GENTSE ZOMER 2018 – See you later alligator

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Gentse Zomer 2018 – 9 – See you later alligator – tekening Geert Clarisse

GENTSE ZOMER 2018 – 29 mei 2018 In deze editie: Redders, Nora Girl, Aloïs Verreecken, Feest Fernand, Yan Gevuld, Bommelfeest, Villa De Groote, Zakman, Zakvrouw, Coté Jardin, pop-up Lidl, meer  

Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 9

Terug naar hoofdpagina

VOLK – Ze heeft wel allure, die Nora Monsecour uit Heusden. De 26-jarige Gentse regisseur Lukas Dhont kaapte met zijn film ‘Girl’ de Camera d’Or weg tijdens het filmfestival van Cannes. De thematiek: een ballerina met transgenderverzuchtingen, vertolkt door de 22-jarige Nora. Bovendien is de film haar waar gebeurde verhaal. De film opent Film Fest Gent in oktober.

Terug naar hoofdpagina

Ferdinand Lousbergskaai – De rommelmarkt en het kinderfeestprogramma heette kortweg ‘Feest Fernand‘. Het was een kleine rommelmarkt, tussen de Puinstraat en het Astridpark, met vooral speelgoed. De bar ‘Yugen Kombucha‘ zorgde voor het muzikale avondprogramma. Kombucha is ‘onsterfelijkheidsthee’ uit China. Yugen betekent vrij vertaald: “boven des menschen’s petje”.

Hopelijk slaat dit niet op de rekening.

Terug naar hoofdpagina

Bommelstraat – Vlierstraat – Op zaterdag was het Bommelfeest bij de freinetschool De Boomgaard en in de aanpalende straten. Niet groot, niet spectaculair, die rommelmarkt. Maar wel in de aanwezigheid van een buurtbewoonster die een indrukwekkende privé-jet voor Barbiepoppen aanbood.

Terug naar hoofdpagina

Graaf van Vlaanderenplein – Ferdinand LousbergskaaiDe Startersfabriek verhuist vanaf 1 juni tijdelijk naar Villa De Groote aan de Ferdinand Lousbergskaai. Daar zat voorheen ook de Groendienst van de stad. Na WOII was het een politiebureau. Het Astridpark is de voormalige villatuin van deze herenwoning in empirestijl uit 1793.

Terug naar hoofdpagina

Godshuizenlaan – Tijdens ‘Coté Jardin‘, een muzikale picknick aan Muziekcentrum De Bijloke, werd tegelijk het startschot gegeven voor de heraanleg van de groenzones in dit historisch kader. Het Bijlokeveld, de Abdijboomgaard met een oude appelvariëteit…

Terug naar hoofdpagina

Vlaanderenstraat – In het imposante gebouw op de hoek met de Zuidstationstraat opende vorige week Straffe Kost, een pop-up restaurant van Lidl
Het blijft een maand lang open. Het is in de eerste plaats gericht op studenten tijdens de blok en de examens, maar om een mondje meer van een niet-student wordt niet gemaald. Het gebouw stond een jaar leeg en was lang omzwachteld met zeilen, nadat café-restaurant Black Horse er de deuren sloot.

Terug naar hoofdpagina

Kleine Kerkstraat – Doorgangstraat – Hoefijzerstraat, Ledeberg – Op zondag stonden ze er weer met hun kleine en grotere tweedehandse kostbaarheden op hun rommelmarkt: de buurtbewoners achter het Ledebergplein. Hoe klein ook – enkele straatjes – je stootte er op een verrassing: een collectie Chinese vazen om “u” tegen te zeggen.

Terug naar hoofdpagina

VOLK – ‘Geviezeerd‘ is de titel van een goednieuwskrant over de Brugse Poort. Uitgelicht: “Een bijna-ongeluk ter hoogte van de bermverzakking aan de Leiekaai: een auto zakte er haast in het water.” Of nog: “Kaasalarm!”

Terug naar hoofdpagina

Nieuwe Wandeling – Tussen de Nieuwe Wandeling en Leieboord, in het park van de Groene Vallei, werd op zaterdag een gelijknamig feest en een rommelmarkt gehouden, onder idyllisch, door het lover gebroken zonlicht, wat een Zuid-Frans sfeertje opleverde te midden van het gevarieerde koopwarenaanbod.
Lees ook op deze blog: Groene Valleifeesten 2018

Terug naar hoofdpagina

Sint-PietersnieuwstraatCamposaz is een tijdelijk collectief van ontwerpers. Ze kampeerden midden mei in DOK om er een houten installatie in elkaar te draaien, waar je ook nog op en aan kan zitten, om ze daarna neer te poten in de Vooruit.

Terug naar hoofdpagina

Gent-rand/ Laarne – Caroline Stoffels en Hilde Nobels organiseerden voor de derde keer de ‘Dag van de Buren‘. Ook al zijn er ingrijpende wegenwerken aan de gang in de straat, toch tekenden een honderdtal buren present voor een gezellige babbel – pic newslocker.com

Gent in 1968Vijftig jaar geleden. 1968 was niet enkel het jaar van de studentenrevolte, ook stond harttransplantatie in dikke letters in de krantenkoppen. In Gent verwierf men een wereldprimeur op het vlak van longtransplantatieUgentMemorie:   “In november 1968 haalt het Gentse transplantatieteam de wereldpers. Het team van Fritz Derom is er in geslaagd de eerste longtransplantatie uit te voeren met een langdurige overleving. Patiënt Aloïs Vereecken overlijdt tien maanden na de operatie als gevolg van chronische afstotingsverschijnselen, maar in 1968 is dat toch een spectaculair resultaat. De dienst Heelkunde van de Gentse faculteit Geneeskunde is er in amper een decennium in geslaagd tot de wereldtop te horen wat transplantaties betreft. Behalve longtransplantaties vinden er in de jaren 1960 ook niertransplantaties, levertransplantaties en een strottenhoofdtransplantatie plaats.”

Terug naar hoofdpagina

STADStripverhaal ‘De Rechtvaardige Rechters’. Rechters in een geheim genootschap plannen een coup en willen daarbij het historische graafschap Vlaanderen herstellen. Ze zijn het niet eens met het politieke beleid aangaande asielzoekers. Ze zaaien terreur. De rechters zijn in het bezit van het beroemde paneel. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk in Gent af. De auteur van de strip noemt zich Yan Gevuld. Het verhaal kwam tot stand in 2011 in Wetteren, dankzij een aantal sponsors. Je moest vooraf intekenen om een exemplaar te bemachtigen, maar misschien is de strip nog te vinden in de bibliotheek van Wetteren?
Lees ook op deze blog: Rechtvaardige Rechtes in Orval?
Lees ook in het Archief 2015 van deze blog: Ze waren virtueel in Gent, jouw striphelden

Terug naar hoofdpagina

OverpoortstraatZakman resideert al geruime tijd weer op zijn oude stek: de studentenbuurt. Zat hij tijdens de prille lente aan de schuifdeuren van de Ugent-bibliotheek aan de Sint-Hubertusstraat, dan verlegde hij zich – letterlijk en figuurlijk – op gegeven ogenblik naar de hoofdzetel: bovenaan de trappenhal van de UFO. Toen het daar te druk werd, keerde hij op zijn stappen terug. Na een kort verblijf aan de poort van de Sint-Pieterskerk, trok hij dan weer naar de Overpoortstraat, waar we hem zittend slapende vonden ter hoogte van de leveranciersingang van Albert Heijn – die overigens nog steeds niet uit de Overpoorstraat vertrokken is.
Lees ook in het Archief 2015 van deze blog: ‘Zakman’, onze eigenste Gentse “vluchteling”
Lees ook in het Archief 2015 van deze blog: Weg uit “het gat van de Overpoort”

Terug naar hoofdpagina

Maria-Hendrikaplein – We berichtten er al eerder over. Een zakvrouw beweegt zich al geruime tijd tussen het station van Gent-Sint-Pieters en een bushalte aan de Zuid. We merkten ze voor het eerst op in de stationshal in 2016.
Lees ook in deze ‘Gentse Zomer’ editie
van onze blog over de zakvrouw.

Terug naar hoofdpagina

Jan Delvinlaan – Hij stond langs de Zeeschelde gelijk al klaar om het ruime sop te kiezen zodra de eigenaars uit gefeest waren op de Scheldeoordfeesten twee zaterdagen geleden: de VW t3 camper Westfalia.
Lees ook op deze blog: Rommelmarkt en feest aan de Wolterslaan

Terug naar hoofdpagina

Land van Waaslaan – De VW t3 camper werd gebouwd tussen 1979 en 1990. Hij stond er al een maandje te zonnen in de straat, meldde een bewoner op facebook… Nu is de camper met de noorderzon vertrokken, of zou het naar de zuiderse zon zijn?

Terug naar hoofdpagina

Blaarmeersen – Pootjebaden in het ruime sop kan weer onder bewaking op woensdag en tijdens de weekends. Het hangt wel af van het weer of de redders present zijn.

Neem uit voorzorg alvast jouw geprefereerde zwemband mee. De illustratie komt uit de ‘Tekendagblog’ van Geert Clarisse

Terug naar hoofdpagina

Willem Blanckestraat, Ledeberg – Over dit kleine huisje geeft Inventaris Onroerend Erfgoed geen informatie. Willem Blanke leefde in de tweede helft van de 19e eeuw en het eerste kwart van de 20e. Hij was schepen.

Terug naar hoofdpagina

Tentoonstellingslaan – Dat de VW kever legendarisch is, hoeft geen betoog. Hij werd in vele versies gemaakt. Dit model moet voor het eerst over de kasseien van eind 1960-begin 1970 gehotst hebben.

 F.D.

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT