GENTSE WINTER 2017-2018 – “Mijnen hoed heeft 4 blutsen”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE WINTER 2017-2018  04 december 2017 – “Mijnen hoed, die ee 4 blutsen” en mijnen hoend, die ee ne kerstband oan, en mijnen Sinterkloas es zu zwart gelijk ne muur, die luupt a mee ’n sigrette in zijn moile.  En mier van da…

Onderaan de pagina vind je de zevende aflevering over de ‘Stadstaat Gent’ met Guido De Leeuw, Walter De Buck en Jan Hoet zonder 4 blutsen. 

Terug naar hoofdpagina

Huidige editie
Vorige editie

Heilig Hartplein, Sint-Amandsberg – De meest grensverleggende foto van de week werd gepubliceerd op facebook   door Mi-Luisje.

Was daar niet een zwarte Sinterklaas tijdens het ontbijt in   de Kring Heilig Hart? Door deze verschijning krijgt de discussie   over de Roetpiet een variant: was Sinterklaas al of niet blank? Of    was hij een roet-Sint? Door dat roken is hij alleszins geen rolmodel voor de kindjes.

Terug naar hoofdpagina

Heilig Hartplein, Sint-Amandsberg – pic Mi Luisje

Maria-Hendrikaplein – Zwarte Piet gaat solo – zonder Sinterklaas. In het hamburgerkraampje van   Buysse Mobiele Snacks aan het Sint-Pietersstation bestelt de zaakvoerster in haar Zwarte Pietin oufit, wat haar zaak extra glans geeft.

Terug naar hoofdpagina

Maria-Hendrikaplein – Buysse snacks – Zwarte Pietin

Cataloniëstraat – Een Chien   perdu sans collier kan je haar bezwaarlijk noemen. Het was die verlichte hond Mona die er al de kerstsfeer inbracht, daar aan de tramhalte.

Terug naar hoofdpagina

Cataloniëstraat – tramhalte – hond Mona

Korenmarkt – Zon was er niet te zien. Op zaterdag hing een mist over het plein, waar het rad Grand Soleil de dure stadspoutrel geheel uit het stadszicht verdrong. Als ze die poutrel-met-spiegelglas bij de afbraak van het rad maar niet per abuis meenemen in hun camion…!

Terug naar hoofdpagina

Korenmarkt – rad Grand Soleil

Bij-Sint-Jacobs – Wij maken uw keuken!” zou Donald gezegd hebben, mocht het zijn eigen winkel betreffen. Maar eilaas…dit keer is het van Miele.

Een vader kocht voor dochterlief een origineel vintage Sinterklaascadeau op de Prondelmarkt. Rolpatronen-bevestigend, dat wel. Edoch: bijlange niet alle meisjes willen een miniatuurtreintje en niet alle jongens willen een balletpakje.

Terug naar hoofdpagina

Bij-Sint-Jacobs – Prondelmarkt

Groenebriel – Je moet ze niet altijd zoeken bij patisseriezaken à la Les Tartes de Françoisedie fijne gebakjes. Ook in het cafetaria van het Sint-Lucasziekenhuis kennen ze er wat van.

Terug naar hoofdpagina

Groenebriel – cafetaria Sint-Lucasziekenhuis

VlasmarktEr hangt een intrigerende affiche aan de gevel van café Gloria. We hebben er het raden naar wat hier de achterliggende bedoeling is. In alle geval: kolder!

Terug naar hoofdpagina

Vlasmarkt – café Gloria

Hooiaard – Voor een Belgische friet in een ouderwetse puntzak moet je bij Frituur Frans Hooiaard zijn. Hij trok veel volk op zaterdag, ook toeristen. De historische frietkotbaas Filip aan de Pensmarkt – kant Groentenmarkt – zal het geweten hebben.

Terug naar hoofdpagina

Hooiaard – Frituur Frans Hooiaard

Stad Geen Sinterklaasfeest zonder mandarijn. Er zijn niet enkel chocolade en speculaas op een Sinterklaasfeest, maar ook steeds: mandarijnen. Quiz-vraag: Maar weet je wat een Mandarijn is? Antwoord: Het was een bestuursambtenaar, ook een beetje een rechter, tijdens de Chinese keizerrijken – de Ming dynastie (1368-1644) en de Qing dynastie (1644-1911).

Terug naar hoofdpagina

Stad – Mandarijn – gekocht op de Prondelmarkt Bij Sint-Jacobs

Stad – De eerste sneeuw viel op donderdagnamiddag!

Terug naar hoofdpagina

Stad- De eerste sneeuw

Kouter – Loslopend wild kan je   dit niet noemen, dit ‘7 meter hoge lichtgevende rendier-met-jong‘   op het plein. In het noordelijk deel van bv. Finland lopen er echter genoeg in het wild. Ze veroorzaken veel verkeersongelukken door hun lijzig gedrag op de weg.

Terug naar hoofdpagina

Kouter – rendier met baby

Langemunt – Primark op zaterdag: druk druk druk. En na je bezoek aan de winkel zie je het fenomeen ineens overal in de straten: de Primark-zak-dragende mensheid

Terug naar hoofdpagina

Langemunt – Primark

Groentenmarkt – Met de nodige kolder en het gepaste smoelenwerk zong Gentse muzikant Jan Gorleer tijdens de afgelopen Gentse Feesten een aantal keer het liedje ‘Mijnen hoed heeft 4 blutsen‘ na mekaar. Hij deed dit telkens in een opgewaardeerde versie: van een kleuterklasversie tot een intellectuele versie. Zijn accordeon zorgde voor ondersteuning. Ambiance troef. Naar eigen zeggen was hij vree verheugd dat hij ne kie van zijn gat mocht komen geven in ’t Galgenhuisje.

Terug naar hoofdpagina

…..

Groentenmarkt -’t Galgenhuisje – pic Martine Watteeuw

Botermarkt – Wie de één ziet, ziet de andere. Trouwers en oldtimers vormen dikwijls een goed koppel aan het stadhuis. Deze VW kever 1300 stamt uit 1973. Het was een jaar van autoloze zondagen.

Terug naar hoofdpagina

Botermarkt – VW kever 1973

Sint-Salvatorstraat – Het Gemeenschapsonderwijs gaat andere talen dan het Nederlands toestaan tijdens de lessen. Het gebruik van de thuistaal dient enkel als opstapje. Haast geen enkele leerling in de basisschool Sint-Salvator is thuis vertrouwd met het Nederlands. Tijdens het voorjaar 2016 wezen we al op het pionierswerk in die basisschool. (Lees ook op deze blog: Sint-Salvator school hanteert “taalbrugje”)

Terug naar hoofdpagina

Sint-Salvatorstraat – Basisschool Sint-Salvator

Gentbruggekouter – Het is niet al goud dat blinkt. In de Gentse Winter rubriek ‘Wulder iere en zieder hunter‘ schreven we dat prinses Gagarina die in een Gentbrugs kasteeltje bij het kerkhof woonde en de eerste Russische kosmonaut Joeri Gagarin verwanten zouden zijn geweest. Met wat we nu weten, poneren we dat dit niet zeker is. In feodaal Rusland kregen de lijfeigenen immers soms de familienaam van hun dwingeland. Zo zijn ze enkel sociaal verwant, niet familiaal of via afstamming. (Lees ook op deze blog: Noch bloemen noch kransen in Gentbrugge) 

Terug naar hoofdpagina

Kasteel Oude Kluis, Gentbrugge – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

Parklaan – Deze laan vormt de verbinding tussen het Citadelpark en de weg naar het station. Aan de ene kant staan er nogal wat art-nouveauhuizen, en aan de andere kant vind je voornamelijk neoclassicistische rijhuizen. Dit burgerhuis is in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1897, gebouwd, twaalf jaar na de aanleg van de laan met dubbele rij platanen.

Terug naar hoofdpagina

Parklaan – Vlaamse neo-renaissance

Blandijn – Voldersstraat – 200 jaar Ugent. Georges Dutry was rechtstudent tussen 1919 en 1927. Onder het pseudoniem Rik van de Zeekust schreef hij in 1931 de roman De menschwording des papierkrabbers. In dit werk beschrijft hij de buitenlandse studenten aan Ugent als volgt. “De honderden citroengele verrimpelde spioenachtige Mandarijnszonen achter een hoornen bril, de zwart gelaarsde, technisch aangelegde Roemeensche boyaardszonen, de cowboyachtige gladgeschoren Amerikanen onder een paraplugrooten lichtgrijzen vilten hoed en de blondgelokte, blauwoogige meisjeszieke Slaven.” Bron: Gent; Een geschiedenis van universiteit en stad, 1817-1940, Ruben Mantels, Mercatorfonds, Ugent Memorie, 2013.

Terug naar hoofdpagina

pic Gent; Een geschiedenis van universiteit en stad

Blog – Op 5 december 2016 schreven we in de rubriek Gentse Winter: “Reeds op 5 december kwam het ‘Eindejaar in zicht’. Dit was zeker het geval toen het kerstrad op de Korenmarkt verscheen – een groter type dan het huidige, overigens – en toen de kersthutten op het Sint-Baafsplein verrezen. In de kathedraal troffen we – liefst twee – ongelooflijk mooie miniaturen van Bethlehem aan. Luc De Vos kwam terug in de herinnering in de vorm van een gedenkteken op de Gentbrugse Meersen.” (Lees op deze blog: Eindejaar in zicht)

Terug naar hoofdpagina

Sint-Baafsplein – kerstversiering – foto genomen op 3 december 2016

EVENT/ STADSTAAT  – Zevende aflevering. Wat vooraf ging: Eind 2007 was er een stadstaat in de maak. Guido De Leeuw van Trefpunt over de D-Day op zondag 30 maart 2008 – de dag dat Gent zichzelf voor even onafhankelijk verklaarde: “Op Sint-Jacobs aangekomen bleek alles bijna klaar te zijn. (…) De NG-A, die tijdens de voorbereiding eerder amateuristisch te werk ging, bleek op de dag zelf een heel efficiënte en geoliede machine. Bij de voorbereiding had men mij gevraagd of ze mijn bureau konden gebruiken voor de organisatie en coördinatie. Toen ik boven kwam leek het wel dat een comité van nationale redding mijn bureau bezet had. Niet alleen mijn bureau, ook de andere bureaus op dezelfde verdieping waren ingenomen door de jongens en meisjes van de N-GA. Niet iedereen van Trefpunt kon met deze tijdelijke bezetting lachen. (…) De danszaal was ondertussen omgebouwd tot artiestenfoyer met veel eten en drank. Ik zag Jan Hoet en Walter De Buck broederlijk naast elkaar zitten, omringd door veel schoon en jong volk.” F.D.

Guido De Leeuw
Wijlen Walter De Buck en wijlen Jan Hoet
pic ‘Gent onafhankelijk’ – V.U. Edmond Cocquyt

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT