persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
EVENT – 10 december 2024 – In het klooster van de ‘Ongeschoeide Karmelieten’ vindt, tot en met zaterdag 4 januari 2025, een expositie plaats over ‘Driekoningen’ waaraan 60 kunstenaars deelnemen. Die werden geselecteerd uit 150 inzendingen. Grafisch – maar vooral beeldend ontwerp – staat er te kijk in een rechthoekige kloostergang rondom een binnenplaats.
De expo is rijk gevuld met beelden en met uitgewerkte taferelen in miniatuur. “Een nieuwen hoed” kan je er niet krijgen; echter staan sommige van de kunstwerken te koop.
Naast de artistieke inbreng vind je op de expositie ook de traditioneel Bijbelse inbreng. Heel veel materiaal is afkomstig uit een privé-verzameling van de familie Van Huylenbroeck-Marques. Onder anderen is ook ‘Atelier Gaver’Art‘ is present.
De toegang tot de expo is via de boekhandel van het klooster: Burgstraat 92
Lees verder onder de video
‘Driekoningen’ is het feest – gevierd op 6 januari – waarop men herdenkt hoe de ‘Wijzen uit het Oosten’ een opgaande ster zagen en daardoor op zoek gingen naar de koning van de Joden. Ze kwamen aan in Bethlehem, in Judea, en vonden daar de pas geboren Jezus in een kribbe.
x
Kerk & Klooster
“De kerk is gebouwd in een stijl die een overgang betekent tussen barok en classicisme. Er is witte zandsteen uit Arras en hardsteen uit Balegem en Brussel gebruikt als bouwmateriaal. Architect van de kerk was de lekenbroeder-karmeliet Leonardus van Langenhove. Ze werd in 1668 voorlopig ingewijd toen ze nog maar gedeeltelijk was afgewerkt. Ze was klaar in 1712 en de definitieve inwijding volgde in 1714.
Het is een basilicale kerk met tien Toscaanse zuilen waarvan de middenbeuk doorloopt naar het priesterkoor. Het hoogaltaar is beschilderd in allerlei marmerkleuren en gedeeltelijk verguld. De portaaldeur (zie foto) is 19e-eeuws en afkomstig uit de jezuïetenkerk van Doornik. Boven het hoogaltaar hangt het schilderij Bescherming van Sint-Jozef van Victor Janssens (1658-1736). In de kerk zijn verder schilderijen te zien van onder meer Gaspar de Crayer.”
“In het laatste kwart van de zeventiende eeuw werden op deze locatie aan de Burgstraat ook de eerste kloostergebouwen opgetrokken in een deel van de tuin van het Prinsenhof. De grond was hen geschonken door bisschop Triest.”
Dixit ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘
Bekijk ook op deze blog:
Lees ook op deze blog: