STRATEN in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

overzicht STRATEN

Lees op deze blog artikels uit 2016-2017 in de rubriek STRATEN:

 

Gent in ‘De hondsdagen’ van Hugo Claus

Recollettenlei - Cercle Littéraire(1)In zijn tweede roman ‘De hondsdagen’ uit 1952 verhaalt Hugo Claus een tocht door Gent. We spreken over de begindagen, waardoor de indrukken van de stad vers zijn. Waar gaat Claus’ hoofdpersonage naartoe?

 

Schaam en faam: Ham, Vijfwindgaten, Verhelst & Co

1 0 Tuinafsluiting en muur waarachter torentje verborgen isDe Vijfwindgatenstraat, de Ham en de Irène Van der Bracht- & Sidonie Verhelststraat. Over elke genoemde straat valt een woord van ‘schande’ te zeggen, zij het dat dit voor de Ham nog best meevalt.

 

De glorie van de Veldstraat

3-- Veldstraat - Calzedonia - The Body Shop - Esprit - CenAOntdek hoe het verleden van de Veldstraat vandaag nog merkbaar is in haar ‘hotels’. Kijk naar winkels en leer welke Gentse zaken er vroeger gevestigd waren.

 

Lübeckstraat; de sloophamer wenkt

Lübeckstraat (8)De Lübeckwijk is een eiland tussen stad en haven. Deze “tijdelijke” woonwijk staat er – niet voor lang meer – aan het eind van onherbergzame Afrikalaan en Amerikalaan.

 

Twee fameuze dokters en Gentse straten

2 Jozef Guislainstraat - Jozef GuislainmuseumTwee Gentse straten worden genoemd naar beroemde Gentse artsen: Jozef Guislain en Jan Palfijn. Maar ook andere straatnamen en plaatsen hebben een band met hen.

 

Het was 1983, in Klein Turkije…

Klein Turkije - Den Bierkelder - De Rooden Hoed - 'tVliegend Peerd etc - pic panoramio.comSamen met café ’t Vliegend Peerd, ook in Klein Turkije, had De Platte Beurs de renommé het populairste studentencafé tijdens de beginjaren ‘80 te zijn.

 

Eind 70 in en rond het “miljoenenkwartier”

Miljoenenkwartier - Ros BeiaardHoe zagen de straten van quasi 40 jaar geleden er uit in en rondom het “Miljoenenkwartier”: in de Sint-Pieters-Aalstwijk en in de Sint-Pieters-Aaigemwijk en Stationswijk?

 

Leven, werken, ontspannen – Zebrastraat.be

0 Zebrastraat (6)Zebrastraat.be is veel meer dan een pop-up beach. Het is een concept waarachter een filosofie en een geschiedenis schuil gaat.  Anseele verzamelde er met zijn ‘troepen’ voorafgaand aan manifestaties.

 

Francisco Ferrer; nacht, zomer, winter

Francisco Ferrerlaan zomer 2013 (14)Zomer, winter & dag en nacht aan de Francisco Ferrerlaan en het Van Beverenplein.
Waarom werd die straat naar Ferrer genoemd? En wie was hij?

 

Nieuw-Gent voor ‘dummies’

Arduinstraat - Nieuw Gent (2)In het zuiden van de stad, in de schaduw van het UZ en zich uitstrekkend tot Zwijnaarde, ligt een groot gebied met sociale woningen. Ontdek de wijk door middel van een filmpje.

 

De drieling der “slaphangersstraten”

Liverpoolstraat (2)Begin vorige eeuw werden op drie locaties in de stad straten met identieke rijen bejaarden-woningen gebouwd.
Het lijkt alsof je een fata morgana ziet.

 

De tijd is veel veranderd – Bevrijdingslaan

Bevrijdingslaan- -- - Brugse PoortIn de Phoenixstraat en de Bevrijdingslaan is de tijd veel veranderd. De foto’s van deze straten van de Brugse Poort zijn van ons. De woorden ontleenden we aan de site van de Stad Gent.

 

Groeten uit de Brugsepoort; Fonteineplein en Pierkespark

                                   Het Brugsepoort-hart klopt aan het Fonteineplein, maar vooral in het Pierkespark. Aldaar is een bekende kringloopwinkel en het lokaal van de Vieze Gasten.

 

De Gentse straten van Claus & Co

Volgens het boek ‘Avenue Claus‘ woonde Hugo Claus op veertien adressen in Gent. Omdat er van alles in dat boek geïnsinueerd werd, schoot het bij Hugo in het verkeerde keelgat.

 

Wondelgemstraat, straat van ‘büyükbaba’

Wondelgemstraat (20)Grappig, hoe nieuwkomers niet meer dusdanig bekeken worden, en zich ook niet meer zo voelen, zodra een nieuwe lichting arriveert. Een Gentse Turk informeert ons dat er nieuwelingen bijgekomen zijn.

 

Rabot: “Dikke nekkentorens” en ‘Ground Zero’

Afbraak november 2015 (2)             Wie dacht van wél, heeft het verkeerd. De “sociale” torens aan het Rabot waren nooit geliefd in Gent. En dan eerst wel voor redenen die nu niemand zou verwachten.

 

In ‘Moscou’ kennen ze nog altijd “Peetjen Kozak”

Uw correspondent in Moscou - Geen nieuws te bespeurenMocht Tram 4 met bestemming ‘Moscou’ een ‘teletijdmachine’ zijn, dan zou je naar het begin van de 19e eeuw kunnen reizen en in Gentbrugge aankomen tussen de Russische soldaten.

 

Ingelandgat-bewoners schreven geschiedenis

00 coverJozef Guislain werd er geboren. Zowat een halve eeuw daarvoor was het de woonplaats van Jean-Baptiste Van Goethem, een topman van de ‘Oostendse compagnie’.

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
VOLK in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN & OPINIE in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN EN OPINIE in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT

Extra persblogbe - Gentse Entrepreneur - kopie (2) - kopiepersblog.be extra – Gentse Entrepreneur

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook