VOLK in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

overzicht VOLK

Lees op deze blog artikels uit 2016-2017-2018 in de rubriek VOLK:

Iepensteeg: groots in haar onooglijkheid

Een machinefabrikant, een filantropische wever, een beroemde schrijfster, filmmakers en een bekende tweeling hadden iets met de Iepensteeg. Langs dit klein zijstraatje van de Coupure loopt de grote tuin van een herenhuis met geschiedenis.

 

Magritte en Hergé leven nog in de Cité

Het werk van kunstenaar Jean-Pierre Jacques Remi ademt in vele aspecten het interbellum uit, de tijd van het surrealisme, de art déco, de techniek, de wetenschap, de klare lijn in combinatie met de sierlijkheid der dingen…

 

Gent, Nicolaï Kossikoffstraat

Voluit vind je zijn naam als Nikolaï Kossikoff Kharkov of Kharkoff, wat verwijst naar zijn geboorteplek in (Wit-) Rusland. Hij was een industrieel fotograaf die in het interbellum leefde en voor wie de haven van Gent het favoriete onderwerp was.

Van kraambed tot kookboek, tot hip café

Het posten van een foto van ’t Hospieske op Facebook lokte een rist van reacties uit. Van Facebookpraat kan je soms wat leren. Leuk is dat de lezersreacties een ‘ziel’ steken in een onderwerp.

 

Dagboek van 55-plus werkzoekende

Een temperamentvolle Gentenaar houdt een dagboek bij waarin hij op zeer onderhoudende wijze dagdagelijkse gebeurtenissen, gedachten en mijmeringen beschrijft, maar waarin zijn zoektocht naar werk als 55-plusser op de voorgrond treedt.

 

Jos Willems, pionieren met hogeschoolopleiding

Eind augustus, 20 jaar geleden, verscheen in De Standaard een paginagroot artikel over Jos Willems, oprichter en bezieler van een hogeschool aan de Sint-Pietersnieuwstraat.

 

Arno, ooit ‘een-beetje-veel’ Gents

Arno was in zijn begindagen als artiest met Gent verbonden, samen met zijn Blankenbergse bandmakker van het eerste uur, die de pleinnaam K/Couter als familienaam had, naast zijn voornaam Paul. Dit, en meer.

 

DOK: ‘Wild Site’ met kakelbonte bende

De DOK Rommelmarkt XL van vorige zondag liep dit keer ook over de Schipperskaai – met haar woonboten als extra decoratief element. Maar wat is DOK? En wat is Cirq? En hoe zit dat met al die ‘dokken’namen?

 

In de buurt van het aards paradijs: ‘Tuin van Heden’

Meierij - buurt Achilles Heyndrickxlaan - sociaal artistiek Hof van Heden (5)‘Tuin van Heden’ omschrijft zichzelf als “Een plek waar kunst, ecologie en menselijkheid elkaar tegenkomen, zowel op het terras aan de vijver als in de living aan het haardvuur.” We gingen kijken wat dit betekent.

 

Vera heeft het laatste woord over de Gentse Feesten!

Gentse Feesten 2017 - ontwerp affiches (7) - kopieWe vonden het een fijn idee om meerdere mensen gelijktijdig te laten vertellen, om je een idee te geven hoe het er op de Vlasmarkt of elders aan toe gaat in het heetst van de Gentse Feesten.

 

Patrick & Akai: elektronica, kunst en kunde

00 CYCLELaat hem aan het woord over elektronische muziek, en de ernstige plooi in zijn gezicht ontspant tot een brede glimlach. Patrick Vanhecke is er – samen met zijn kunstenaarscollectief – door gepassioneerd.

 

Het levenssprookje van Honorine en Paul-Gustave

1 cover by Spilliaert - kopieHoewel van zeer bescheiden afkomst, werden ze beroemdheden tijdens de roaring twenties. Zij in haute-couture en hij als kunstpaus. Hun verhaal begon in de Brugse Poort en in Meulestede.

 

Edgard wil patiënt een gezicht geven

Edgard 3 - kopieDeze geboren Westremnaar, nu Merelbekenaar, is een bévlogen créatieve éxpert. Allicht zag je hem al op het journaal, hoorde je hem op de radio of las je quotes van hem in de krant.

 

Sint-Salvator school hanteert “taalbrugje”

Allicht door het hoge aantal allochtone kinderen op de school, past de Vrije Basisschool Sint-Salvator, aan de gelijknamige straat, haar eigen visie toe op het vlak van, wat ze noemt, “een positief taalbeleid”.

 

Laurence’s boek: “Geen excuses meer!”

SAM_5682Gentse uitgeefster van non-fictieboeken Laurence Verwee schreef een boek over de methodiek van het schrijven van een boek. De titel: ‘Geen excuses meer’. We ontmoetten haar in koffiehuis Labath aan de Oude Houtlei.

 

Christel’s kunstwerken in Londen

1 Verkocht kunstwerk getiteld I TRIE SWEET BABY I TRYZe woont al tien jaar in Libanon maar komt geregeld op bezoek bij haar zoon die sinds kort in Gent verblijft. Ze is op latere leeftijd beginnen schilderen en heeft een paar weken geleden een kunstwerk verkocht tijdens een expositie in een Londense galerie.

 

Uit de kast met Carine

SAM_5486Je ziet haar over de schouder kijken van Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Het is actrice Carine Stevens, voor de gelegenheid in de rol van secretaresse van de Kamervoorzitter in het satireprogramma van VTM: ‘Tegen de Sterren op’.

 

Marianne: Glazen en serviezen uit oma’s tijd

cover wie staat er opAchttien was ze, toen ze samen met haar ouders naar Gent verhuisde in de jaren zestig. Je hoort het nog vaag in haar taalgebruik dat ze haar jeugd in Nederland heeft doorgebracht. Ze runt het winkeltje Ma-Rage waar ze oude serviezen verkoopt.

 

Veertig jaar ‘De Buurt’

Folkert Koets, Flor Barbry, Deborah Fiers, Tobias Delvaux, Taco Verschaeve, Pim Maeckelberghe en Anaïs Terryn.De oprichters van de school ‘De Buurt’ vonden het in 1976 al zeer belangrijk dat ook meer aandacht ging naar de emotionele, sociale of creatieve ontwikkeling van elk kind. In ‘De Buurt’ namen ouders diverse verantwoordelijkheden

 

Het liederlijke leven van een Gentse gazettenman

Michel Casteels - pic ronnydeschepper.comGentenaar Michel Casteels, alias ‘Piet Korrel’ alias ‘Micca’, heeft bijna 40 jaar, onder schuilnamen, voor Vlaamse kranten gewerkt. In een Humo-interview liet hij zich van zijn openhartigste kant zien.

 

‘Zakman’, onze eigenste Gentse “vluchteling”

1 Zakman - CataloniëstraatDe man spreekt tot de verbeelding – en er is al heel wat over geblogt – zodat we het uiteindelijk niet konden laten om… hem aan te spreken. Het gesprek zal ongeveer een kwartminuut geduurd hebben. De Zakman of Zakkenman!

 

Modieuze ‘oude chic’: Chapellerie Gelaude

SAM_4895Aan de Heuvelpoort startte in 1893 de overgrootmoeder van Tim – die in de vierde generatie de zaak leidt. “Tot de jaren zeventig waren er in Gent meer dan dertig mannenhoedenwinkels; nu nog slechts tien in België” zegt Tim ter illustratie.

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
STRATEN in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STRATEN in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN & OPINIE in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN EN OPINIE in 2016-17-2018 – ARTIKELOVERZICHT

Extra persblogbe - Gentse Entrepreneur - kopie (2) - kopiepersblog.be extra – Gentse Entrepreneur

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook