STRATEN – Een ludieke én een historische uitstap naar Evergem


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

 

KEN JIJ evergem?

STRATEN/ Gent-rand – 25 oktober 2018Vele Gentenaars zullen al eens op tram 1 gezeten hebben om naar Flanders Expo te reizen. Maar is dit ook zo voor de andere rijrichting van de tram? Daar heet het eindstation: ‘Brielken’ in Evergem. Het is zowat het verste punt van het stadscentrum verwijderd, dat je met de tram kunt bereiken . Spoor je rijk en ga kijken.

Hierna volgen enerzijds een ludieke uitstap naar ’t Brielken, eindpunt van de tram naar Evergem, en anderzijds een historische uitstap naar Evergem-centrum.

Historische uitstap Evergem-centrum

Wie vanuit ’t Brielken het centrum ingaat, kan rekenen op de traktatie van enkele kunstwerken en een aantal historische kastelen. Maar voor alles: weet dat Evergem “zo oud is als de straat” of beter gezegd: zo oud als de Merovingen en hun Marca. Eigenlijk nog ouder, want een dikke tien jaar geleden werd een Gallo-Romeinse nederzetting opgegraven in de Puymeersen, thans deel van het Kluizendok.

Evergem, Puymeersen, Gallo-Romeinse nederzetting – pic Ugent

Evergem maakte later deel uit van het Merovingische kroondomein – de fiscus Marca – die in de 10de eeuw behoorde tot de Sint-Baafsabdij. (Lees op deze blog: Het verhaal van de Sint-Baafsabdij)

Ponita

In 2005 startte archeologisch onderzoek naar aanleiding van de uitbreiding van de haven van Gent. De archeologen stuitten op twee inheemse Romeinse
nederzettingen uit de 2de eeuw n.C. Eén nederzetting werd volledig blootgelegd.
Het gaat om een met greppels en grachten omringde boerderij bestaande uit houten
gebouwen, houten opslagplaatsjes en waterputten. De mensen die hier woonden
maakten deel uit van de lokale Gallische plattelandsbevolking die geleidelijk
geromaniseerd werd. Bron

Vroeg middeleeuwse domeinen – pic Stad Gent

Je moet naar het centrum van Evergem om de overige bezienswaardigheden te ontdekken. We volgen de gemeentelijke online brochure

Wie de online brochure van Evergem vluchtig leest, ontdekt dat de ‘Sint-Christoffelkerk’ al afbrandde, nog voor ze gebouwd werd! Spectaculairder kan niet. Zo staat er: “De dekanale ‘Sint-Christoffelkerk’ in Evergem-centrum dateert van 1785-1791. Het is een classicistisch gebouw met toren. Nadat de kerk in 1783 volledig afbrandde, werd tussen 1785 en 1790 een nieuw gebouw in classicistische stijl opgetrokken.Soit, als je de tekst twee keer herleest, snap je dat het een oudere kerk was die eerst afbrandde. Tussen ‘de’ en ‘kerk’ ontbreekt: ‘oude’ of ‘vorige’. ‘Dekanale’ wordt: ‘dekenale’.

De brochure leest verder als volgt: “Op het pleintje aan het kruispunt van de Kapellestraat met de Langerbrugsestraat stond meer dan 15 jaar de elegante beeldencompositie van Evergemnaar Dirk De Keyzer. Een in brons gegoten man en vrouw keken verlangend uit naar een ontmoeting met de voorbijgangers. Ook het hondje keek nieuwsgierig toe. Dit kunstwerk kreeg de passende naam ‘De Dorpswachters’ mee.” Stond? Niet staat… Er was duidelijk wat aan de hand met dit beeld. Eerst werd het beeld van de vrouw onthoofd in 2012, en na herstelling werd het een jaar later gestolen. Het werd helemaal verzaagd terug gevonden. Thans staat nu op die plek het beeld ‘Ponita‘ van dezelfde kunstenaar.

Met de overige informatie uit de brochure is ogenschijnlijk alles oké… Voor de bibliotheek staat het kunstwerk ‘Rose des vents’, ontworpen door Wim Delvoye. Het bestaat uit een 75 kg wegend rad van 2,8 meter diameter. Het is een dynamisch beeld dat zich aanpast aan de windrichting. De vier gevleugelde, engelachtige figuren in polyester vormen samen de windroos. De monumentale beelden prijken op een paal van ongeveer vier meter.

Het ‘Huis ter Burcht’, voor het eerst vermeld in 1259, is in 1884-1885 in zijn huidige vorm herbouwd. Clement Fortune De Koker, eigenaar in 1922, trok in 1940 een straat doorheen het uitgestrekte park en verkavelde het grotendeels. In 1956 kocht het gemeentebestuur het kasteel en richtte het in als gemeentehuis.

Naast de 18de eeuwse herberg ‘Oud Gemeentehuis’ staat op het Dorpsplein de arduinen schandpaal van Evergem in een rond perkje, afgebakend met arduinen stoeppaaltjes. De paal werd in 1698 opgericht en is sinds 1947 een beschermd monument.

Staat niet in de brochure, wel op een pagina van inventaris onroerend erfgoedKasteel Ten Boekel aan de Burggravenlaan, leen van de Sint-Baafsabdij. Reeds vermeld in 1280. Kwam in 1350 als zogenaamd “Wiendekin Gaver” in handen van de familie Borluut. Sedert de 16de eeuw werd de heer van Sint-Denijs-Boekel de eigenaar. Van dan af werd het kasteel ‘Bouckel’ genoemd.

Een ludieke uitstap naar ’t Brielken

Mochten we een kwestieuze reisorganisatie uit de jaren zestig geweest zijn, die dubieuze daguitstappen aanbiedt aan bomma’s en bompa’s – wat toen voorkwam  – dan was dit onze aanbieding voor een gecommercialiseerde tramuitstap naar ’t Brielken. Wij maken er een ludieke uitstap van. Lees met de nodige ironie.

’t Brielken – eindhalte tram 1
Eindhalte ’t Brielken
Bakkerij Van Hecke
Krantenwinkel ’t Gazetje

Ons programma… We spreken af in de vroegte bij het Gravensteen en nemen tram 1 in de richting van Evergem. Na een half uurtje tuffen, komen we aan bij de eindhalte van de tram: ’t Brielken. Na het afstappen, lopen we recht naar bakkerij Van Hecke, op de hoek van de Schoonstraat en de Hekstraat, voor het nuttigen van een broodje. Wie vergeten was om voldoende sigaretten mee te nemen, of voor de gelegenheid eens een sigaartje lust, kan daar schuin tegenover terecht bij de krantenwinkeltje ’t Gazetje.

Dierenspeciaalzaak ‘Petsfun & Fashion’

Het eerste echte programmapunt betreft een een winkelbezoek aan Petsfun & Fashion in de Kwadestraat, aan de overkant van de steenweg Gent-Sleidinge. Je kan er mooie sacochen kopen om je hondje of poes in op te bergen tijdens een volgende uitstap. Wie van Gothic of van S/M houdt, kan er zich ook hondenkettingen aanschaffen. Noteer dat deze zaak binnenkort verhuist naar het centrum van Evergem.

VK Design Keukens

Na afloop van dit bezoek keren we op onze passen terug en lopen de zaak VK Design keukens binnen. We genieten er van het zicht op het moderne keukencomfort, en dit, zonder koopverplichtingen! Heel zeker beschikken de bejaarde deelnemers aan onze uitstap nog over ouderwetse ‘pompbak-keukens’, zodat ze hier frisse ideeën kunnen opdoen voor de herinrichting ervan.

Frituur Friethoekje

Tegen de middag hoeven we maar het hoekje om te lopen om, op de hoek met de straat ‘Brielken’, het Friethoekje te betreden voor het verorberen van een lekkere pak friet met een frikandel spécial.

RVT Hindeplas
Tea-room Panisto

Eenmaal de magen gevuld, vervolgen we onze weg in dezelfde straat naar RVT Hindeplas voor een bedrijfsbezoek. De directeur zal met zorg het zorgcomfort uiteenzetten waar de deelnemers mogelijk van willen genieten, eenmaal ze niet meer in staat zijn om zich te verplaatsen of zich te behelpen.

Na afloop van het bezoek hoeven we maar de straat over te steken voor het nuttigen van een hartverwarmende koffie met gebak naar keuze in tea-room Panisto.

Lingerie & badmodewinkel Vijgeblad

Na een voldane innerlijke mens, denken we ook aan de uiterlijke mens. We steken de steenweg weer over en bereiken binnen de vijf minuten de lingerie en badmodewinkel Vijgeblad.

Deze erotiserende ervaring zal de magen weer doen grommen, en daarom eten we nog een hapje alvorens de terugweg aan te vatten, bij de pizzeria Pizza Brielken aan de Hekstraat. Die straat ligt met zicht op het pleintje van de tramterminal. Zo kunnen we netjes in de gaten houden wanneer de wattman aanstalten maakt om de tram in gang te trappen voor de terugreis naar Gent.

Het bestond echt, in de jaren zestig: niet commerciële tram-, maar commerciële busreizen. Mijn bomma kwam na zo’n uitstap thuis met drie sacochen. F.D.

Lees ook op deze blog:

 

Oud Sint-Denijs-Westrem

 

 

‘Marka’, Vroonstalle, Sint-Catharinakerk, Wondelgem

 

 

Ledeberg: Een valse heilige in Ledebergkerk

 

 

Adellijk Zwijnaarde

 

 

Sint-Amandsberg: Spitaalpoortbeluik, Warneford- en Tienmeterstraat

 

Sint-Amandsberg:  Turkse koppelbaas, belle époque en schutterstoren

 

 Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

STRATEN in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STRATEN in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT