STAD – Een bezoek aan het hernieuwde STAM


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 08 december 2020 – Het STAM – aan de Godshuizenlaan – heropende op maandag 7 december. Het museum bestaat tien jaar en trok een nieuw kleedje aan.

Het STAM is volgens het STAM: Het verhaal van Gent in nieuwe stijl, “tussen perkamenten abten, ondernemende vrouwen, verliefde rebellen en zelfzuchtige weldoeners van de middeleeuwen tot nu. Je ziet en voelt de stad groeien en veranderen van vorm. Je ontdekt unieke objecten en natuurlijk is er ook een verse versie van onze (nog altijd even gigantische) luchtfoto.” Lees hier verder over ons bezoek.

WAT WE – ONDER MEER – LEERDEN
‘The Loop’ bij Flanders Expo was een boerendorp. Zowel in de Ijzertijd als in de Gallo-Romeinse tijd, en lang daarna.
Grafmonument Hugo II in de abdijrefter van de Bijloke.“(…) Het grafmonument is een der best bewaarde getuigen van de 13e-eeuwse grafsculpturen in België. (…)
In 1247 gaf Hugo III, burggraaf van Gent en Heer van Heusden, toelating aan de cisterciënzerinnen van Maria ten Bossche te Lokeren zich in Heusden te vestigen om er hun abdij van ‘Nieuwen Bossche’ te stichten. De enige voorwaarde was dat ze de stoffelijke resten van zijn vader Hugo II, alsook het grafmonument, naar hun nieuwe abdij zouden overbrengen. Vandaar de identificatie van het grafmonument als dit van Hugo II ( overleden in 1232) eveneens burggraaf van Gent en heer van Heusden. Gezien de stichtingsoorkonde van de nieuwe abdij dateert van 1247 zou het grafmonument in Doornikse kalksteen tussen 1232 en 1247 vervaardigd zijn.”

In de 14e eeuw is Gent een van de belangrijkste steden van Noordwest-Europa. Gent was rijk, machtig en telde 64.000 inwoners. Gent was de zetel van de Graven van Vlaanderen

Schilderij van Frans van Ryhove ofte van de Kethulle – woonachtig in de Onderstraat.
Hij was een van de leiders van de Gentse onafhankelijkheid tijdens de Geuzentijd.
Lees op deze blog: Gent, Calvinistische stadstaat tussen 1577 en 1584

Aan het eind van de 16e eeuw wordt Gent gedwongen om nieuwe wegen op te zoeken. Met de Tachtigjarige oorlog sluit de Schelde en verloopt het watertransport over de Sassevaart richting Nederland erg moeilzaam. Een kanaal van Gent naar Brugge opent weer de toegang tot de zee.
Bij de Muide werd een grenssteen uit 1768 gevonden die de grens aanduidde tussen de stad en de gronden van het vroegere Sint-Baafsabdij. Deze opdeling zou blijven bestaan tot aan de opstanden die de Franse Revolutie meebrachten.

De 19e eeuw is de eeuw van de fabrieksbazen en van de arme bevolking. Aan het begin van de eeuw gaat de universiteit open. Maar die is enkel gericht op de “Heerkens van goed leven”.
Lees op deze blog: Studenten in Gent, “heerkens van goed leven”

De stadspoorten van Gent worden in 1860 afgebroken. Zo vervalt ook de stadstol. Zo ook in de Brugse Poort, waar La Lys – van de peetvader de Hemptinne – de grootst (vlas)fabriek wordt.

Aan het eind van de eeuw komt er een klassestrijd. De arbeiders verenigen zich in een sociale beweging met coöperatieves, een mutualiteit en een bank…
Terwijl de socialisten zich groeperen, zitten de liberalen voortdurend op de kap van de katholieken.

Vanaf 1900 saneert de Stad de straten, ruimt daarbij sommige beluikwijken op en trekt brede straten. In de Brugse Poort is dit o.a. de Rooigemlaan.
De moderniteit doet zijn intreden in de Brugse Poort, van oudsher een arme volkswijk. In 1968 opent de Sarma aan de Nieuwe Wandeling een grote winkel in de Amelinkx-blokken.

Vanaf 2000 krijgt de wijk een nieuwe impuls door een stadsvernieuwingsproject, geholpen door organisaties als bv. Trafiek, Vuile Mong…
Lees meer over de Brugse Poort van de hand van Tina de Gendt: Meibloemstraat, Brugse Poort: Meubelfabriek en De Koer en Verborgen verhalen van de Brugse Poort’

Je moet je bezoek reserveren

Bekijk meer op deze blog:

Het GUM (Wetenschapsmuseum) aan de Plantentuin

 

 

Het Industriemuseum (vroegere MIAT)

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020