OPINIE – De opinies 50 dagen na de bommen


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Herman Brusselmans - pic humo.be
Herman Brusselmans – pic humo.be

OPINIE10 mei 2016Wie zei wat, de afgelopen weken, over samenleven tussen autochtonen en allochtonen in de nasleep van de bomaanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart? Morgen is het 50 dagen geleden. Worden we wijzer van de commentaren van weldenkende journalisten, sociologen, filosofen, schrijvers, politici, etc. over hoe het beter kan of anders moet? Een bloemlezing.

Terug naar hoofdpagina

Herman Brusselmans - pic humo.be
Herman Brusselmans – pic humo.be

Moslims maken het ons moeilijk “De moslims lijken het ons wel moeilijk te gaan maken om hen leuke jongens te blíjven vinden. Want ja, wij – aanhangers van het basale linkse denken – hebben altijd een boontje gehad voor de moslims. Omdat we links zijn, moeten we wel dol zijn op hun andere cultuur,..” Herman Brusselmans in Humo op 28 maart.

Herman Brusselmans, romanschrijver en mediafiguur

Marieke Smeyers - pic Het Nieuwsblad
Marieke Smeyers – pic Het Nieuwsblad

Moslims zetten zich buiten de maatschappij “We moeten discriminatie veel harder aanpakken, maar tegelijk moeten we stoppen met ongemakkelijke waarheden te negeren en te ontkennen.” “Wie zich de gewoonten van onze samenleving eigen maakt, wordt afgestraft: dat is een probleem. De dubbele standaard voor mannen en vrouwen nog meer.” “De islam die hier voet aan de grond gekregen heeft, is een islam van dat-mag-en-dat-mag-niet. Zo ontstaat een leefwereld die ver van de onze staat.” Marieke Smeyers in Het Nieuwsblad op 16 april.

Marieke Smeyers is sociologe, ambtenaar en inwoonster van Borgerhout

Terug naar hoofdpagina

Liesbeth Van Impe - pic twitter.com
Liesbeth Van Impe – pic twitter.com

Er is wel degelijk een probleem met de islam  “Dé islam bestaat niet, dé moslim nog minder. Maar dat betekent niet dat er geen probleem is. Dat geldt niet alleen voor de meest radicale lezing (…). Ook gematigder interpretaties schurken oncomfortabel tegen de grenzen van ons samenlevingsmodel aan.” “Niet alle problemen met moslims hebben trouwens met religie te maken. Ook de slachtoffercultuur is bijzonder schadelijk.” Liesbeth Van Impe in Het Nieuwsblad op 26 maart.

Liesbeth Van Impe is hoofdredactrice van Het Nieuwsblad

Philippe Moureaux - pic knack.be
Philippe Moureaux – pic knack.be

De moslim jeugd is veranderd “De omvang van de plaatselijke solidariteit met de terroristen heeft mij ook verbaasd.” “De Molenbeekse jeugd lijkt in drie jaar tijd compleet veranderd. Als ik vroeger een lastige discussie met jongeren had, ging dat over kruimeldiefstallen, vandalisme en dat soort dingen. Nu praten ze alleen nog over Syrië.” Philippe Moureaux in Knack op 20 april.

Philippe Moureaux is ex-burgemeester van Molenbeek

Hans Bonte - pic www.nieuwsblad.be
Hans Bonte – pic www.nieuwsblad.be

Bestuurlijke chaos “Brussel heeft een 19e eeuws veiligheidsstructuur, terwijl de criminaliteitsproblemen uit de 21e eeuw komen. ” Hans Bonte in NOS.nl op 10 april.

Hans Bonte is burgemeester van Vilvoorde

Terug naar hoofdpagina

 

 

 

 

Lees ook op deze blog:

VERHALEN & OPINIE in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN EN OPINIE in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
Beeld uit de film 'Image' van Adil El Arbi en Bilall Fallah - pic cobra.canvas.be
Beeld uit de film ‘Image’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah – pic cobra.canvas.be
Johan Braeckman - pic deredactie.be
Johan Braeckman – pic deredactie.be

Terrorisme bereikt niets “Als marketingstrategie is terrorisme een hopeloze mislukking. De aanslagen van de CCC maakten de Belgen echt niet minder kapitalistisch en behalve een uiterst kleine minderheid laten moslims zich niet verleiden door de bommen van IS om naar het zogenaamde kalifaat te trekken.”  Johan Braeckman in VRT Journaal op 3 april.

Johan Braeckman is een Vlaamse filosoof. Hij is hoogleraar wijsbegeerte aan de UGent

Luckas Vander Taelen - pic Het Laatste Nieuws
Luckas Vander Taelen – pic Het Laatste Nieuws

We moeten de problemen durven benoemen  “Zelf een Brusselaar, zegt Vander Taelen dat hij zijn stad op veel vlakken heeft zien veranderen. “Ik heb de islam er zien opkomen, met een duidelijke impact op het straatbeeld. Ik heb het radicalisme zien groeien in mijn eigen gemeente Vorst, maar ook in Molenbeek en Schaarbeek.” Luckas Vander Taelen in Het Laatste Nieuws op 11 april.

Luckas Vander Taelen is ex-politicus, auteur en mediafiguur

Terug naar hoofdpagina

Mia Doornaert - pic nieuws.kuleuven.be
Mia Doornaert – pic nieuws.kuleuven.be

Godsdienst staat niet boven de wet “In de nasleep van de aanslagen in Brussel moeten we meer dan ooit kant kiezen”. “Mensen die hun godsdienst boven de wet stellen en onze seculiere samenleving verwerpen, moeten we scherp en openlijk veroordelen, wat ook onze overtuiging is.” Mia Doornaert in De Standaard op 26 maart.

Mia Doornaert is columniste bij De Standaard

Zibar Omar - pic deredactie.be
Zibar Omar – pic deredactie.be

Voor Jihadisten zijn wij kafirs “Die jihad dient door de moslims uitgevoerd te worden tegen de goddeloze invloeden van de niet-islamitische samenleving waarbij die laatste het etiket ketter of kafir (…) krijgt. Binnen deze context worden veel allochtone kinderen grootgebracht op de religieuze en culturele breuklijnen tussen de moslimse gemeenschap en de afvallige westerse leefomgeving.” Zibar Omar in De Redactie (VRT) op 6 mei.

Zibar Omar is islamoloog en expert arabistiek

Terug naar hoofdpagina

Afshin Ellian - pic www.nu.nl
Afshin Ellian – pic www.nu.nl

Politiek heeft probleem weggeschoven “Zie de toestand in Molenbeek. In waarheid legde Lanoye een cordon sanitaire op voor de reële problemen. Niet samenwerken met een partij is in dit geheel niet het meest aangrijpende vraagstuk. Lanoye en de ‘normale’ Belgische politici hebben nagelaten om de problemen rond het separatisme en het multiculturele drama kritisch bespreekbaar te maken, teneinde ze beleidsmatig tot een beslechting te brengen.” Afshin Ellian in Elsevier op 11 april.

Afshin Ellian is hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden

Philippe Van Parijs - pic De Wereld Morgen
Philippe Van Parijs – pic De Wereld Morgen

We moeten wat inbinden “In steden moeten we het ook gewoon worden om altijd iets meer te aanvaarden van anderen dan we denken dat we zouden moeten aanvaarden. En iets minder te doen van wat we zelf denken dat we het recht toe hebben. Bijvoorbeeld, hoe we ons aankleden.” “Hetzelfde voor de vrijheid van meningsuiting, dat moeten we beschermen als recht, maar gebruik het met tact.” Philippe Van Parijs in De Wereld Morgen op 30 april.

Philippe Van Parijs is filosoof aan de universiteiten van Louvain-la-Neuve en Oxford

 

Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

 

Het is evident dat niet alle moslims over dezelfde kam moeten geschoren worden. Geen weldenkend mens wil een categorie mensen viseren. Wat echter wel voor flink wat onbehagen zorgt, is het gebrek aan openheid van deze gemeenschap, waardoor het gevoel ontstaat dat ze de rotte appelen in haar mand niet durft te verwijderen. Of erger. Deze gemeenschap laat moeilijk in haar kaarten kijken. En, mede daardoor, werden er door de ‘intelligentsia’ flink wat kreten geuit in de media.

Bovenstaande citaten van gerespecteerde lieden in gerespecteerde media kunnen via de link in elk citaat ook in de volledige context van het oorspronkelijke artikel worden gelezen. F.D.