GENTSE WINTER 2017-2018 – De overval in café De Smis in 1968

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE WINTER 2017-2018  

17 januari 2018

Garçon! 30.000 pintjes op rekening van de Botermarkt aub!   Streep muziek aan ’t station   Scholen lijden aan wervingskoorts   Van de beluiken en van de cités…   Oude foto’s tegen de gevelramen   Rust in café De Roos   d’Oude Kapel aan de Sint-Kwintensberg   Paterkens op hover boards   Geen kat in Overpoort   Google presenteert Korenmarkt anno 2009  〉 Actie tegen koloniale straatnaamborden   De boeven van januari 1968 in Het Volk.  Schriftvervalser gevat 〉〉 Overval in Café De Smis.

Botermarkt – Poeljemarkt – Emile Braunplein – De jaarlijkse nieuwjaarsdrink van de stad trok zondag 13.500 inwoners en die verzwolgen samen de inhoud van een slordige 30.000 bekertjes. Per persoon is dit niet veel, maar voor diegenen die het aan de man moeten brengen, is dit een hele klus. Het waren ook niet allemaal pintjes. In werkelijkheid waren er ook frisdranken en warme dranken bij.

 

Maria-Hendrikaplein Op zaterdagavond stond een ensemble een flinke streep country-muziek ten beste te geven, aan de deuren van het Sint-Pietersstation.

Sint-Pietersstation

Wispelbergstraat – Politici mogen dan vroegtijdig aan verkiezingskoorts lijden, de middelbare scholen krijgen nu al wervingskoorts. Via gepersonaliseerde mailings willen ze de aandacht trekken van het   kind dat op de leeftijd gekomen is om een nieuwe schoolkeuze te maken. Zoals hier het Atheneum Wispelberg met cartoons.

 

Wispelberg

DendermondsesteenwegDe  beluikhuisjes staan er als een appendix in het steegje bij de steenweg en zijn volledig vernieuwd. Recent brachten we foto’s van beluiken ofte cités aan de Bijlokevest en aan Twaalfkameren (Lees op deze blog: Gentse Winter – Zinvolle zwanszinnen!)

Dendermondsesteenweg – beluik cité

Wolterslaan – Wie wou weten hoe de straat er ooit uitgezien heeft, kon afgelopen weekend, al of niet met een gids, op stap om de foto’s tegen de gevelramen te gaan bekijken. Die affichage kwam er, om te herdenken dat 100 jaar geleden de straat werd aangelegd. Het gros van de foto’s dateerde echter uit de jaren ’70.

Wolterslaan – In Café De Roos,   ooit socialistisch bastion, thans hip café (aanvankelijk met een paar problemen met de buurt), heerste op zondag de rust. Hoewel, slechts met momenten. Het café was het baken van de zaterdag- en zondagwandelingen langsheen de fotoreportage in de straat. En als zo’n groep binnen wandelde… 

Wolterslaan – café De Roos

Sint-Kwintensberg – Ze staat er bijna ongemerkt tussen de gevels – de neogotische gevel van d‘Oude Kapel. Ze hoorde bij de voormalige Sint-Pietersschool uit 1852. Belangrijke bestuursleden waren Piers de Raveschootadel uit de Hollandse tijd, en katoenondernemer Joseph de Hemptinne. (Lees op deze blog: Familie de Hemptinne)

Sint-Kwintensberg – Oude Kapel van Sint-Pietersschool

Cataloniëstraat – Emile BraunpleinDrie would be kloosterlingen in rood habijt onderweg naar Lourdes, Oostakker? Ze waren niet ongeschoeid als de Ongeschoeide Karmelieten aan de Burgstraat. Geschoeid waren ze heel zeker,   en dan nog wel met hover boards.

Emile Braunplein – Cataloniëstraat – drie in rood habijt met kap op wielen

Overpoortstraat Geen kat op straat op een donderdagavond – avond bij uitstek voor den uitgank van de studenten. Geen wonder, het is examenperiode voor de Ugent-student.

Overpoortstraat by night

KorenmarktHet is vreemd om annoo 2018 plotseling op een Google street view beeld te stoten dat dateert van 2009 – incluis tramhokje.

Korenmarkt volgens Google Street view nu – afb 2009 mét tramhokje

Koning Leopold II-laanOp 17 januari – vandaag dus – gaan activisten van vrede.be actie voeren tegen straatnaamborden die verwijzen naar de koloniale tijd. De Leopold II-laan – parallel met de Kortrijksesteenweg langsheen het Citadelpark – is bij uitstek zo een plek. De actievoerders gaan vanavond de laan omdopen tot Lumumbalaan. Deze vrijheidsstrijder was de eerste premier van Congo. Vandaag wordt uitgeroepen tot #LumumbaDay.

pic vrede.be
Koning Leopold II laan – pic Google Earth

 

 

Een halve eeuw geleden in GentWat kunnen we leren uit de januari 1968edities van Dagblad Het Volk? 

Koophandelsplein op dinsdag 16 januari 1968 Een ondergedoken schriftvervalser – de uitgever van Gandanieuws – werd voorgeleid.   Hij kon aangehouden worden dankzij de tv-beelden van een voetbalmatch waar hij doodleuk tussen de supporters zat. Hij had drie nullen toegevoegd aan een ontvangen cheque van 450 BEF. 

Bevrijdingslaan – Zinniastraat – Café ’t Smiske, voorheen De Smis

Bevrijdingslaan in de weekend-editie van  27-28 januari 1968 – Er vond een reconstructie plaats van een overval op de uitbater van café De Smis – thans ’t Smiske – op de hoek met Zinniastraat. De daders waren   jonge kerels die tegen sluitingstijd de uitbater knevelden en met wurging dreigden. Ze hingen aan   de haal met het cash geld. Enkele dagen later werden ze gevat. De ene was afkomstig uit de Kiekenstraat en de andere uit de Nekkersputstraat. De reconstructie vond plaats in aanwezigheid van onderzoeksrechter Guy Jespers die later omstreden zou worden. F.D.

Het Volk – di 16 januari 1968 – De beklaagde wordt voorgeleid

 

Het Volk – za-zo 27-28 januari 1968

 

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT