GENTSE ZOMER 2017 – “Zwaarbehaarde koningin…”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Klik naar vorige editie
Klik naar de vorige editie

GENTSE ZOMER – 14 april 2017 – Los van de klassieke zondagse “nieuwe koopwaar markten” waren er die zondag nog de “4xB markten”: Boeken, Bloemen, Bio en Brol… En meer, zoals bv.: een nieuwe strip over De Pierkes, en een liedje over de goede tijd uit de Brugse Poort!

Terug naar hoofdpagina

AjuinleiFrans van Ryhovelaan

Scenarist Paul Beké - Pierkesboek
Ajuinlei – scenarist Paul Beké – Strip De Pierkes
De Pierkes - Kinderkankerfonds - klik op pic om uit te vergroten
De Pierkes – Kinderkankerfonds
 Ajuinlei - boekenmarkt
Ajuinlei – Boekenmarkt

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

AjuinleiFrans van Ryhovelaan – Afgezien van het feit dat de Boekenmarkt is uitgebreid met de Predikherenlei, was aldaar nog – onderbelicht – nieuws onder de zon. Co-scenarist Paul Beké bracht, in persona, de nieuwe strip ‘De Pierkes’ aan de man – ook aan de vrouw overigens. De opbrengst gaat naar het Kinderkankerfonds.  Een tweede strip over die held van het Gentse poppenspel volgt de eerste op, die dateert van een aantal jaren geleden. Het initiatief voor het stripboek komt van de uitbater van Stripwinkel Pierke aan de Frans van Ryhovelaan. Tal van tekenaars en scenaristen verleenden hun medewerking.

Terug naar hoofdpagina

Kouter

Kouter - Bloemenmarkt
Kouter – Bloemenmarkt
Bloemen, geen bijen
Bloemen, geen bijen

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Kouter – Ook de Bloemenmarkt heeft niet te lijden onder de gewijzigde verkeersomstandigheden. Alleen maakten we de bedenking: waar een bloem is moet een bij zijn – het gedicht ‘Verbijsterende Bijen‘ van Gentenaar Johan de Boose in gedachten. Over de bijenkoningin: “Hoor het lied van de vliesvleugele, nectarminnende, zwaarbehaarde koningin in haar kasteel van was…” 

Terug naar hoofdpagina

Schaliestraat

Schaliestraat - vanuit Elyzeese Velden
Schaliestraat – vanuit Elyzeese Velden
Brolmarkt - Schaliestraat
Brolmarkt – Schaliestraat

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Schaliestraat – Tussen de Gebroeders De Smetstraat en de Elyzeese Velden hielden de buurtbewoners een rommelmarkt ofte brolmarkt. Hiermee luidden ze het openluchtseizoen voor rommelmarkten in. Tijdens de koude periode verstopt men die namelijk in garages. Het aanbod aan de Schaliestraat was helaas niet altijd even ‘brocanterig’. Uit in Gent meldt waar de volgende rommel-markten plaats vinden.

Terug naar hoofdpagina

Maria Hendrikaplein

Maria Hendrikaplein - Biomarkt
Maria Hendrikaplein – Biomarkt
Maria Hendrikaplein
Maria Hendrikaplein

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Maria Hendrikaplein – Dan was er ook nog de Biomarkt. Aan het station bleek die op zondag maar magertjes. Niet qua kwaliteit van het aangebodene, maar omwille van het geringe aantal marktkramers. Ze waren op één hand te tellen, die ‘Vrienden van de biomarkt‘. Omwille van de paasvakantie?

Terug naar hoofdpagina

Wielewaalstraat, Brugse Poort

Wielewaalstraat - "Goede oude tijd van toens"
Wielewaalstraat – “Den goeie tijd van toens”

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Wielewaalstraat, Brugse Poort – In een filmpje uit 1958 zingt ene Linda De Vlieger over den goeien tijd van toens. Onder meer over de gezondere groenten toen, en ze zingt er ook bij waarom. “…en goten zij op uldere grond, geen compost maar echte stront.” Een doordenkertje: zijn biomarkten een vooruitgang, omwille van de achteruitgang?

Terug naar hoofdpagina

Scheldekant, Destelbergen

Scheldekant Destelbergen - pic Eric De Bruyne - facebookgroep 'da és mijn gent'
Scheldekant Destelbergen – pic Eric De Bruyne – facebookgroep ‘da és mijn gent’
Schelde richting Gentbrugge en Destelbergen
Schelde richting Gentbrugge en Destelbergen

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Scheldekant, Destelbergen – In het Schippershuis‘ ofte het Schippershuizeken ligt tussen Gentbrugge en Destelbergen, aan de oever van de Zeeschelde. Het is een heel merkwaardig cafeetje, ooit legendarisch voor haar spaghetti en pannenkoeken. Je kan er echter tegenwoordig niet meer eten. Het is enkel nog een café.

Terug naar hoofdpagina

Korenmarkt

Korenmarkt - Sint-Niklaaskerk - vanuit rad - Roue de Paris
Korenmarkt – Sint-Niklaaskerk – vanuit rad – Roue de Paris
Sint-Niklaaskerk - Petrus - Sint-Pieter
Sint-Niklaaskerk – Petrus – Sint-Pieter

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Korenmarkt – Quiz-vraag waarom staat er zo’n monumentaal beeld van de apostel Petrus in de Sint-Niklaaskerk? Antwoord: Omdat het de kloosterlingen van de Sint-Pietersabdij waren die de Sint-Niklaaskerk hebben laten bouwen (in de 13e eeuw). De kerk werd enkel symbolisch opgedragen aan Nicolaas van Myra, patroonheilige van schippers, bakkers en handelaars. Ze stond daar immers in het hart van de toenmalige Gentse commerce, bij Graslei en Korenlei. Een beeld van Sinterklaas staat boven het altaar. (Lees ook op deze blog: Wat je moet weten over Gentse monumenten)

Terug naar hoofdpagina

E3-plein, Ledeberg

AVS

August Van Lokerenstraat - hoek Ledebergplein - Ledeberg
Buurt Ledebergplein

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

E3-plein, LedebergEen filmopname van productiehuis Geronimo over de brandweer zette Ledeberg in rep en roer, omdat vele inwoners dachten dat wat ze zagen ‘non fiction’ – ’t is te zeggen: écht – was. De film komt in het verlengde van ‘Helden van Hier’.

Terug naar hoofdpagina

Langesteenstraat

Lange Steenstraat 8 in 1976 - pic inventaris.onroerenderfgoed.be
Lange Steenstraat 8 in 1976 – pic inventaris.onroerenderfgoed.be
Lange Steenstraat 8
Lange Steenstraat 8

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Langesteenstraat – Wie herinnert zich nog het huis waar ooit kooklessen en naailessen gegeven werden? Het huis stamt uit de 16de eeuw. Het werd volledig opgetrokken uit Balegemse zandsteen, een kalkhoudende zandsteen, die werd gewonnen in de betreffende deelgemeente van Oosterzele. Volgens sommige bronnen zou de Lange Steenstraat haar naam te danken hebben aan het feit dat ze naar het stenen kasteel, het Gravensteen leidt. Steendam zou dan weer zo genoemd worden omdat het (één van) de eerste straten geweest zijn die met steen verhard werd.

Terug naar hoofdpagina

Sint-Vincentiusplein – Groenebriel

Sint-Vincentiusplein
Sint-Vincentiusplein
Groenebriel - bij Fratersplein
Groenebriel – bij Fratersplein

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Sint-Vincentiusplein – Groenebriel – Nog altijd zijn er meer dan honderd woningen die – door Luminus aan de Ham, het vroegere EGW – rechtstreeks voorzien worden van warmte door middel van een buizensysteem. Dit heet stadsverwarming. Veel hoor je daar niet meer over. Sinds 1958 wordt dit verwarmingssysteem gebruikt in de sociale woningblokken opzij van de Groenebriel. Een gedenkteken tegen één van de gevels aan het Sint-Vincentiusplein getuigt nog van de inhuldigingsplechtigheid.

Terug naar hoofdpagina

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg

Antwerpsesteenweg - Sint-Amandsberg - belle epoque huizen
Antwerpsesteenweg – Sint-Amandsberg – belle epoque huizen
Belle époque huizen
Belle époque huizen
◊◊◊

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Ook in het donker herkennen we twee merkwaardige belle époque huizen, van dewelke. inventaris.onroerenderfgoed.be stelt dat het ene van 1910 en het andere van 1909 dateert. Beide werden ontworpen door architect Joannes Alphonsius Rooms, ingeweken Kemzekenaar, inwoner van Sint-Amandsberg. De huizen bezitten een merkwaardige zeszijdige erker, waaronder elk een moraliserende boodschap prijkt: enerzijds ‘Arbeid Adelt‘ en anderzijds ‘Kunst Veredelt‘. F.D.


Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT