GENTSE WINTER 2018-2019 – Zilverpapier voor arme Belgen

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Naar Artikeloverzicht – GENTSE WINTER in 2018-2019                    Nr. 06 – Huidige editie

GENTSE WINTER 2018-2019 – 06 december 2018 – In deze editie: reuzen-miniatuur-stalleke, Winterfeesten, incidentje in bib, hommage aan “redders”  morsen met andermans geld, tram 1: “Where is the market place?“, nagel aan doodskist, zilverpapier voor arme Belgen, en meer.

Deze rubriek is, net als zijn voorganger Gentse Zomer, een kroniek van kleine verhalen 

Vorige editie

Sint-Baafsplein – Het kerststalleke staat weer in de kathedraal! ‘Kerstdiorama‘ heet het officieel, wat zo veel betekent als ‘kijkkast’. Meer dan 200 personenfiguurtjes en meer dan 250 dierenfiguurtjes staan in een miniatuurversie van het geboortedorp van Jezus Christus. Het volledige kerstverhaal zit verweven in genummerde scènes.

VOLK – Er werd al veel onzin verkocht over Zwarte Piet. Blijkbaar ‘gunt’ een mysterieuze politiek-correcte kracht in deze maatschappij niet dat die figuur uit de kolonie stamt. Niemand kan ontkennen dat er een kolonie was. En ja, Belgen gedroegen zich daar superieur, maar ook hulpvaardig. Zelfs thuis, op de schoolbanken, werden kinderen verplicht om de zilverkleurige chocoladewikkels in te leveren ten voordele van de ‘missies’. Zo ook scribent. Al vanaf negenjarige leeftijd. Als ik dan een Congolees op tv zie die hier rijk geworden is – pakweg Romelu Lukaku – vraag ik mij af wanneer hij voor mij zilverpapier zal sparen? Het Zilverfonds!? 🙂 Maar neen, De Rode Duivel moet zelfs geen volle pot sociale zekerheid betalen…

Mandje Zilverfonds niet gevuld door Rode Duivel(s)

In tegenstelling tot wijzelf toentertijd, sparen Congelese Rode Duivels geen zilverpapier voor arme Belgen. Lees een andere ‘correctie’ op het politiek-correcte denken over Sint & Piet in de vorige rubriek

STAD – De voorbereidingen voor de Winterfeesten beginnen het geheel her en der vorm te geven. Bekijk sneak shots van: het Sint-Veerleplein, de Korenmarkt, het Emile Braunplein en het Sint-Baafsplein.

Miriam Makebaplein, Krook –  Was gisteren ongewild getuige van een incidentje in de stadsbibliotheek. Er zijn daar nu veel blokkende studenten. Security had de politie geroepen om een dispuut te beëindigen. Twee juffers – black & white – hadden het aan de stok gehad met de Security en hielden niet op te discuteren – ook niet met de opgeroepen politieagenten – toevallig: black & white. Ze stonden met zijn zessen tegen een boekenrek met non-fictie. Ik zat er vijf meter vandaan een computer te raadplegen.
Ik schrok van de mondigheid van de jonkies. Flagrant in fout – inzake weerspannigheid tegen Security – en toch maar blijven kijven en zeuren, en haast uitdagen. Toen de black cop het overnam van de white cop, beval hij dat ze het gebouw moesten verlaten en niet meer welkom waren. Toch bleven die jonkies door malen. Toen ze uiteindelijk bij de liftdeur stonden, kookte de sfeer bijna over. White cop zei tegen white jonkie dat ze zo arrogant niet moest kijken. Daarop antwoordde die: “dat doet gij ook zè!” Toen zei black cop dat het nu genoeg was of dat de jonkies die nacht “bij ons” zouden mogen slapen… Geschrokken? Ja, want “in onzen tijd” was de Arm der Wet veel minder tolerant!

Krook – Blokkende studenten LOL
Miriam Makebaplein – De Arm der Wet…
Super cops

Sint-Baafsplein – Samen met talrijke andere kunstwerken had het Lam Gods haast haar einde gekend in een Oostenrijkse zoutmijn in de bergen. Zoals bekend, liet de Führer kunst roven met de bedoeling om later een supermuseum op  te richten in zijn geboortestad.  Aan het eind van WO II raakten die kunstwerken haast vernield. Een Oostenrijks kunstenaar brengt in de kathedraal hommage aan de ‘redders’ van de kunst: een aantal arbeiders uit de zoutmijn. Ze ‘ontmijnden’ – tegen het eind van de oorlog – aangebrachte explosieven waardoor de kunstcollectie samen met Het Derde Rijk zou verschwunden zijn.

Sint-Baafsplein – Kathedraal
Sint-Baafskathedraal – expo Lam Gods WOII

VOLK – Morsen met andermans geld. Het kan. Of althans: het kon. We werden er nog eens aan herinnerd, dankzij de ‘4 tv-reportage’ op dinsdag over Jean-Pierre Van Rossem. Hij hield “overschotjes” over op te plaatsen beleggingen voor klanten, van telkens een kleine tien miljoen BEF – €250.000. Die vond hij dan later terug in één of andere valies… Jean-Pierre startte in Gent als studiebegeleider – kantoortje dat een jaar of twee geleden kortstondig weer opdook in de Sint-Pietersnieuwstraat. Ander voorbeeld. Kort na de oprichting van Optima, leende de baas fors uit het startkapitaal van de bank om er een yacht mee te kopen. Toegegeven, Jean-Pierre heeft een Robin Hood-gehalte. De tweede bezat de degelijkheid en het doorzettingsvermogen van een Getuige van Jehova.

Jean-Pierre Van Rossem
Jean-Pierre en echtgenote – pic krimineel.com

Kraanlei – Zuivelbrug – Ondanks het frisse weer had iemand de deur opengelaten op de Kraanlei. En even verderop, aan de Zuivelbrug bij de Meerseniersstraat, had iemand de kraan laten lopen. In het eerste geval betrof het zo’n KASK-box waar je, in dit geval, een ouderwets filmpje te zien kreeg, waar sigaretten roken onmisbaar leek voor het script. In het andere geval was ergens een waterlek in de waterafvoer van het hoekhuis bij de Leie. Zuiver water? Zuivelwater?

Niet ‘Smuur op de Laaie‘, maar gewoon: smoke & the water

STAD – Terwijl langzaam een gebouw in de vorm van een diamant aan het Sint-Pietersstation verschijnt – ondanks het eerdere protest van de buurtbewoners – verscheen ook Dagwinkel Dana. Twee uitersten, daar houden we van.
Waar we niet van houden, is om voortdurend aan toeristen uit te leggen dat ze tram 1 (Wondelgem, Evergem) moeten nemen om zich naar de Korenmarkt te verplaatsen. Een groot informatiebord bij de uitgang van het station zou wonderen doen. Idem dito voor de toerist die met geluk uitstapt aan de Sint-Niklaasstraat. Where is the market place? Je ziet enkel de Sint-Niklaaskerk. Een bord met een pijl naar links echter…

Koningin Fabiolalaan – dagwinkel Dana

Francisco Ferrerlaan – Eenmaal voorbij de Korenmarkt rijdt tram 1 ook nog het psychiatrisch instituut Dr. Guislain voorbij. Daar stopt de tram in een smalle koker, waar je als reiziger ook niet goed weet waar je terecht gekomen bent. En wie bij Dr. Guislain moet zijn, en het kompas al verloren heeft, lijkt het tramperron tussen de muren een dood punt. Bijgevoegd bord dat verwijst naar de ingang van het instituut zou de verwarde reiziger op weg kunnen helpen…

Tramhalte – Naar de ingang van Dr. Guislain LOL

Jan Breydelstraat – Het Design Museum heet ook Hotel De Coninck. Het is één van de 18e eeuws stadspaleizen, zoals we er een aantal besproken hebben in ons gelijknamig dossier. Het is van 1755. Praal stond toen centraal. De tekening is van Gaston De Smet.

Jan Breydelstraat – Hotel De Coninck – Design Museum

Gaston De Smet publiceerde een tekenboek over Gentse monumenten bij Snoeck-Ducaju in 1988. Tijdens een reis realiseerde hij zich plots dat hij naarstig buitenlandse monumenten zat te tekenen, terwijl in zijn thuisstad de tekenobjecten voor het grijpen lagen en hij daar, tot op dat moment, nog niets mee had gedaan.

ENTREPRENEUR – De Engelse meesterknecht en ‘daglooner snijder James Williams werd ontslagen bij NV Ferdinand Lousbergs. De firma weigerde een ontslagvergoeding te betalen “daar eischer in dronken toestand op het werk bevonden is geweest“. Hij zou herhaaldelijk dronken aan het werk zijn geweest. Uiteindelijk moet Lousbergs een “waanzinnig” bedrag betalen. Meesterknechten waren scharnierfiguren. Stel dat de man door zijn kaderfunctie recht had op het dubbele loon van een gewone arbeider, dan ontving hij een gouden handdruk van 2 jaar loon! Dit was de grote uitzondering voor die tijd: 120 jaar geleden! We zouden hier kunnen besluiten dat het ontslaan van een meestergast “een nagel aan uw doodskist” was. Williams werd wel verdedigd door niemand minder dan de vice-consul van Engeland in Gent. Uit: Brood & Rozen, een uitgave van Amsab-IsgLees op deze blog: Ferdinand Lousbergs

Spotprent over meestergasten – pic Amsab-Isg vzw
Campo Santo: graf Ferdinand Lousbergs

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT