GENTSE WINTER 2018-2019 – “Gent in dooi”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Artikeloverzicht Gentse Winter                                                         Nr 11 Huidige editie

.GENTSE WINTER 2018-2019 – 10 januari 2019 – “Gent in dooi” is een beroemd werk van kunstschilder Albert Baertsoen. Hij schilderde de brug aan de Verlorenkost. Ontdek veel meer klein nieuws in deze editie, zoals bv.: “het stinkt aan de Nieuwewandeling”.

Gildestraat, zijstraat Sint-Jacobsnieuwstraat – pic Flick’r

Gildestraat – Op de fotosite Flickr vonden we een boeketje oude Gentse straten, gepost door het Industriemuseum, toen nog MIAT genoemd. Het is best de moeite waard om daar eens in te bladeren. Op de foto: Villa des Roses, een café in de Gildestraat in de beginjaren 1980. In dat café schreef toenmalig officieus stadsdichter Coenraad De Waele in 2013 één van zijn talrijke columns over Gent in Het NieuwsbladVandaag is dit een woonhuis.

Jozef II-straat – Jungle Shop – jaren 1980 – pic Flick’r

Jozef II-straat – Nog eentje om het af te leren. In de jaren 1980 zat aan de Jozef II-straat, daar waar ze uitmondt in de Wondelgemstraat, de ‘Jungle Shop‘, een dierenspeciaalzaak waar je toen levende exotische beesten kon kopen, wat vandaag allang niet meer mag. Vandaag zit daar Pitta Rabot.

Pitta Rabot

Nieuwewandeling – gevangenis (foto genomen afgelopen zomer, tijdens rommelmarkt)

Nieuwewandeling – Je moet tegenwoordig niet meer zelf op bezoek naar de gevangenis – of erger: gevangen gezet worden – om te weten hoe het er binnen de muren aan toe gaat. Op de website Port to hell-o – Verhalen vanachter de tralies kom je een en ander te weten. Een recente bijdrage luidt: ‘Het stinkt in de Gentse Nieuwewandeling‘. Een gedetineerde schrijft dat een staking in de gevangenis in december tot gevolg had dat het overal rook naar zure zweetgeur, gezien niet mocht gedoucht worden. Je kan er nog van die opbeurende verhalen lezen, bv. over ophanging, ontmenselijking, een studie over lijken…

Burgstraat – Destijds hadden de Paters Ongeschoeide Karmelieten een ‘levende Kerststal‘ bij de kloosterkerk. We vermoeden: eind de jaren ’90… Wat er ‘leefde’ waren de schapen. Ze bleven dag en nacht in het gezelschap van de beelden van het goddelijk gezin en hun entourage. Die schapen waren op een mooie ochtend ineens verdwenen. Niemand weet waarheen of door wie die dieren werden ontvoerd.

Burgstraat Ongeschoeide Karmelieten – pic Visit Gent

pic VRT NWS

Sint-BaafslpleinHet lam in de triptiek Het Lam Gods uit 1432 van de gebroeders Van Eyck is minder onschuldig dan het eerst leek. Daar waar het voor de restauratie eerder keek als van God’s hand geslagen, komt het nu voor de dag als een behoorlijk assertief beest dat je recht in uw muile aankijkt. Zo zou het ook oorspronkelijk geweest zijn. 

pic VRT NWS

Na 400 jaar legden de restaurateurs de originele afbeelding weer bloot. Immers was daar een eeuw later met een kwast aan gemorreld. Symbolen van goddelijke wezens mochten ineens niet meer vrank kijken. Het moest toen allemaal wat schaapachtiger. Meer info op de nieuwssite van VRT NWS.

Korenmarkt – Bij hamburgerrestaurant Ellis verwijst men op een muurwand in tekeningen en tekst naar vroegere bewoners en activiteiten. Staat niet op de wand: de internationaal befaamde statisticus, socioloog, wis- en sterrenkundige Lambert Adolphe Quetelet (1796-1874). Het was zijn geboortehuis. De man kreeg een straatnaam tussen de Tolpoort en de Jozef Van Crommbrugghestraat. Hij zadelde studenten menswetenschappen voor eeuwig op met het vak statistiek, wat studenten in die studierichting in de regel haten.

Korenmarkt – Ellis
Lambert Queteletstraat – parallel met Tolhuislaan

.

Kouter – Exit eindejaarsperiode. De Kouter ligt er maar verlaten bij. En ook: nat en miezerig. Het beeld van het rendier en haar jong staan er verweesd bij. Hun aura van licht is niet meer, en ze pinken een spreekwoordelijk traantje weg. De groene oase aan kerstbomen is verschwunden. O Tannenbaum... (Lees op deze blog: Kouter: kerstbomen, kiosk & co)

Kouter – Exit eindejaar… (foto genomen op 5 januari)

In haar serie ‘Op reis met Vlaamse Meesters‘ brengt VRT NWS taferelen uit schilderijen en toont ook foto’s van de huidige toestand.

Dooi in Gent – pic VRT NWS

Albert Baertsoenkaai – Tussen de Bijlokekaai en de Lindelei langsheen de Leie, ligt deze kaai genoemd naar de befaamde Gentse schilder (1866-1922). Hij woonde daar sinds het begin van de jaren 1900 op de hoek met de Coupure Links, vlak tegen de Verlorenkostbrug. Hij schilderde er het wereldvermaarde ‘Dooi in Gent‘.

.

Verlorenkost – vernieuwde brug rond 1900

De straat en de brug waren toen net vernieuwd. Niet enkel dit. Ook de straatnaam veranderde. Voorheen was dit: Verlorenbroodstraat of rue du Pain Perdu. Hiermee werd één van de zovele foute straatnamen –  gegeven door de 19e verfranste bourgeoisie – rechtgezet. Historisch verwijst ‘verloren kost‘ naar de zandplaten in de Leie, de zogenaamde ‘eilandjes’.

De familie Baertsoen was mede-eigenaar van de Etablissements Baertsoen et Buysse, later Malmar, aan het Bijgaardehof, dicht bij de Dampoort. (Lees ook op deze blog: Fabriek wacht op cohousingAlbert’s zuster Marthe huwde met de broer van Cyriel Buysse (Lees in het Archief van deze blog: Autoreis door Frankrijk met Cyriel Buysse)

Coupure Links – Woning Albert Baertsoen – rechts om de hoek: Albert Baertsoenkaai

Goudstraat – Ook de bakkersvrouw moet in de zaak hard labeur verrichten om de dagelijkse karrenvrachten galetten aan de man te brengen. En dan te bedenken dat er vrouwen zijn die gouden bergen verdienen met enkel één sneetje! Dit soort bakkerinnen bakken het bruin. Niet in de Goudstraat…

Goudstraat – bakkerij Patrick & Claudine

.

Minnemeers – Cirque Circulaire camionette

Minnemeers – Een Cirque Circulaire camionette bij de Achterleie aan de Minnemeers. Dit straattheatergezelschap, annex circusacts en -animatie, huist aan de Batterijstraat, straatje tussen Brugse Vaart en Emilius Seghersplein aan de voet van de Brugse Poort.

Jobs-jobs-jobs!

Buiten Gent – Gaan shoppen met onstuimige tieners kan potten doen breken… én… levert op: “jobs-jobs-jobs” voor poetsmannen en poetsvrouwen!

Meulestedebrug – Nabij de brug wroeten de bewoners aan een kerstbomenbos.

.

Meulestedebrug – (foto genomen eind 2016)

Meulestedebrug Buurtprotest tegen de plannen om een nieuw woonblok te bouwen, leidde een spontane kerstboomplantactie op het geviseerde perceel tussen de Sint-Antonius-Abt kerk en de brug.

Meulestedebrug – protest leidt tot “bos” – pic hln.be

De omwonenden noemen de verzameling bomen – die ontdaan zijn van slingers en kerstlichtjes, ballen en strikken – zelf ironisch ‘Meulestede-bos‘. Dit is de tweede actie, nadat de vorig jaar aangeplante kerstbomen de zomer niet overleefden.

Bij Sint-Jacobs – Het café dat bekend was onder de naam L’Heure bleue en het café L’Enfant terrible staan al vrij lang leeg. Het interieur van L’Heure bleue lijkt onderhevig aan een verwoesting…

Bij Sint-Jacobs – café L’Heure bleue allang leeg

Bij Sint-Jacobs – lege cafés – links café L’Heure bleue, rechts: L’Enfant terrible

.

Drie Koningenstraat – In Sint-Denijs-Westrem bestaat er een Drie Koningenstraat: in de oksel van de routes van de N43 en de E40. Volgens een legende waren de Drie Koningen met vier!?

Gent, Driekoningenstraat

Drie Koningenstraat – Merkwaardig verhaal gelezen in kerknet.beVolgens een Russische legende waren er vier koningen… Eentje onder hen zou onderweg zijn spreekwoordelijk kompas verloren zijn. Hij zou zo veel geschenken hebben uitgedeeld en weldaden hebben verricht tijdens zijn tocht, dat hij op den duur niet meer wist waar hij was.

Drie Koningen met vier?

De Drie Koningen kwamen het Oosten, maar hadden elk een eigen achtergrond: Aziatisch, Afrikaans en Europees. Ze heetten respectievelijk: Melchior, Caspar en Balthasar. Onze satirische interpretatie: Zou de vierde een Rus geweest zijn die, naast het uitdelen van geschenken, te veel wodka dronk en daardoor nooit ter bestemming kwam? De oer-vader van Boris Jeltsin?

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT