenwerking met Stad Gent. Telkens zorgt dit voor veel kleur op straat.

Hoewel aangekondigd als ‘Foor Dekenij Heilig Kerst‘ bleef het kermisaandeel toch eerder beperkt tot attracties voor de kinderen, zoals vliegmachientjes ready-to-take-off in een cirkelvormige startbaan. Maar   dit doet er verder niet toe.

‘Seleskest’ is vooral een rommelmarkt en bij uitbreiding maken de aldaar wonende handelaars er ook een beetje een braderie van. En die handelaars zijn vaak van allochtone origine, vooral Turkse Belgen. Samen met nieuwkomers uit het Midden-Oosten geven ze – omwille van de traditionele gewaden bij sommige vrouwen – het straatbeeld extra kleur.

De fanfare zorgde ook voor méér kleur in de straat – zijnde geüniformeerd blauw… What a tongue in cheek joke. Soit, alles bleef rustig en gezellig.

Zeer bijzonder voor de parochiekerk van het Heilig Kerst of Sint-Salvator is dat er op het kerkplein een scheepje als monument staat. Dit is een gift van de vzw Nationale Scheepvaartcultuur. De reden daarvoor is niet helemaal duidelijk, tenzij dat de kerk in   het voormalig schipperskwartier staat. Muide en Stapelplein zijn immers niet veraf. De geschiedenis van de Sint-Salvatorkerk gaat terug tot de Sint-Baafsabdij en die vind je op de website van de Stad GentF.D.

Lees ook op deze blog: ‘Seleskest’ op zaterdag 4 juni 2016

Foto’s van de rommelmarkt van de Sleepstraat en de Sint-Salvatorstraat’ in 2018 (hierna ook onder de noemer gevat van ‘Seleskest’ of ‘Heilig Kerst’), vind je in de rubriek ‘Gentse Zomer 2018’, editie: ‘Kleine Verhalen’

Ook de fanfare zorgde voor kleur in de straat...
Ook de fanfare zorgde voor kleur in de straat…
Sint-Salvatorstraat - Seleskest 2017
Sint-Salvatorstraat – Seleskest 2017
Sleepstraat - Seleskest 2017
Sleepstraat – Seleskest 2017
Heilig Kerst of Sint-Salvatorkerk
Heilig Kerst of Sint-Salvatorkerk

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

persblog.be Ook in DeWereldMorgen

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT