EVENT – Openmonumentendag 2018: 10 suggesties!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT/ STAD  08 september 2018 – persblog.be brengt tien suggesties over wat te bezoeken uit de lijst van Open Monumentendag: Zuiderbegraafplaats, Sint-Pieterskerk, Villa De Groote, Residentie Lousbergs, Sint-Baafsabdij, Groot Begijnhof, Dok Noord, Gouverneurswoning, Hotel d’Hane Steenhuyse, Dominicanenklooster.  

——————————————————————————————————–

De Zuiderbegraafplaats. in de schaduw van het UZ, is allicht de minst bekende bij het grote publiek. Eén van de opvallende monumenten is een borstbeeld van Hippoliet Van Peene, medeauteur van het Vlaams volkslied. De begraafplaats heeft de bijzonderheid dat ze opengesteld werd voor niet-gelovigen en andersgelovigen, al is ze van origine verbonden met de Sint-Pietersabdij. Rondleidingen om 10u, 11.15u, 12.30u, 14u, 15.15u en 16.30u. Zonder inschrijving.

——————————————————————————————————–

De SintPieterskerk is de kloosterkerk van de gelijknamige abdij. Het had niet veel gescheeld of de kloosterkerk was gesloopt in de Franse Tijd, ware het niet dat Karel Van Hulthem zich ermee had gemoeid. De man, die een straatnaam kreeg in de studentenbuurt, kon de kloosterkerk redden. Het Van Peteghem Orgel in de kerk is een belangrijk aandachtspunt. Je kan de kerk natuurlijk niet los zien van de abdij. Leer ook iets over de verdwenen naburige O.L.V-parochiekerk. Lezingen om 15 en 17u.

——————————————————————————————————–

Villa Blancquaert of Villa De Groote is een statige empirewoning, gebouwd in de laatste jaren van de 18e eeuw. Het staat aan de voet van het mooie Astridpark aan de Ferdinand Lousbergskaai. De villa werd genoemd naar de voormalige eigenaars. Neem een virtueel kijkje in het gebouw. Net binnengelopen bericht: deze activiteit is volzet.

——————————————————————————————————–

De residentie van Ferdinand Lousbergs, een 19e eeuwse herenwoning in de Keizer Karelstraat, bewoond door de pionier van het Gentse industrieel vervaardigde textiel. Tip: Let ook op de poort van het Sint-Lievenscollege die er schuin tegenover staat. Dit was oorspronkelijk de directeursingang naar de fabriek van Lousbergs die aan de Reep lag. Net binnengelopen bericht: deze activiteit is volzet.

——————————————————————————————————–

De SintBaafsabdij, aan de Voorhoutkaai, werd in de 7e eeuw gesticht door Sint-Amandus, een Franse missionaris. Hij handelde in Gent met de steun van de toenmalige Merovingische vorst. De abdij is een paar keer aan de ondergang ontsnapt. De aanvallen van de Vikings zorgden voor grote ravage. In de Spaanse tijd zorgde Keizer Karel voor de totale verwoesting. Lees de kroniek van de abdij en bekijk onze video. Vrije toegang van 14 tot 18 uur.

——————————————————————————————————–

De Begijnhofkerk in SintAmandsberg. Het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth werd opgericht in de tweede helft van de 19e eeuw. Dit gebeurde nadat in het Oud Begijnhof bij het Rabot, de 700 bewoners verjaagd door een vijandig stadsbestuur. Hertog Engelbert van Arenberg kocht voor de begijnen en de andere bewoners een lap grond in Sint-Baafskouter. Lees het verhaal dat begon in het Oud Begijnhof en eindigde in het Groot Begijnhof, en bekijk onze diamontage. Vrije toegang tussen 1018u. Begeleide tour: 11u en 15u.

——————————————————————————————————–

Dok Noord. Op de plek lag waar nu dit woon-werk-winkelcomplex is, stond ooit de Fabrieken Carels Gebroeders. Ze vervaardigden stoommachines en later ook diesels en elektromotoren. Charles-Louis Carels richtte dit bedrijf op in 1838. Onder het bestuur van zijn zoons produceerde men er meer dan 700 stoommachines die over de hele wereld werden geëxporteerd. In ons verhaal over Werkhuizen Van den Kerchove komt het verhaal van Carels aan bod. Beide bedrijven smolten op een bepaald ogenblik samen. Vrije wandeling en rondleidingen in de omgeving om 10.30u en 14u. Vertrek aan de handkraan aan de Bataviabrug. Inschrijven via Gentinfo: 09/210 10 10

——————————————————————————————————–

De Gouverneurswoning is een classicistisch herenhuis uit het eerste kwart van de 19e eeuw aan de Vlasmarkt. Lees een korte beschrijving in onze rubriek ‘Gentse Zomer’, getiteld: ‘Hier vloekt men niet, Daniël ziet u’. Net binnengelopen bericht: deze activiteit is volzet

——————————————————————————————————–

Het Museum of Hotel d’Hane Steenhuyse, in de Veldstraat, is een stadspaleis uit het midden van de 18e eeuw. Graaf Jean Baptiste d’Hane de Steenhuyse was goed gekend in Parijs. De Franse koning Louis XVIII, op de vlucht voor Napoleon, logeerde in zijn stadspaleis. Alsook de Russische tsaar Alexander I. Overigens moet je weten dat naast de deur, in het verdwenen Hof van Lovendeghem (waar de C&A vroeger zat), een hoge Britse delegatie de Treaty of Ghent tekende die de onafhankelijkheid van de V.S. bezegelde. d’Hane Steenhuyse maakte Gent wereldbekend. Lees ook: ‘De glorie van de Veldstraat‘. Vrije toegang  van 14 tot 18 uur. Met gids: 10, 11, 12, 13u inschrijven via Gentinfo: 09/210 10 10

——————————————————————————————————–

Het Dominicanenklooster. Verscholen achter huizenrijen in de Hoogstraat, verbergt dit klooster niet enkel haar schitterend gebouw, maar tegelijk haar geschiedenis. Het waren de Predikheren die hier noodgedwongen neerstreken, nadat ze op de vlucht waren geslagen uit Het Pand tijdens de Franse Revolutie. Bij hun terugkeer mislukte een poging om opnieuw in Het Pand te verblijven. We leerden het klooster kennen toen er een wijkbeurs plaats vond. Leer met ons mee. Vrije toegang tussen 1018u. F.D.

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017-2018 ARTIKELOVERZICHT