STAD – De mummie van het Pakhuis op de Korenmarkt


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 06 april 2022Tijdens de sloop van het Pakhuis aan de Korenmarkt, dat plaats moest ruimen voor het postgebouw, werd de plankenvloer opengebroken en daarbij werd een mummie ontdekt. En dan nog een hele bijzondere!

Dagblad ‘Vooruit’ had het over dit onderwerp in haar editie van 28-29 januari 1967, en verwees daarin, likkebaardend, naar een eerdere editie van de gazet, namelijk: die van 13 maart 1897. 

Het leek er eerst op dat er een moord was gepleegd en dat het slachtoffer was verstopt onder de plankenvloer.

Lees verder onder het krantenknipsel

Dagblad ‘Vooruit’ – editie 28-29 januari 1967 (pic uitklikbaar)

Dagblad ‘Vooruit’, 13 maart 1897: “Bij de afbraak van het Pakhuis, op de Koornmarkt, werd gisterennamiddag onder de plankenvloer van eene der verdiepingen, een ton gevonden, ener grootte van 90 cm, inhoudende het versteende lijk van een jongeling , schijnende omtrent 15 jaar. De armen en de beenen waren bij middel van koorden toegebonden geweest, waarschijnlijk gedaan om het bloeden te vermijden.
Of er hier eenen misdaad in het spel is, zal waarschijnlijk nog moeilijk kunnen uitgemaakt worden…”

Even later bleek dat het om een misvormd persoon ging, die het voorwerp was geweest van wetenschappelijk onderzoek.

En drie dagen later, op 16 maart 1897: “Uit een onderhoud met dokter Van Duyse, die deze zonderlinge vondst het eerste onderzocht, blijkt dat de gevonden mummie voortkomt van eenen man-romp, zoals wij er dit jaar weer een op de foor hebben. De man-romp werd na zijn overlijden in een tonnetje alcool bewaard!
De alcool is door de tijd verdampt en zo is het lichaam langzamerhand versteend. De heer Van Duyse gelooft te weten dat het Pakhuis, voor de oprichting der Hogeschool in 1819, eene school van geneeskunde was; aldus wordt alles uitgelegd.”

Het Pakhuis

Het voormalig pakhuis – pic wikipedia

In de jaren van zijn bestaan heeft het Pakhuis verschillende functies gehad en organisaties gehuisvest.

Vanaf 1729 was de Kamer van Koophandel er ondergebracht. Van 1755 tot 1797 de Koninklijke Academie voor Tekenkunde. Van 1817 tot 1826 klaslokalen voor lessen in natuur- en scheikunde, als onderdeel in de opleiding geneeskunde. Van 1798 tot 1802 en van 1832 tot 1848 was de handelsrechtbank er gevestigd. Van 1797 tot 1799 de Commissie der Burgerlijke Godshuizen.

De Post – zijkant: Pakhuisstraat
Korenmarkt – De Post – winkelcentrum en hotel.

Gedurende zijn levensloop werd het Pakhuis afwisselend gebruikt door allerlei onderwijsinstellingen: de eerste normaalschool voor juffrouwen, een jongens- en een meisjesschool. Maar ook: Kantoor voor de officieren van de Burgerwacht. Kantoor van bedrijven die zorgden voor vervoer, het plein was een start- en aankomstplaats voor personen- en goederenvervoer.
In 1897 werd het samen met de huizenblok links en een tweetal huizen rechts afgebroken om er het hoofdpostkantoor op te trekken. Dit doet al enige tijd dienst als winkelcentrum en als hotel.

Eén van de twee vazen van het Pakhuis. Deze vaas stond aan het Sint-Pietersplein, bij de Sint-Pietersabijd – pic coletablog.wordpress
De leeuw – thans in het Citadelpark – oorspronkelijk op het Pakhuis aan de Korenmarkt

De leeuw die de voorgevel kroonde staat thans in het Citadelpark, de twee vazen die de uiteinden van het fronton versierden van het Pakhuis,  bevinden zich in het ‘Museum voor Stenen Voorwerpen’, gevestigd in de tuin van  de Sint-Baafsabdij. Eén vaas stond eerder aan het Sint-Pietersplein, tegen de Sint-Pietersabdij maar is daar weggehaald tijdens de werken aan de ondergrondse parking.
De Pakhuisstraat langsheen het postgebouw verwijst nog naar het oorspronkelijke gebouw.
Bron

OPGELET

Het pakhuis van ‘Brasserie Pakhuis’ in de schuurkenstraat is wat anders…

De familie Dutry-Colson had in de Veldstraat de zaak ‘De Groote Paternoster‘. (nu kledingwinkel Massimo Dutti) De winkel bood oorspronkelijk ijzerwaren aan, maar evolueerde met de jaren richting huishoudartikelen en verwarmingssystemen. Toen zowel de winkel als de Veldstraat in 1880 een opknapbeurt kregen, kocht de familie de achterliggende fabriek als opslagruimte. Het gebouw bleef in het bezit van de familie tot 1987.

Het vroegere warenhuis Dutry-Colson in de Veldstraat met pakhuis achter de winkel in de Schuurkenstraat.
Schuurkenstraat – Het Pakhuis is sinds 1991 Brasserie Pakhuis

Vermoedelijk tussen de twee wereldoorlogen startte de familie Dutry-Colson ‘EMBALCO‘ (‘Emballage Coloniale‘), gespecialiseerd in het verpakken en verschepen van grote, moeilijke stukken naar het toenmalige Kongo tot een klein vliegtuigje toe!
Het pakhuis ligt aan de Schuurkenstraat, dit is achter de Veldstraat, tussen de stegen Jan van Stopenberghestraat en Nodenaysteeg. ‘Brasserie Pakhuis’ opende in 1991.
Bron

Lees op deze blog een artikel van Beatrijs De Vos over het warenhuis Dutry-Colson, een realisatie van Octave Van Rysselberghe

De uitgelichte foto is afkomstig van beeldbank.gent

Met dank aan Werner Bockstaele

Lees ook op deze blog:

STAD/ VOLK – Acht bizarre maar waargebeurde verhalen uit Gent

CURSIEF – Vroeger op de kermis: rariteiten troef !

STAD – De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt

STAD – Dagblad ‘Vooruit’: Spijkers met koppen

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024