STAD – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018

.

Vroeger was goed, vandaag is beter, morgen is best

Eindejaarsboodschap door Jo Veldeman – komt uit Gent en geeft/gaf les in Afrika: Kameroen, Komoren, Zimbabwe en Rwanda.

 

 

De Vikings in Gent

De Vikings gaan bezoeken in het Winterwonderkasteel? Ken je de geschiedenis van het Gravensteen en van de Vikings in Gent? Ze zaten niet in het Gravensteen, wel in de Sint-Baafsabdij. Het Gravensteen kwam er als bolwerk tégen hen.

 

Tram 1 view; Van station naar Korenmarkt

Tram view op tram 1: van het Sint-Pietersstation tot de Korenmarkt-halte aan de Sint-Niklaasstraat. Zonder woorden.

 

 

 Oud Gent in plaatjes en tekst

Leuke weetjes over de stad ontdekken aan de hand van oude foto’s? Bv: wie weet dat er een parking was, daar waar nu de Stadshal staat?

 

 

De melkboer kwam in elektrisch wagentje

Raphaël Mattheeuws. De goede man tufte vier decennia lang in de stationswijk in een blauw elektrisch karretje op drie wielen. Lees verhaal en bekijk video

 

De Winterfeesten. Nu nog even de vorige Kerstmarkten

De Winterfeesten starten volgende vrijdag. Voor wie niet kan wachten en de sfeer van toen nu wil opsnuiven, brengen we hier een home-made video over de voorbije kerstmarkten. Bekijk video en lees meer.

 

1970s-80s. Er waren toen nog zekerheden in het leven

Tijd verglijdt en ook Gent verandert. Gentenaars blikken nostalgisch terug – zo’n 40-50 jaar – op hun vergoane Gent. Het Gent van de jaren ’70, begin jaren ’80.

 

De groeten van de Groentenmarkt & de Pensmarkt

Denk aan ’t Galgenhuisje, Tierenteyn, de cuberdonverkoop, het Groot Vleeshuis, de vroegere vismarkt, het Schuddevisstraatje… Historische en anekdotische tekst en uitleg, én een video!

 

Kijk je ogen uit in het Citadelpark

Deze bijdrage bestaat uit vier delen: 1. De wandeling in videobeelden 2. Beschrijving van de wandeling 3. Reputatie van het park en bloemlezing uit de pers 4. Kernfeiten over het park.

 

Het verhaal van de Sleepstraat

Door Tina De Gendt, auteur van het boek ‘Turkije aan de Leie’ , exclusief voor persblog.be.

 

 

Orangisten, Willem I is weer in de stad!

Het standbeeld van de Nederlandse koning Willem I werd officieel ingehuldigd. Na de onafhankelijkheid was Gent een broeinest van organisten die zich verzetten tegen de Belgische staat. Lees het verhaal van een aantal notoire orangisten in Gent. Meer

 

‘Armand Pien’ kijkt live over Gent: 24/24 city cam

‘Armand Pien’ kijkt live over Gent: 24/24 city cam. Vanuit de Volks-sterrenwacht Armand Pien wordt de skyline van de stad 24/24u in beeld gebracht. De torens van Gent staan in het vizier. Bekijk live camerabeelden van de laatste 24 uur, 30 dagen, 12 maanden. Bekijk het live! 

 

Wat leeft er in de facebook community’s van Gentse wijken en randgemeenten?

Een bloemlezing uit diverse groepen van gisteren van een woensdag in oktober 2018.

 

 

Turkse koppelbaas, belle époque en schutterstoren

Zijt ge van Sint-Amandsberg als ge… de schutterstoren niet weet liggen? Er nog nooit belle époque huizen hebt gezien? Geen weet hebt over een schandaal met een Turkse “koppelbaas” avant-la-lettre in de jaren ’60? Meer

 

Het Industriemuseum. Beleef het  hier!

Beleef het Industriemuseum (vroegere MIAT) alsof je er zelf tijdens het openingsweekend zou geweest zijn. Lees ons verslag en bekijk onze video

 

 

Open Monumentendag 2018

10 suggesties: Residentie Lousbergs, Hotel d’Hane Steenhuyse, Sint-Pieterskerk, Groot Begijnhof, Sint-Baafsabdij, Zuiderbegraafplaats, Dominicanenklooster… Meer

 

Prinsenhoffeesten? De geschiedenis van het Hof?

Het Prinsenhof bestaat niet meer. Het kasteel wordt steeds in verband gebracht met keizer Karel. Maar het kasteel bestond al langer. Het heette ooit Hof ten Walle. Het Hof gaat terug tot begin de 13e eeuw.

 

Het Patershol – Straks de feesten, maar de historie?

Het Patershol is niet groter dan dertien straatjes en een pleintje. De wijk wordt doormidden gesneden door de Plotersgracht. Wat weet je (niet) over dit ‘hol’?

 

De grensstraten van Het Patershol

Het Patershol wordt begrensd door de Geldmunt, de Lievestraat, de Lange Steenstraat, het Drongenhof , Oudburg en de Kraanlei. Welk merkwaardigs is er daar te zien?

 

Parochiekerk aan de Muide verkocht

Over de verkoop wordt druk gespeculeerd in ‘de wandel’. Volgens geruchten wordt de kerk een oldtimermuseum. Er staan nog veel Gentse kerken in de aanbieding.

 

Het leven van toen in de cité

Bekijk het filmpje over het leven in de Gentse cités aan de hand van oude beelden. Bekijk de dia’s van de huidige aanblik van enkele cités.

 

 

De kroniek van de Sint-Pietersabdij

De kroniek van de Sint-Pietersabdij. Na de inval van de Vikingen werd de abdij machtiger dan de Sint-Baafsabdij. Napoleon beëindigde haar eeuwenlange autonomie. Het toenmalige stadsbestuur verminkte de abdijgebouwen.

 

Wintercircus, garage, oldtimers, multifunctionele ruimte…

Nadat het afbrandde, heropgebouwd werd en sloot, nam garage Mahy haar intrek in het Wintercircus bij de Krook. Na haar vertrek, bleef haar oldtimer-collectie er staan. Na jaren leegstand wordt het nu o.a. een concertruimte.

 

BREAKING FAKE NEWS: Burgemeester weigert…

De Burgemeester weigert gratis pizza te geven aan de jongeren. Hij argumenteert waarom hij ‘gratis’ een beetje onder controle wil houden… Hij gaf al 30.000 gratis pintjes tijdens de nieuwjaarsdrink…

 

Het verhaal van de Sint-Baafsabdij

De Sint-Baafsabdij is een paar keer aan de ondergang ontsnapt. De aanvallen van de Vikings zorgden voor grote ravage. Keizer Karel voor verwoesting. Eerder al moest Lodewijk de Vrome een tandje bijsteken.

 

10 jaar geleden was Gent even stadstaat

Op 30 maart 2008 riepen jonge rebellen de vrije ‘Stadstaat Gent’ uit! Tegelijk werd aan West-Vlamingen bashing gedaan. Het leek zo écht, dat sommigen niet zagen dat het om een politieke satire ging.

 

De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt

De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt: Hazewindstraatje, Schuddeveestraatje en Schuddevisstraatje. In dit verhaal pikken we een brok geschiedenis mee uit de omgeving van de steegjes.

 

Over Gentse ijskelders

De Sint-Pietersnieuwstraat, ter hoogte van den Blandijn, is één van de plekken in Gent waar zich 19e eeuwse ijskelders bevinden. Brouwers lieten ijs in grote hoeveelheden aanvoeren uit Scandinavische landen om in kelders of putten te bewaren.

 

Het vroegere buurtleven in Ursula’s wijk: Lousbergskaai, Vlaamsekaai

‘Op café gaan’ was vroeger een volkse bezigheid. Elke wijk kende tal van volkscafés. In de wijk achter de Vlaamsekaai, Heirnis en Lousbergskaai – de wijk met de namen van vissoorten – was dit nog meer dan elders het geval omwille van de binnnenvaart.

 

18e eeuwse stadspaleizen

In deze bijdrage bespreken we Hotels & Maisons: Hotel Clemmen ofte Museum Arnold Vander Haeghen, Hotel d’Hane Steenhuyse, Hotel Van Goethem, Hotel van Oombergen, Maison Falligan, Huis de Pelikaan en Residentie Lousbergs.

 

Wat je OOK NOG moeten weten over Gentse monumenten

‘Wat je OOK NOG moeten weten over Gentse monumenten’ is een vervolg op Wat je moet weten over Gentse monumenten. Deze bijdrage omvat beschrijvingen van enkele middeleeuwse gebouwen, met name: de Spijkers en de Korenmetershuizen, alsook de Metselaarshuizen.

 

Iepensteeg: groots in haar onooglijkheid

Een machinefabrikant, een filantropische wever, een beroemde schrijfster, filmmakers en een bekende tweeling hadden iets met de Iepensteeg. Langs dit klein zijstraatje van de Coupure loopt de grote tuin van een herenhuis met geschiedenis.

 

Meest verrassende bevindingen in 2017

Welke waren voor persblog.be de meest verrassende bevindingen tijdens haar ontdekkingstochten in eigen stad in 2017?

 

 

Meest gelezen in 2017 en leer meer over deze stadsblog

Deze stadsblog gaat over Gent en beëindigde zijn derde jaargang. Ontdek de meest gelezen artikels van 2017 en vind ook de links naar de dossiers van 2017

 

Kerstmarkt in beeld

Bekijk de beelden van de Kerstmarkt op vrijdag 8 en zaterdag 9 december door een nep-Super-8mm vintage-lens.

 

 

Laatste fabriek Coupure voor de sloop

De laatste fabriek aan de Coupure wordt een nieuwbouwproject. Tot recent was hier nog een school gevestigd. Het gebouw was oorspronkelijk de katoenspinnerij van Ivon De Ruyck.

 

Van kraambed tot kookboek, tot hip café

Het posten van een foto van ’t Hospieske op Facebook lokte een rist van reacties uit. Van Facebookpraat kan je soms wat leren. Leuk is dat de lezersreacties een ‘ziel’ steken in een onderwerp.

 

Kleine halve eeuw geleden was Gent onleefbaar

Vorig jaar, eind oktober, zond Canvas een documentaire uit die in 1977 – 40 jaar geleden! – werd gemaakt over een (on)leefbaar Gent. Experts gaven er hun ideeën voor een stadsrenovatie.

 

Rozebroeken – Herfst neemt bezit van zomer

De herfst groeft sluipend haar geelbruin in het groen. Ze neemt langzaam bezit van de zomer. Ook al valt het nu nog niet uitdrukkelijk te merken, toch staat de herfst al in het voorportaal, ook in het domein Rozebroeken – Sint-Baafskouter.

 

Gevangen graaf op “ezel” naar Brugge

Een boeiend verhaal uit Kortrijk uit de eerste helft van de 14e eeuw, dat – in tegenstelling tot de gebeurtenissen in 1302 – veel te weinig bekendheid geniet: de gevangenneming van de “Vlaamse” graaf Lodewijk II van Nevers. Het verhaal wordt ook de “Kortrijkse Metten” genoemd.

 

Fabriek wacht op cohousing

Twintig jaar staat ze leeg, de oude Malmar-fabriek langsheen de spoorlijn bij het Dampoortstation. Nu start de stad op de ruïnes van de fabriek met een cohousingproject. Voorheen was daar Baertsoen-Buysse gevestigd. En lang geleden: de monniken van Sint-Baafs.

 

Werd Betsie gebarbecued en is haar kop zoek?

Hebben buurtbewoners van de Gentse dierentuin na haar faillissement olifantenvlees op de barbecue gelegd ter gelegenheid van een buurtfeest? Werd de populaire olifant uit de Gentse dierentuin uit de 19e eeuw waarlijk opgegeten?

 

Bijzondere beelden van Gentse straten

“Eén beeld zegt meer dan duizend woorden” luidt het spreekwoord. Tijdens zwerftochten in de stad, maakt persblog.be – Verhalen uit en over Gent menig kiekje. Hierna een tiental bijzondere beelden van Gentse straten en pleinen, met verwijzing naar eerdere bijdragen op deze blog.

 

Gentenaars uit hun stad weggelokt

Die van Lokeren vissen in de Gentse poel om bezoekers te lokken naar hun Lokerse Feesten. Oostendenaars willen Gentenaars op hun theaterfestival Theater aan Zee. Ook de toeristische dienst van Genk probeert Gentenaars te kapen.

 

Gentse Feesten 2017 – Stropkes

Tijdens de Gentse Feesten komt steeds weer het thema van de zwart-witte strop rond de hals op de voorgrond. Tijdens de défilé door de stad, op vrijdag, liepen die Stropkes in de stoet. De Spaanse aanwezigheid alhier was desastreus.

 

Gentse Feesten 2017 op snee

Bekijk een diashow – met daarin video’s verwerkt – van de Groentenmarkt, de Vrijdagmarkt, het Walter De Buckplein, het Baudelopark, het Emile Braunplein en het Sint-Baafsplein.

 

Gentse Feesten 2017 – Het krieken van de dag

Al fietsend de spektakels aanschouwen die het krieken van de dag je in de schoot werpt… Dit is wat ik deed op een ochtend tijdens de Gentse Feesten. Beleef mee wat onze fietstocht bracht.

 

 Gentse Feesten 2017 – De eerste smaak

Bekijk de videobeelden van enkele podia en beleef samen met persblog.be de eerste impressies. Sint-Baafsplein: Pussy Willow — Korenmarkt: Janu aan de harp — Graslei-Korenlei: Polé Polé — Sint-Veerleplein: Six & Sara.

 

De Oude Vismijn 

De Oude Vismijn is een heel verhaal over Gent op zich. We brengen onder het licht: het poortgebouw, d’oude en de nieuwe commerce & haar besognes, de veranderende distributie van vis die de Oude Vismijn nekte…

 

Ansichten in aquarel; geduid

Sleepstraat - Sint-Salvatorstraat - Seleskest 2017 (24)Een gewone foto wordt een mooie ansichtkaart met behulp van een digitaal penseel. Bij het boeketje geaquarelleerde ansichten, keken we ook de historische betekenis en/of de etymologie van die straten na.

 

Stadslabo legt haar ei

Graaf van Vlaanderenplein - N.E.S.T. 2017.06.07 - (1)De oude stadsbibliotheek staat er nog alsof er niets gebeurd is. Met uitzondering van de grote spandoeken aan haar façade waarop een ei afgebeeld staat. En onder dat ei staat droogweg ‘nest’ – wat een concept blijkt te zijn.

 

Het Sint-Pietersplein: Van Graaf tot Prince

1 Sint-Pietersplein - stadsloop(5)Neem een kijkje in de in’s & out’s van het Sint-Pietersplein. Haar huidige aanblik en belevingswereld, die van decennia terug en die van eeuwen geleden. O.a.: Bij Yucca & Jan Cremer, Batavia & De Vreese, Tweekerken en Pieterlingen.

 

“Gentse Linkeroever” in Dominicanenklooster

Domincanenklooster NaamloosDe “Gentse Linkeroever” kwam samen in een Wijkbeurs van Stad Gent. Dit gebeurde in het Dominicanenklooster dat zo goed als onzichtbaar is vanuit de aanpalende straten. Het klooster heeft een rijke geschiedenis.

 

De 1 mei-optocht, een leven later

40 Vrijdagmarkt - 1 mei 2017--- (6)De zuigelingen van toen, zijn de gepensioneerden van vandaag. Diegenen die in 1952 in hun wiegje lagen, zouden nu – 65 jaar later – de grijsaards op de Vrijdagmarkt. Bekijk beelden van de viering nu en toen.

 

Tijdruimte-wandeling naar de groene ooie

Sint-Annaplein- Sint-Annakerk - SAM_9484 (1)persblog.be neemt je mee op een tijdruimte-wandeling, vertrekkende van een oude stadspoort naar de groene ooie, de plek waar de Sint-Annakerk veel later werd gebouwd.

 

Van Oud Begijnhof naar Groot Begijnhof

Sint-Elisabethbegijnhof - Groot Begijnhof - Sint-Amandsberg 1In de tweede helft van de 19e eeuw werden de begijnen in het Oud Begijnhof gedwongen om te verhuizen naar Sint-Amandsberg. persblog.be ging na welke de tijdsomstandigheden waren.

 

‘Solo Walk’ door Bijloke-KASK

SAM_8717In afwachting van de ‘Urban Trail Run & Walk’ maakte persblog.be een solo Walk door het KASK in de Bijloke-site. En passant stalen we met onze ogen enkele werkjes van de studenten.

 

Libert maakt plaats voor nieuwe stadswijk

2 Nekkersputstraat - Libert - Rooigem-- (3)Nu verffabriek Libert naar de kanaalzone verhuisde, komt aan de Bourgoyen plaats vrij voor een nieuwe groene stadswijk. De plek is gunstig gelegen, maar er zijn saneringswerken nodig.

 

Van Gravensteen naar Prinsenhof

0 Hof ten Walle - Prinsenhof - aquarel Jacques Trachez 1778De Graven van Vlaanderen resideerden eerst in het Gravensteen, maar een aantal eeuwen later verkozen ze Hof ten Walle ofte het Prinsenhof als pleisterplek.

 

Onder de kerktoren

0 Cataloniëstraat - hoek Korenmarkt 1818 - Sint-Niklaaskerk - STAM-Gedurende eeuwen woonden Gentenaars – letterlijk – onder de kerktoren. Voornamelijk die van de Sint-Niklaaskerk. Winkels en woonhuizen werden tegen de kerkmuren aangebouwd.

 

vander Sickelen’s leven nu in VS en Canada

2 0 Nederpolder-Hoogpoort - Kleine grote en achtersikkel - pic google earth (2)Verwanten van de oorspronkelijke bewoners van de Sikkel aan de Hoogpoort-Nederpolder vluchtten uit Gent, werden eerst Hollanders, daarna Amerikanen en Canadezen.

 

Het Conservatorium en haar torenzicht

Hoogpoort - Achtersikkel - toren - Conservatorium- (2)Het Conservatorium is gevestigd in een historisch gebouw, omschreven als de ‘Grote Sikkel’ en de ‘Achtersikkel’. Het torentje leent zich tot het nemen van panoramische foto’s.

 

Ooit Spookhuis aan Laurentplein

1 pic Ghendtsche Tydinghen1 Omwonenden getuigden hoe er zich in een huis aan de Nederschelde ’s nachts, op de eerste verdieping, een vreemde schim in dansend kaarslicht voortbewoog…

 

Wat je moet weten over Gentse monumenten

browseWaarom werd de Sint-Baafskathedraal naar de abdij aan Porthus Ganda genoemd? Waarom is zo weinig overgebleven van het Oud Begijnhof? De Sint-Michielskerk zonder toren?

 

Ochtendlijk Gent

Ochtendlijk - Edward Anseeleplein-Wat ik zoal allemaal denk en schrijf over ochtendlijk Gent, met haar Anseele, Artevelde, duiven, camions, zwervers en muslima’s. Een week geleden gingen we op pad bij het ochtendgloren.

 

Moet er nog een pleintje zijn?

Kaatsspelplein - PatersholOver de vele pleinen die Gent rijk is, valt wat te zeggen. Er zijn pleinen die opeengepakt liggen. Je hebt er die slechts een voorschoot groot zijn. En er zijn er met een curieuze naam.

 

‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval?

0 Karel Van der Cruyssen - schilderijSommigen vermoeden dat het verdwenen paneel van de ‘Rechtvaardige Rechters’ door toedoen van Karel Van der Cruyssen in de abdij van Orval belandde.

 

De Lieve en de rabotten

0 Lieve - zicht Rabot - rechts Sint-Antoniuskaai - links Zilverhof - pic da és mijn gent (4)Ooit was de Lieve de levensader en het middelpunt van de havenactiviteiten in de Gentse middeleeuwen. Dit kanaal dat naar zee leidde, kende meerdere rabotten.

 

Wat het station zo allemaal is

Standplaats voor neuzekes- en koekenkraam dagnachtWat het station zo allemaal is, zie je op de foto’s en videobeelden. Wat het station in de verbeelding van een schrijver zou kunnen zijn, vind je bij Simon Vestdijk.

 

De Krook; nieuwe bibliotheek en Wintercircus

illustratieHet ‘Project De Krook’ bestaat uit de bouw van de nieuwe multimedia bibliotheek en de renovatie van het nabijgelegen ‘Wintercircus’. ‘Krook’ betekent kreuk of bocht.

 

Duizenden Gentenaars in de pan gehakt

1 oefenkamp - nabootsing - pic pierre penninck (4)Tijdens de Slag bij Gavere, midden de 15e eeuw, werden duizenden Gentenaars in de pan gehakt door het leger van Hertog Filips de Goede.
Het toppunt van de stadsmacht was voorbij.

 

Studenten in Gent, “heerkens van goed leven”

Studentikoze omgeving in 1918 - pic Gent; Een geschiedenis van universiteit en stadAls studenten vandaag uithangen in de Overpoortstraat, in zaken als ‘Café Point Final’, was dit een kleine eeuw geleden helemaal anders. Anderhalve tot twee eeuwen geleden: wéér anders.

 

Trams met eeuw verschil

4. foto door seniorennetDe zogenaamde ‘drie-asser trams’ reden in Gent van 1913 tot 1971. Bekijk filmbeelden die vermoedelijk tijdens het midden van de jaren 60 werden gemaakt. Bekijk ook beelden van de nieuwste tram.

 

Waarom het Visserijkanaal naast de Nederschelde?

7 Visserij - zicht van op LoesbergskaaiHet eiland waarop ‘Visserij’ en ‘Achtervisserij’ liggen, is het resultaat van een menselijke ingreep in het midden van de 18e eeuw. Waarom werd toen parallel met de Schelde een kanaal gegraven ?

 

“Gij allen die hoest, wendt u zonder uitstel… ”

z Prosper en een vriendin - pic gentblogt.beIn de kelder van het ‘Hof van ‘Ravenstein’ in Onderbergen bakte Katrien Vandermaelen vanaf 1870 haar fameuze ‘Katrienspekken’. Ze waren vermaard, in Gent en daarbuiten.

 

Beluiken, stegen en de volksmens anno 1900

Beluiken - pic youtube.comUit deze Gentse vroeg-20e eeuwse beelden doet weinig vermoeden dat de volksmens “une belle époque” beleefde. Echter heerste sociale ellende alom.

 

Lof en kritiek voor werken van 80 jaar geleden

spoorBijna tachtig jaar geleden – in 1938 – waren er al grote werken aan het Sint-Pietersstation. De ‘Gazette van Gent’ rapporteert over vreugde voor velen, en colère voor anderen.

 

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook