STAD in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

0 next Kouter

Lees op deze blog artikels uit 2016-2017 in de rubriek STAD:

Tijdruimte-wandeling naar de groene ooie

Sint-Annaplein- Sint-Annakerk - SAM_9484 (1)persblog.be neemt je mee op een tijdruimte-wandeling, vertrekkende van een oude stadspoort naar de groene ooie, de plek waar de Sint-Annakerk veel later werd gebouwd.

 

Van Oud Begijnhof naar Groot Begijnhof

Sint-Elisabethbegijnhof - Groot Begijnhof - Sint-Amandsberg 1In de tweede helft van de 19e eeuw werden de begijnen in het Oud Begijnhof gedwongen om te verhuizen naar Sint-Amandsberg. persblog.be ging na welke de tijdsomstandigheden waren.

 

‘Solo Walk’ door Bijloke-KASK

SAM_8717In afwachting van de ‘Urban Trail Run & Walk’ maakte persblog.be een solo Walk door het KASK in de Bijloke-site. En passant stalen we met onze ogen enkele werkjes van de studenten.

 

Libert maakt plaats voor nieuwe stadswijk

2 Nekkersputstraat - Libert - Rooigem-- (3)Nu verffabriek Libert naar de kanaalzone verhuisde, komt aan de Bourgoyen plaats vrij voor een nieuwe groene stadswijk. De plek is gunstig gelegen, maar er zijn saneringswerken nodig.

 

Van Gravensteen naar Prinsenhof

0 Hof ten Walle - Prinsenhof - aquarel Jacques Trachez 1778De Graven van Vlaanderen resideerden eerst in het Gravensteen, maar een aantal eeuwen later verkozen ze Hof ten Walle ofte het Prinsenhof als pleisterplek.

 

Onder de kerktoren

0 Cataloniëstraat - hoek Korenmarkt 1818 - Sint-Niklaaskerk - STAM-Gedurende eeuwen woonden Gentenaars – letterlijk – onder de kerktoren. Voornamelijk die van de Sint-Niklaaskerk. Winkels en woonhuizen werden tegen de kerkmuren aangebouwd.

 

vander Sickelen’s leven nu in VS en Canada

2 0 Nederpolder-Hoogpoort - Kleine grote en achtersikkel - pic google earth (2)Verwanten van de oorspronkelijke bewoners van de Sikkel aan de Hoogpoort-Nederpolder vluchtten uit Gent, werden eerst Hollanders, daarna Amerikanen en Canadezen.

 

Het Conservatorium en haar torenzicht

Hoogpoort - Achtersikkel - toren - Conservatorium- (2)Het Conservatorium is gevestigd in een historisch gebouw, omschreven als de ‘Grote Sikkel’ en de ‘Achtersikkel’. Het torentje leent zich tot het nemen van panoramische foto’s.

 

Ooit Spookhuis aan Laurentplein

1 pic Ghendtsche Tydinghen1 Omwonenden getuigden hoe er zich in een huis aan de Nederschelde ’s nachts, op de eerste verdieping, een vreemde schim in dansend kaarslicht voortbewoog…

 

Wat je moet weten over Gentse monumenten

browseWaarom werd de Sint-Baafskathedraal naar de abdij aan Porthus Ganda genoemd? Waarom is zo weinig overgebleven van het Oud Begijnhof? De Sint-Michielskerk zonder toren?

 

Ochtendlijk Gent

Ochtendlijk - Edward Anseeleplein-Wat ik zoal allemaal denk en schrijf over ochtendlijk Gent, met haar Anseele, Artevelde, duiven, camions, zwervers en muslima’s. Een week geleden gingen we op pad bij het ochtendgloren.

 

Moet er nog een pleintje zijn?

Kaatsspelplein - PatersholOver de vele pleinen die Gent rijk is, valt wat te zeggen. Er zijn pleinen die opeengepakt liggen. Je hebt er die slechts een voorschoot groot zijn. En er zijn er met een curieuze naam.

 

‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval?

0 Karel Van der Cruyssen - schilderijSommigen vermoeden dat het verdwenen paneel van de ‘Rechtvaardige Rechters’ door toedoen van Karel Van der Cruyssen in de abdij van Orval belandde.

 

De Lieve en de rabotten

0 Lieve - zicht Rabot - rechts Sint-Antoniuskaai - links Zilverhof - pic da és mijn gent (4)Ooit was de Lieve de levensader en het middelpunt van de havenactiviteiten in de Gentse middeleeuwen. Dit kanaal dat naar zee leidde, kende meerdere rabotten.

 

Wat het station zo allemaal is

Standplaats voor neuzekes- en koekenkraam dagnachtWat het station zo allemaal is, zie je op de foto’s en videobeelden. Wat het station in de verbeelding van een schrijver zou kunnen zijn, vind je bij Simon Vestdijk.

 

De Krook; nieuwe bibliotheek en Wintercircus

illustratieHet ‘Project De Krook’ bestaat uit de bouw van de nieuwe multimedia bibliotheek en de renovatie van het nabijgelegen ‘Wintercircus’. ‘Krook’ betekent kreuk of bocht.

 

Duizenden Gentenaars in de pan gehakt

1 oefenkamp - nabootsing - pic pierre penninck (4)Tijdens de Slag bij Gavere, midden de 15e eeuw, werden duizenden Gentenaars in de pan gehakt door het leger van Hertog Filips de Goede.
Het toppunt van de stadsmacht was voorbij.

 

Studenten in Gent, “heerkens van goed leven”

Studentikoze omgeving in 1918 - pic Gent; Een geschiedenis van universiteit en stadAls studenten vandaag uithangen in de Overpoortstraat, in zaken als ‘Café Point Final’, was dit een kleine eeuw geleden helemaal anders. Anderhalve tot twee eeuwen geleden: wéér anders.

 

Trams met eeuw verschil

4. foto door seniorennetDe zogenaamde ‘drie-asser trams’ reden in Gent van 1913 tot 1971. Bekijk filmbeelden die vermoedelijk tijdens het midden van de jaren 60 werden gemaakt. Bekijk ook beelden van de nieuwste tram.

 

Waarom het Visserijkanaal naast de Nederschelde?

7 Visserij - zicht van op LoesbergskaaiHet eiland waarop ‘Visserij’ en ‘Achtervisserij’ liggen, is het resultaat van een menselijke ingreep in het midden van de 18e eeuw. Waarom werd toen parallel met de Schelde een kanaal gegraven ?

 

“Gij allen die hoest, wendt u zonder uitstel… ”

z Prosper en een vriendin - pic gentblogt.beIn de kelder van het ‘Hof van ‘Ravenstein’ in Onderbergen bakte Katrien Vandermaelen vanaf 1870 haar fameuze ‘Katrienspekken’. Ze waren vermaard, in Gent en daarbuiten.

 

Beluiken, stegen en de volksmens anno 1900

Beluiken - pic youtube.comUit deze Gentse vroeg-20e eeuwse beelden doet weinig vermoeden dat de volksmens “une belle époque” beleefde. Echter heerste sociale ellende alom.

 

Lof en kritiek voor werken van 80 jaar geleden

spoorBijna tachtig jaar geleden – in 1938 – waren er al grote werken aan het Sint-Pietersstation. De ‘Gazette van Gent’ rapporteert over vreugde voor velen, en colère voor anderen.

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
STRATEN in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STRATEN in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
VOLK in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN & OPINIE in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN EN OPINIE in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT

Extra persblogbe - Gentse Entrepreneur - kopie (2) - kopiepersblog.be extra – Gentse Entrepreneur

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook