GENTSE ZOMER 2019 – Vandaag


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
Huidige editie

.GENTSE ZOMER 2019 – 04 juni 2019 – In deze editie: Een wolk. Gentse Feesten. Buurtfeesten. Bijzondere huizen. Kattenwinkel. Studenten. Witte pater. Patershol…

blikvanger ♦ legionella

STAD – Mocht deze wolk een paar weken geleden voorbij geschoven zijn, dan hadden we ramen en deuren gesloten en de brandweer gebeld, alvorens met gasmaskers op,  te gaan schuilen in de kelder. Die ogenschijnlijk wonderbaarlijke wolk had immers stiekem legionella aan boord kunnen hebben, afkomstig van de koeltoren van een fabriek aan het kanaal, van welke we de naam niet mogen kennen! Gisteren nog in VRT NWS: patiënt vraagt dat bedrijf zich zo snel mogelijk kenbaar maakt. 

vizier  speakers corner over gentse feesten

Emile Braunplein Stadshal – ‘Speakers Corner’ op zondag. Niet letterlijk onder – in Stadscafé en restaurant  ’t Belfort aan de voet van The Green –  maar naast de Stadshal, vergaderden dit keer sprekers ofte speakers. In een deftige tent, afgewerkt veel hout en glas. Ze bogen zich over de vraag: “hoe moet het nu verder met de Gentse Feesten?” Niet dat ze van plan waren om die af te schaffen… Er is wél een probleem en dat verwoorden wij als volgt…

Het grote probleem met de Gentse Feesten – en dit is al langer dan vandaag aan de orde – is dat u, beste publiek, niet genoeg drinkt! Of u drinkt te veel op voorhand thuis. Of u drinkt teveel blikken uit de nachtwinkels. De opbrengst van de toog van de pleinorganisatoren in de diverse feestenzones is flink geslonken… 

Emile Braunplein – ‘Speakers Corner’

Maar u bent niet de enige schuldige. Ook draagt de Stad een steentje bij door de openbare aanbesteding van de eetkramen, waardoor de pleinorganisatoren geen warm eten meer mogen verkopen.  En dit heeft gevolgen. Weinig geld betekent minder kwalitatieve programmatie! Hoe los je dit op? De zones betalend maken? Wat is aanvaardbaar om het karakter van de Gentse Feesten niet naar de filistijnen te helpen? Er zijn geen voorstanders van “betalend”. Meer subsidies vragen aan de Stad? Het blijft een open vraag tot er iemand de lamp van Aladdin heeft zien branden in de Kuip. En die lamp brandt voorlopig enkel in de Capitole. Lees ook op deze blog: De Gentse Feesten terug in de tijd: bier met emmers

FEEST & MUZIEK ♦ Vrijdagmarkt  ♦ Korenmarkt ♦ Emile Braunplein  ♦ Walpoortstraat ♦ Hoogpoort ♦ Woodrow Wilsonplein ♦  Jacob van Arteveldestraat ♦ Westergemstraat ♦ Pierkespark ♦ Zwijnaarde

Vrijdagmarkt – ‘SOLO’, zijnde: ‘Shot Oud Leden Orkest‘, ging met blaas- en tokkelinstrumenten te keer op zondag. Ze namen tegen het gebruik in, niet plaats op het gelegenheidspodium, maar ernaast. We hadden hen al opgemerkt op zaterdag: aan Het sint-Baafsplein. Hoorden we daar geen Hollands accent?

 

Korenmarkt – Emile Braunplein – Het dubbel foodfestival ‘Gent Smaakt’ en ‘Barrio Cantina’ liep tijdens het voorbije lange weekend als een trein. 

Walpoortstraat – Een snapshot van Braderie Publique, dat weer voor gevulde winkels en gevulde gratis bussen en trams zorgde in de stad afgelopen weekend. 

Walpoortstraat

Hoogpoort – Op de hoek met de straat en de Groentenmarkt werd gestreken en geblazen om ‘de concurrentie’ weg te houden. Een roedel doedelzakspelers kondigde immers al in de verte, met veel bombarie en getjerp haar komst aan.

Hoogpoort – hoek Groentenmarkt – muzikanten

Haspelstraat, Pierkespark – ‘Iedereen feest’ bij Fixatief – ‘artistieke broedplaats voor woord en beeld’ – onderdeel van Bij’ De Vieze Gasten. Hun motto werd intussen ‘Iedereen feestte’, want dit schitterende initiatief vond plaats op vorige zaterdag. De foto’s zijn van Erik Duinslaeger, hier gebracht met permissie van Fixatief

 

Woodrow Wilsonplein, de Zuid Ook bij het winkelcentrum waren blazers aan het werk om klanten te animeren. Eentje stond daar met een grote hoempapa.

Woodrow Wilsonpleinde Zuid – Winkelcentrum – muzikanten – braderie

Jacob van Arteveldestraat, Gentbrugge – Elk straatje zijn rommelmarkt. Zo waren er een paar afgelopen weekend: in de Westergemstraat in Wondelgem, in de Korhoenstraat nabij de Kaarderijstraat, in Gentbrugge-Noord… En ja, als je straat naar een historisch persoon werd genoemd, moet je er zeker ook eentje hebben! Ook al komt er nauwelijks een kat.

Jacob van Arteveldestraat – Gentbrugge – rommelmarkt zaterdag

Westergemstraat – Wondelgem – pic Anna Debruyne

Citadelpark –Citadelic Improvisation & Jazz Festival‘. Eric Vermeulen en Ben Sluijs openden dit jazz festival op woensdagnamiddag in een – volgens het programmaboekje – “wereld van gestileerde melancholie, intimiteit en gracieuze klasse.”

Dorpstraat, Zwijnaarde – Tijdens de Zwijntjeskermis werd niet enkel het zwijntje, maar ook een pak artiesten van stal gehaald en onder het dak van de kiosk gezet. In deze vierdaagse parade van Vlaamse artiesten passeerde heel wat van het kruim van de showbizz de revue. De foto’s zijn van de hand van Jan Vens, met permissie van de auteur.  

curieus ♦ Schepenhuisstraat ♦ Koningin Maria-Hendrikaplein ♦ Zwijnaardsesteenweg

Schepenhuisstraat – Tussen Hoogpoort en Onderstraat ligt de ‘DreamCATchers Shop‘. Hier kan je terecht, niet om naar het vogeltje, maar om naar het katje te kijken. Knuffelen mag ook, tegen betaling, want je moet lidgeld betalen. Dit oud vrouwtje kijkt in elk geval al reikhalzend uit naar een bezoek . Die plek heeft niets van doen voor mannen die katjes in het donker willen knijpen. Het is daar ’s avonds dicht.

Schepenhuisstraat – DreamCATchers Shop

Miriam Makebaplein, Krook – De stadsbibliotheek, meer bepaald de leeszaal op de derde verdieping, is overbevolkt met studerende studenten. Het is blokseizoen! Het is inderdaad waar dat studenten meer en meer in groep studeren. Ook in kunstencentrum Vooruit is het dezer dagen soms uitkijken naar een plaatsje bij het raam dat niet bezet is door “de brains van morgen”.

Miriam Makebaplein – Krook – De stadsbibliotheek

Koningin Maria-Hendrikaplein, Gent-Sint-Pietersstation – Zouden we het heerschap in wit habijt die met volle christelijke toewijding de uurtabellen van de treinen bestudeert, een “witte pater” mogen noemen? Een zwarte of bruine is het alleszins niet. Met onze beperkte kennis van de gewijde geschiedenis en de habitudes van de gewijden zelf, vermoeden we dat deze pater iets met de missies kan te maken hebben? Mochten die nog bestaan. Misschien in Congo nog?

Koningin Maria Hendrikaplein – Gent-Sint-Pieters – witte pater

Zwijnaardsesteenweg – Gevelraam als etalage… Hier woont alleszins een Buffalosupporter…

Zwijnaardsesteenweg – Gevelraam als etalage… Buffalosupporter

wat men zegt ♦ Het Patershol

Het Patershol? “Hol”? Toen het klooster ging uitbreiden, moest het de Plotersgracht door haar nieuwe muren laten lopen om die sloot – een aftakking van de Lieve – niet te stremmen of te moeten dempen. Verder was er niet voldoende ruimte in de wijk om bij te bouwen en de sloot te laten voor wat ze was. Een uitbreiding kon niet anders dan door de sloot in te kapselen. De Plotersgracht was anderzijds van groot belang voor de wijk. In een muur van het klooster plaatsten de monniken daarom een poort waar de wijkbewoners hun water konden ophalen in een ruimte binnen de kloostermuren, alsof ze in een hol van het klooster stonden.. Opgetekend door Marcel Vanderhaeghen, facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘. Lees ook op deze blog: het dossier over Het Patershol

Plotersgracht – Amadeus

BIJZONDER PATRIMONIUM  Hoveniersstraat ♦ Oude Brusselseweg

Hoveniersstraat, LedebergOp de hoek met de Edmond Van Hoorebekestraat staat nog een oud café.  Grappig is dat een onverlaat de straatnaam heeft omgebouwd tot: ‘An Hoorebekstraat’. Een stil protest tegen het tekort aan straatnamen die genoemd zijn naar vrouwen?

Hoveniersstraat, Ledeberg – hoek Edmond Van Hoorebekestraat of ‘An van Hoorebekestraat’

Oude Brusselseweg, Gentbrugge Zicht op Bernheimlaan. Erachter ligt het Park de Pélichy met haar vijver. Het gelijknamige kasteel is een van de weinige die er in deze gemeente zijn overgebleven. Ooit waren er daar meer dan twintig.

Bernheimlaan, Gentbrugge – kasteel bij Park Parc de Pélichy – zijstraat Oude Brusselseweg

STADSBLOGEén van de vele lezers die reageerden op ons verhaal ‘Kozakken bezorgden Gentenaars bange maanden‘ voegde er aan toe op de facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als…‘: “de Van den Heckestraat in Ledeberg draagt de naam van de politicus in wiens huis op de Kouter Peetje Kozak verbleef.” Bedankt, Robert Declerck! En van de beheerder van de facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: VD William Klein weetje, destijds zij men tegen stoute kinderen dat ze hem of haar bij “Peetse Kozak” gingen steken daar waren ze banger van dan van zwarte Piet. Inderdaad, William!

Volgende editie – 11

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT